Mainos: Savon yrittäjät

Sata miljoonaa tähtäimessä – kansainvälistymisessä katso ensin omalle tontille

Jere Räisänen toimii Elcolinen hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi hän on kuopiolaisen 3D Talon hallituksen puheenjohtaja ja pyörittää Moose Industriesia yhdessä Sini Räisäsen kanssa Jyväskylästä käsin. Heikki Rissanen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Varkaudessa pääkonttoriaan pitävä Elcoline Group Oy on kesäkuisen Caverion yrityskaupan myötä noussut 50 miljoonan liikevaihtoon ja työllistää nyt noin 500 ihmistä.  Yrityksen toinen perustaja Jere Räisänen uskoo yrittäjyyteen. 

”Esimerkiksi Varkaus on todella kansainvälinen kaupunki. Siellä toimii paljon yrityksiä, jotka tekevät bisnestä globaalisti. Lähde rakentamaan bisnestäsi tällaisten toimijoiden kanssa, niin homma etenee aivan huomaamatta kansainväliseksi."

Elcolinen kasvu on kovan työn tulosta. Kansainvälistyminen on aloitettu jo aikaisessa vaiheessa solmimalla asiakkuuksia globaalien toimijoiden kanssa. Kasvun viimeisin etappi on merkittävä. Yrityskaupassa tärkeitä osia Caverion Teollisuuden ulkoistetun kunnossapidon liiketoiminnasta siirtyi Elcolinelle.

Mittava kauppa mahdollistui keväisen sijoituskierroksen myötä, joka toi mukanaan suuren joukon huippuosaajia resursseineen.

- Elcolinella menee hyvin. Yrityskauppa toteutui kovasta kiireestä ja suuresta työmäärästä huolimatta ennen juhannusta. Olemme nyt puolivälissä matkaa kasvustrategiastamme, jonka päämäärä on sadan miljoonan liikevaihto, Elcolinen toinen perustajaosakas Jere Räisänen kertoo nykytilanteesta.

Elcoline tuottaa ulkoistetun kunnossapidon palveluita raskaan teollisuuden tarpeisiin. Alan kehityksen Räisänen näkee noudattelevan yleistä trendiä – prosessit digitalisoituvat ja palveluiden ostot keskitetään valituille strategisille kumppaneille.

- Meidän arvoihimme kuuluu tehokkuuden ja joustavuuden tuominen. Kunnossapidon ammattilaisina me tehostamme ja ylläpidämme asiakkaan laitoksien toimintaa ja toimimme Joustoresurssina. Hyvä johtaminen, digitalisaatio, AR- ja VR- teknologiat tulevat olemaan tärkeässä roolissa tulevaisuudessa.

 

Maaliskuussa tilanne ei näyttänyt raskaan teollisuuden huolloissa toimivalle yritykselle hyvältä. Kansainvälinen huoltobisnes meni jäihin rajojen sulkeutuessa. Tuotantolaitoksien huoltoseisakkeja siirrettiin syksylle, joka tarkoitti myös kotimaan tilanteen hiljenemistä. Asiakkailla heräsi huoli työmaiden tilanteesta.

- Kun paniikki iski, me päätimme, että emme jää makaamaan vaan toimimme. Ratkoimme asiakkaiden ongelmat yksi kerrallaan. Yksi yleisimmistä huolenaiheista oli erikoisosaamista omaavien työntekijöiden saaminen maahan, Räisänen kertoo.

Epäselvät ja ristiriitaiset ohjeistukset rajan ylityksestä olivat osasyynä median nostaman metelin lisäksi. Käsitys oli, että maahan ei tulla, eikä ulkomaille saa matkustaa.

- Selvitimme asiaa rajaviranomaisten kanssa ja kävi ilmi, että kyllä maahan pääsee, jos tarkoitus on kriteeristön täyttävä. Saimme tarvittavaa henkilöstöä työmaille.

Alun paniikin jälkeen myös markkinat alkoivat huomata, että kaikkea ei voi tai kannata laittaa jäihin. Vaikka tilanne alkoi normalisoitua, monille se tuli liian myöhään.

- Vaikka korona on aiheuttanut viivästyksiä, se on myös kiihdyttänyt yrityksiä ulkoistamaan esimerkiksi kunnossapitoa, jota me teemme, Räisänen kertoo markkinoiden tilanteesta. Moni kilpailijamme lomautti koko henkilöstönsä. Me emme onneksi tehneet niin, Räisänen toteaa.

 

Aloittaessaan yrittäjänä Räisänen oli 19-vuotias varkautelainen sähkömies. Matka kansainvälisesti toimivan yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi on ollut pitkä, ja sen varrelle on sattunut myös vastoinkäymisiä.

- Matkalla nollasta sataan tai nollasta viiteenkymppiinkin sattuu virheitä, ohiajoja ja vastoinkäymisiä. Se kuuluu asiaan. Siellä seassa on kuitenkin myös niitä hetkiä, jolloin lyöt naulan kantaa myöten kiinni.

Räisänen valmistui myös keväällä 2020 ekonomiksi Jyväskylän yliopistosta.

- Olen tätä ennen koulutukseltani sähköasentaja, sähköinsinööri ja Executive MBA. Vaikka taustoilla ei ole väliä, niin katson, että opiskelu kyllä kannattaa. Esko Kilven sanoin, oppiminen ja opiskelu eivät ole elämään valmistautumista varten, vaan ennemmänkin elämäntapa.

Kansainvälistyminen Elcolinella alkoi vuonna 2005, kun se solmi ensimmäisen asiakkuutensa ulkomaisen toimijan kanssa. Työt tapahtuivat kuitenkin Suomessa. Tänä päivänä Elcolinella on globaaleja huoltosopimuksia, joiden myötä asiakkaita on ympäri maailman. Toiminta ulkomailla tapahtuu ainoastaan näiden sopimuksien puitteissa.

- Asiakkaat haluavat laajalti toimivan kumppanin. Siksi kyky palvella asiakasta siellä missä tarve on, on elinehto.

Kansainvälistyminen ei siis aina tarkoita haarakonttorin perustamista valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Räisänen kehottaa kv-markkinoita tähyäviä pk-yrityksiä katsomaan omalle tontille.

- Esimerkiksi Varkaus on todella kansainvälinen kaupunki. Siellä toimii paljon yrityksiä, jotka tekevät bisnestä globaalisti. Lähde rakentamaan bisnestäsi tällaisten toimijoiden kanssa, niin homma etenee aivan huomaamatta kansainväliseksi.

Yrittäjän ei myöskään kannata yrittää murtaa kaikkia lukkoja itse. Apua saa, kun sitä osaa pyytää. Elcoline hyödyntääkin verkostoitumista tehokkaasti uusia aluevaltauksia suunniteltaessa.

- Yksin et saa oikeasti mitään isoja asioita aikaiseksi. Elcolinella on tavoitteena löytää ”Grand old man” jokaiselta toimialan osa-alueelta, jonne lähdemme esimerkiksi uusien hankkeiden kautta. Yleensä nämä ovat usein jo eläköityneitä, joten heiltä löytyy aikaa ja he omaavat valtavan tietotaidon omalta alaltaan.

Varsinkin nuoria yrittäjiä Räisänen kannustaa rakentamaan verkostojaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Nuorta yrittäjää ollaan valmiita opastamaan, sillä lähtökohtaisesti hänen halutaan menestyvän.

- Ole rohkea ja pyydä apua. Se johtaa hyviin asioihin, Räisänen kannustaa. Älä ajattele, että kaikki haluavat huijata sinua. Kyllä maailma auttaa, kunhan olet valmis tekemään oman osasi tarinasta.