Mainos: Savon yrittäjät

Kuuden maakunnan pankinjohtaja

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Itä-Suomen Yrityspankin uusi johtaja Matti Uusitalotekee töitä kuuden maakunnan alueella, vaikka asuukin Lahdessa. Pohjois-Savo on yksi hänen uusimmista aluevaltauksistaan ja maakunnan erityinen tekemisen meininki kiehtoo häntä.

 

Aloitin Helsingin Unioninkadulla asiakaspalvelijana pankin kassalla. Tämän jälkeen olen kulkenut eri tehtävissä ympäri pääkaupunkiseutua. Nyt johdan kuuden maakunnan yrityspankkia. Pankki on kouluttanut minusta pankinjohtajan, Matti Uusitalo kertoo työhistoriastaan.

Kun toimialueena on koko Itä-Suomi, liikenneinfran merkitys korostuu. Toimiva rataverkosto on elin ehto kansainvälistä kauppaa tekevälle yritykselle. Juuri nämä yritykset ovat Danske Bankin pääasiakaskuntaa.

- Esimerkiksi Joensuussa ollaan tällä hetkellä huonossa tilanteessa. On keskusteltu kaupungin lentokentän kohtalosta ja nopein ratayhteys pääkaupunkiin on tällä hetkellä viisi tuntia.

Uusitalo haluaakin muistuttaa paikallisen lentoliikenteen tärkeydestä Itä-Suomen yrityksille. Helsinki-Vantaan lentokenttä on elintärkeä koko maan kansainväliselle kaupalle. Nopeat liikenneyhteydet pääkaupunkiin tulee taata jatkossakin.

- Vaihtoehtona on raideliikenteen kehittäminen, tai paikallisten lentokenttien turvaaminen.

 

Yrityspankit ovat Danske Bankin yritysrahoituksesta vastaavia yksiköitä. Mennyt kevät toi muutoksia myös Matti Uusitalon työhön, sillä hänen päävastuualueensa yrityksiin korona ei iskenyt ensivaiheessa. 

- Joillakin aloilla, kuten rakennustarvikealalla yrityksillä meni hyvin, kun ihmiset alkoivat nikkaroida kotonaan. Pahiten tilanne vaikutti palvelualojen yrityksiin.

Pienten yrityksien asiakkuudet hoidetaan puhelinpalvelun kautta. Koronakriisin alkuvaiheessa resurssit loppuivat kesken.

- Pankin johto teki päätöksen, että jonot puretaan nyt. Siirryimme talkootöihin soittamaan jonoa läpi ja kirjoitin itse yhtenä viikonloppuna 120 luottopäätöstä.

Nopean toiminnan mahdollisti hallituksen Finnveralle antamat laajemmat valtuudet. Esimerkiksi lyhennysvapaat ja eräpäivien siirrot voitiin tämän takia tehdä lähes automaatiolla.

- Se vaati kovaa työtä, mutta onnistuimme mielestäni hyvin.

 

Yritysrahoituksen tilanteen Uusitalo kokee normalisoituneen villien kuukausien jälkeen, eikä odota tilanteen vaikeutuvan merkittävästi.

- Rahoituksen hinta voi nousta hieman, mutta rahoituksen saatavuus pysyy hyvänä, vakuuttaa Uusitalo.

Pohjoissavolaisten yritysten ottamien pikavippien suuri määrä herättää huolta. Laina-ajan pitkittyessä niistä tulee helposti itseään ruokkiva kehä, josta irti pääseminen on vaikeaa.

Pikavippien sijaan Uusitalo toivoo yritysten hakevan rahoituksensa pankista.

- Hyviä bisneksiä rahoitetaan kuten ennenkin. Pankkina haluamme tukea erityisesti kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä ja tässä Pohjois-Savossa on iso potentiaali.

 

Kevään hetkellisen notkahduksen jälkeen erityisesti vapaa-ajan asuntolainat ovat nousussa. Kasvukeskuksien kiinteistöjen hintakehitys on tällä hetkellä kysymysmerkki.

- Alkuvuodesta oltiin varmoja, että kiinteistöjen arvot laskevat kaikkialla muualla paitsi pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Nyt kukaan ei osaa sanoa varmaksi mitä tapahtuu, Uusitalo ennakoi.

Etätöiden lisääntyminen voi vaikuttaa kaupunkikeskusten toimistotilojen kysyntään. Moni yritys ei välttämättä enää tarvitse niin suuria tiloja työvoiman siirtyessä kotikonttoreille.

- Pitää olla kykyä muuttaa tyhjilleen jääviä toimistotiloja uutta käyttötarkoitusta varten, esimerkiksi asuinhuoneistoiksi. Muutostarpeeseen pitää pystyä reagoimaan nopeasti ja tätä valtion, ja kuntien kaavoittajat voisivat tukea jollain tavoin, Uusitalo pohtii.

 

Pohjois-Savossa toimii paljon suuria yrityksiä, jotka tekevät kansainvälistä kauppaa. Niiden alihankintaketjuissa toimii puolestaan paljon pienempiä yrityksiä. Moni näistä ei miellä omaa yritystään osaksi kansainvälistä kauppaa, Uusitalo epäilee.

- Moni ei miellä omaa yritystään osaksi kansainvälistä liiketoimintaa. Suomalaisen alihankkijan lopputuotetta käytetään erittäin usein osana lopputuotetta, joka päätyy ulkomaille.

Suomessa kansainvälistymistä tuetaan ja siihen kannustetaan. Pohjoissavolaisen tekemisen meiningin Uusitalo toivoo johtavan laajempaan kansainvälistymiseen.

- Kansainvälistyminen on lopulta kiinni yrittäjän omasta rohkeudesta. Uskon, että monilla toimialoilla korona pakottaa hakemaan asiakkuuksia myös ulkomailta. Siinä mielessä tällaiset kriisit tekevät välillä myös hyvää - ne pakottavat kehittymään.

Uutisissa on kerrottu ruotsalaisten yrityskaupoista Suomessa. Homma toimii myös toisinpäin, kannustaa Uusitalo.

- Yrityskauppa on loistava väylä laajentaa ulkomaille. Kun ostat toimivan yrityksen, saat valmiin paketin ja markkinatuntemuksen.

Kuka?

Matti Uusitalo

- 49-vuotias perheenisä Lahdesta.

- Toiminut pankkialalla 21 vuotta.

- Johtaa Itä-Suomen Yrityspankkia, jonka vastuualuena on Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Savo.

- Harrastaa metsänhoitoa ja metsästystä. Mökki ja  metsätila Etelä-Karjalan Taipalsaarella. Kannattaa Lahden Pelicansia ja pelaa jääkiekkoa itsekin.

- Viimeisin investointi: BMW:n matkaenduropyörä.