Mainos: Savon yrittäjät

Olen onnekas yrittäjä!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kevät on ollut kova koulu niin itselle, kuin varmasti muillekin yrittäjille. Miksi koen silti olevani onnekas?

Olen yrittäjänä perheyrityksessämme Lasilinkissä kolmannessa polvessa. Teemme lasilla rakentamista ja sisustamista monipuolisesti niin yrityksille, julkiselle sektorille kuin yksityisillekin. Olen myös luonut yhteistyössä oman tiimin ja mahtavien suomalaisten suunnittelijoiden kanssa Lasilinkille oman sisustuslasimalliston Essis Collectionin. Kiireestä huolimatta olen pyrkinyt vaalimaan ukkini ja äitini rakentamaa vahvaa pohjaa ja periaatteita uutta innovoiden ja kehittäen.

Jo maaliskuun alussa korona enteili meille pahaa. Työt alkoivat joko siirtymään tai peruuntuivat kokonaan. Suljimme myymälämme ja showroomin maaliskuun puolivälissä ja jouduin antamaan työntekijöille lomautusvaroituksen. Tämä oli kova paikka.

 

Muutamaa päivää myöhemmin sain puhelun yrittäjätuttavaltani, joka etsi myyntitiskille sopivaa ratkaisua suojaamaan työntekijää ja asiakasta, mutta sellaista ei löytynyt mistään. Pystyisimmekö me valmistamaan suojan?

 

Yksi puhelinsoitto pajalle ja pojat suunnittelivat ensimmäisen mallin puolessa tunnissa. Laitoin kuvan Facebookiin ja tunnin kuluttua myimme ensimmäiset suojapleksit. Aloitimme aktiivisen myynnin ja etsimme asiakkaita tarjoten heille sopivia ratkaisuja kauppojen kassoista takseihin. Otin myös riskejä tuotannon puolella tilaten materiaaleja varastoon tietämättä tulevasta tilauskannasta mitään. Kehitimme koko ajan suojatuotteitamme ja aloimme myös valmistaa kasvovisiireitä.

Huhtikuussa myynnin haasteet muuttuivat päinvastaisiksi. Uudet tuotteet piti saada lyhyessä ajassa maailmalle ja asennukseen. Tekeminen piti organisoida uusiksi pystyäksemme vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja palvelemaan heitä mahdollisimman hyvin. Luotin tiimiimme ja se kannatti. Olen äärimmäisen ylpeä meidän porukastamme ja siitä, miten päivittäin sain loistavaa palautetta heidän työstään.

Meillä on rohkeutta keksiä uusia toimintamalleja. Ketteryyttä ja kekseliäisyyttä olemme opetelleet jo vuosia tämän porukan kanssa.

Rohkeus ja riskinotto kuuluu yrittäjän ominaisuuksiin, mutta koronan esiin nostama uudistumisen pakko toi aivan uuden ja erilaisen näkökulman asiaan. Reagointikyky nousi ratkaisevaksi tekijäksi osaavan henkilökunnan lisäksi.

 

Kriisi kasvattaa. Olen oppinut tänä keväänä valtavasti itsestäni sekä ympärilläni olevasta loistavasta tiimistämme. Olen kiitollinen verkostostani, yhteistyökumppaneista ja asiakkaista, jotka uskoivat ja luottivat meihin. Tärkeimmät opit matkaltani: opettele kuuntelemaan, pidä silmät auki ja tartu tilaisuuksiin, uskalla pyytää ja ottaa apua vastaan, tee päätöksiä, ole rohkea, yritä.

 

Mikä on sitten se kuuluisa uusi normaali? Ken tietää. Yrittäjänä voin kuitenkin luottaa siihen, että tällä tiimillä, omalla verkostolla ja perheen tuella selviän mistä vain.

 

Essi Sundman

Yrittäjä, Lasilinkki Oy