Mainos: Savon yrittäjät

Kehitä kielenkäyttöä, stressaa vähemmän

Kuvassa kääntäjä Mika Oksanen. Jaana Kapustamäki

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Olen Mika Oksanen, kielialan ammatinharjoittaja Suonenjoelta. Toiminimellä Branchlet Language palvelen kansainvälistyviä suomalaisyrityksiä kääntämällä niiden tekstejä suomesta englantiin ja toisinpäin, tarkastamalla englanninkielisten tekstien kieliasun ja kouluttamalla henkilöstölle englantia.

Muutettuani 2019 Pohjois-Savoon olin paikallisiin yrityskuvioihin tutustuakseni yhteydessä SavoGrow’hun, jonka toimialueeseen Suonenjoki kuuluu. SavoGrow’n Jaana Kapustamäki tutustutti minut YOM-palvelun osaamiskartoitukseen, ja innostuin maksuttomasta palvelusta kokeilumielessä. Pitkään lingvistinä toimineena taisin ajatella jo olevani selvillä vahvuuksistani ja puutteistani. Jaanan joviaalisti vyöryttämä oivaltava kysymyspatteristo kuitenkin sai minut pohtimaan tarkemmin ja myöntämään itselleni, että ehkä olinkin väärässä.

Tarkkasilmäinen yritysyhteyshenkilö Jaana huomautti kartoituskäynnillä kolmesta konkreettisesta seikasta: toiminimeni verkkosivujen puuttumisesta, Google My Business -tietojeni tarkkuudesta sekä toimipaikkani opasteiden riittämättömyydestä. Ne kaikki kaipasivat toimenpiteitä! Nyt, kesällä 2020, ne ovat jo kelpo tolalla. Erityisesti verkkosivuistani (branchlet.fi) olen jopa ylpeä. Ilman saamaani sysäystä en kenties olisi tullut tarttuneeksi toimeen. Olen päässyt myös verkostoitumaan ja laajentamaan asiakaskuntaani!

Tunnustan, että kaikkia kehittämiskohteita en ole johdonmukaisesti vielä taklannut. Olen kuitenkin havahtunut aktivoitumaan monella alueella, kuten sopivan IT-koulutuksen hankinnassa. Keskustelun tuloksena minulla on dokumentoitua tietoa kartoitusajankohdan tilanteestani, johon voin aina palata ja valita lisää sopivia kehityskohteita. Kehittämistoimintani on siis nyt systemaattisempaa.

 

Olen pitkään ihaillut suomalaisfirmojen ennakkoluulottomia ja tuloksekkaita ulkomaanponnisteluja. Monilla pohjoissavolaisilla yrityksillä on valtavat määrät innovaatiokykyä, työtarmoa ja kansainvälistymishalua.

Vain harvoin suomalaisen yrityksen itse laatimat englanninkieliset tekstit ovat markkinoinnillisesti haitallisen huonoja – mutta ehkä vielä harvemmin ne myöskään ovat kaikin puolin toimivia. Kansainvälistyvät yritykset tietysti tuntevat toimintansa ja palvelunsa, mutta niiden voi olla vaikeaa saada englanninkielisiin esittelyteksteihin ulkopuolisen lukijan kannalta sopivaa näkökulmaa. Kielentarkastaja pystyy aidommin tunnistamaan nämä kohdat. Käännän jatkuvasti suomalaisyritysten verkkosivusisältöä englanniksi, ja tärkeänä osana tätä työtä on keskustella asiakkaan kanssa siitä, miten ja mitä oikeasti halutaan sanoa ja mitä puolestaan voidaan jättää pois.

 

Mitä tarkemmin asioita kirjallisesti vieraalla kielellä käsitellään, sitä parempaa lisäarvoa kokenut ammattilingvisti voi tarjota. Esimerkkinä ovat vaikeudet artikkelien käytössä ja niistä sopimusteksteissä aiheutuvat pahimmillaan haitalliset epätäsmällisyydet. Palveluni varmistaa englanninkielisen viestinnän laadun ja tehostaa siten asiakkaan toimintaa. Asiakkaalta säästyvät resurssit ydintyöhön, ja yhteistyö kehittää asiakkaan ymmärrystä englannin kielen sopivasta käytöstä.

Englantia opettaessani olen nähnyt, miten mukavasti suuri osa suomalaisista työntekijöistä pärjää englannillaan ja muulla kielitaidollaan. Myös oma roolini yritysten toiminnan tukijana kieliasioissa on kirkastunut - pystyn auttamaan kouluttamiani henkilöitä parantamaan kielitaitoaan ja saamaan siihen varmuutta. Tuloksena on virheettömämpää viestintää ja stressittömämpää työotetta kansainvälisiin yhteyksiin. En tuijota kokonaisoppimäärää vaan painotan tärkeimpiä aihealueita yritys- tai oppilaskohtaisesti. Minulla on monia suosikkiaiheita, jotka haluan varmistaa kaikkien oppilaideni saavan haltuun - aina tutuista sudenkuopista itseäni pitkäänkin askarruttaneisiin kielenkäytön piirteisiin.

Superedulliset koulutukset

Yritys oppii ja menestyy -palvelu (YOM) tarjoaa tuettuja digitwistillä maustettuja koulutuksia pk-yrityksille ja yritysten henkilöille.

Huippuedulliset koulutukset aina somemarkkinoinnista lainsäädäntöön tuettuun hintaan 100€/päivä.

Katso lisää www.yrittajat.fi/yom tai soita Mialle 044 368 0508.