Mainos: Mhy Keski-Savo, Pohjois-Savo, Savotta ja Rautavaara

Metsän tuotto on takuuvarmaa, mutta nopeita voittoja se ei anna

Metsänomistajana pitää osata nähdä pitkälle tulevaisuuteen. Hyvin hoidettu metsä palkitsee kyllä tekijäänsä ja paikallinen metsänhoitoyhdistys on metsänomistajalle luotettava kumppani.

Olli-Pekka Torvisen metsänhoito on ulkoistettu paikalliselle metsänhoitoyhdistykselle. Näin hän on säästynyt muun muassa erillisten konehankintojen tekemiseltä. Yhdistys huolehtii myös metsäkaupoissa ostajien kilpailutuksen.

Mainos | Mainos | Koirusveden ääreltä Kuopion vesiväylän varrelta Reinikkalasta löytyy satojen hehtaarien metsätila, joka on sananmukaisesti siirtynyt isiltä pojille. Nykyisen omistajan Olli-Pekka Torvisen tietojen mukaan tila on ollut jo hänen ukin isällään eli neljännessä polvessa ollaan nyt menossa. Tilalta löytyy omistajan mukaan ”kaikkea mahdollista” eli on taimikkoa, kasvatusmetsää ja päätehakkuuvalmista metsää.

-Tila tuli minulle sukupolvenvaihdoksena isän suvun kautta. Tilalla on sekä metsää että peltoja, joita viljelen. Minun tietojeni mukaan tämä on ollut jo ukkini isällä. Tätä ei kannattanut lähteä pilkkomaan pikkutiloiksi, joten ostin sisarukset ulos.

Metsänhoidon Torvinen on ulkoistanut Mhy Keski-Savolle. Sieltä hän saa valmiit suunnitelmat, jotka yhdessä päivitetään, katsotaan vuosittaiset hoitotoimenpiteet ja päätehakkuut. Yhdistys huolehtii myös ostajien kilpailutuksen. Torvisen mukaan metsästä saa vakaata tuottoa, mutta jättipotteja ei ole tarjolla.

-Vakaata tuottoa saa, kun hoitotoimenpiteet tekee kunnolla. Pitää osata nähdä pitkälle tulevaisuuteen: Se mitä nyt istutetaan, on vasta lapsillani hakattavana. Metsä ei sijoituksena ole mikään jackpot eikä kultakaivos.

Metsän omistajana Olli-Pekka Torvinen laittaa myyntituotot poikimaan monipuolisesti. ”Olen tarkoituksella hajauttanut sijoituksia, jotka pankin kanssa yhdessä mietitään. Kaikissa sijoituksissani on kohtuuvakaa tuotto.”

Tuotto sijoitetaan hajautetusti

Joka vuosi tilalla kuitenkin metsää hakataan ja saaduista tuotoista osa menee myös maatilan ylläpitoon. Metsän täysarvovakuutus on omaisuuden turvana yllätyksien varalta.

-On pakko olla vakuutus, muuten olisi liian iso riski, jos puusto vaikka palaisi poroksi.

Metsän tuotosta osan Torvinen sijoittaa hajautetusti. Tuotto-odotuksissa ei mennä riskillä ja metsän kohdalla hän muistuttaakin, että se on pitkän tähtäimen toimintaa ja puuta tarvitaan tulevaisuudessakin.

-Metsäsijoittajana pitää olla pitkäjänteinen, kaikki mikä jää rästiin, kostautuu. Tuottona arvioisin, että asuntosijoittaminen ja metsäsijoittaminen liikkuvat samoissa neljän viiden prosentin lukemissa. Kaikki sijoittaminenhan on epävarmaa, mutta metsämaa ei hirveästi

lisäänny ja puuta tarvitaan aina. Siksi toivonkin, että metsäteollisuus Suomessa enemminkin lisääntyisi eikä vähenisi.

Tutustu Keski-Savon, Pohjois-Savon ja Savotan metsänhoitoyhdistysten toimintaan ja yhdistysten jäsenten etuihin tarkemmin Metsänomistajat-lehdestä tai yhdistysten sivuilta:

Mhy Pohjois-Savo Mhy Rautavaara Mhy Savotta Mhy Keski-Savo