Mainos: Savon Yrittäjät

Kaikki tiet vievät Leppävirralle

Olin missä päin Suomea vain ja keskustelen hetken jonkun kanssa, niin melkeinpä aina löytyy Leppävirta linkki. Sukulaisuuden kautta, mökkipitäjänä, entisenä tai nykyisenä asuinkuntana, leppävirtalaisen yrityksen tuotteen tai palvelun kautta, kaikki tiet vievät Leppävirralle tai ainakin minusta tuntuu sille ja olen siitä erittäin ylpeä. Asun itse Kuopion eteläisellä maaseutualueella ja pendelöin töihin Oravikoskelle, Leppävirralle viitenä-kuutena päivänä viikossa. Koen olevani leppävirtalainen asuinpaikasta huolimatta.

Leppävirtaa halkova 5-tie on leppävirtalaisille yrityksille elinehto. Tie tuo ja vie nopeasti Kuopioon ja Varkauteen sekä paljon pidemmälläkin. Meillä Hanxilla asiakkaat kysyvät usein, että miten myymälämme ja tehtaamme sijaitsee juuri täällä, keskellä ei mitään ja vastaammekin, että mehän olemme keskellä. Paremmin meidät on löydetty Leppävirralta kuin Kehä-kolmosen sisäpuolelta. Se on varmasti monen muunkin yrityksen syynä perustaa yritys ja pysyä Leppävirralla.

Leppävirtalainen yrittäjyys on laaja-alaista sekä innovoivaa. Leppävirralta löytyy vanhaa teollista osaamista jo 200 vuoden takaa, matkailuyrittäjyyttä urheilun monitoimikeskuksesta yksityisiin palveluntarjoajiin. Maalämpö- ja energiateknologian johtavat yritykset ovat syntyneet ja toimivat Leppävirralla. Löytyy maatalousyrittäjyyttä, Leppävirran kasvihuonekaasutase on negatiivinen ja alue toimii kasvihuonekaasujen nettonieluna.

Leppävirralla satsataan myös tulevaisuuden nuoriin yrittäjiin, jota tukee alkamassa oleva Polku yrittäjyyteen-hanke. Sain itse kokea 2000-luvun alussa miten hienoa yrittäjyyskasvatus voi käytännössä olla. Leppävirran lukiossa pääsimme järjestämään Leppävirta ja Suomi aiheiset messut Saksaan. Tämän tyyppiset oikeat yritysprojektit auttavat nuoria innostumaan yrittäjyydestä.

Leppävirran yrittäjäyhdistys tekee aktiivista yhteistyötä muiden leppävirtalaisten yhdistysten kanssa, josta suurimpana ponnistuksena on ollut viimeisenä neljänä vuotena Valoa ja Virtaa -tapahtuma. Tapahtuma ideoitiin Meijän Leppävirta -hankkeessa, jossa nousi esille tarve koko pitäjän yhteiselle tapahtumalle. Valoa ja Virtaa onkin kerännyt viimeisenä kahtena vuonna Unnukan rannan täyteen myyjiä ja kävijöitä.

Leppävirralla kuten muuallakin lienee yksi suuri ongelma. Ammattitaitoisen työvoiman saaminen, oli kyseessä ala kuin ala. Toivottavasti tulevaisuudessa työnhakijat näkevät Leppävirran potentiaalisena pendelöinti-työpaikkakuntana ja monipuolisena asuinkuntana. Etätyöskentelymahdollisuudet ovat lisääntyneet, digiloikka on tehty monissa yrityksissä viimeistään tämän vuoden aikana.

Koronavuosi on tuonut ajatukset enemmän oman ja lähikuntien osaamisen ja tarjonnan tarkasteluun. Tämä ajattelu, kaiken tämän epävarmuuden keskellä on saanut aikaan positiivisen kierteen, jonka toivon voimistuvan edelleen. Ostetaan läheltä ja kulutetaan lähialueen palveluita ja kerrotaan vielä tutuillekin - houkutellaan ostoksille ja asumaan maaseudun rauhaan.

Monna Raatikainen, Leppävirran Yrittäjät

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!