Mainos: Savon Yrittäjät

Pääkirjoitus: Puujaloilla eteenpäin

Puujaloilla seisomisella ja toimialojen murroksessa on paljon yhteistä. Pystyssä ollaan, mutta meno on paikoin horjuvaa. Moni yritys ottaa pitkiä harppauksia eteenpäin, mutta katkenneita koipiakin on jo nähty.

Korona kurittaa myös sellaisia yrityksiä, jotka normaalioloissa porskuttaisivat menestyksekkäästi. Yrityksissä odotetaan arjen normalisoitumista, tilausvirtojen palaamista. Kaikki yrittäjät eivät ole sisäistäneet kriisin pituutta. Tämä on näkynyt Savon Yrittäjien jäsenkyselyissä. Moni yrittäjä sanoo selviävänsä koronakriisistä, mutta jatkaa, että myynnin näkymä kantaa viikoksi eteenpäin. Henkisesti yrittäjät tasapainoilevat optimismin ja realismin välillä.

On tässä epäreiluuttakin. Ravintola-alan yrittäjät kysyvät miten virus tietää tulla ravintolaan, mutta osaa välttää kauppajonot ja virastot. Rajoitukset ymmärretään mutta logiikka on välillä ollut hakusessa. Vanha totuus on, että kerran haudattu yritystoiminta on viisi kertaa työläämpi aktivoida uudelleen. Siksi yritystoiminnan tukeminen valtion tuella edelleen on perusteltua.

Talouden murros näkyy myös työmarkkinakentässä. Metsäteollisuuden irtautuminen jatkossa keskitetyistä työehtoneuvotteluista on uutinen, jonka vipuvaikutuksia vasta ennakoidaan. Viime viikonloppuna Jyväskylän liittokokouksessa puhunut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kehotti yrityksiä aktiiviseen kommunikointiin jo nyt. ”Meidän on pystyttävä kertomaan työntekijöille, mitä paikallinen sopimuksen meidän yrityksessä tarkoittaa”. Avoimuudella vältetään ne pelot, joita on jo ennakoitu tapahtuvan.

Tornion kotini naapurilla on metallialan yritykset Suomessa ja Ruotsissa ja molemmissa noudatetaan maan työehtosopimuksia. Ruotsissa metallin sopimuksen paksuus mitataan millimetreissä, Suomessa tuumittain. Ruotsissa lähdetään liikkeelle työehtojen kehikosta, luottamuksesta ja ajattelutavasta, että tulevat haasteet selvitetään yrityksissä ratkaisuhakuisesti sitä mukaa kuin niitä tulee. Meillä aloitetaan pahimpien skenaarioiden ja erikoistapauksien määrittämisellä ja tämä on kangistanut työmarkkinoitamme.

Paikalliseen sopimiseen siirryttäessä on vaikea kuvitella tilannetta, jossa kymmenen henkeä työllistävä yrittäjä asettaisi työntekijänsä selkä seinää vasten ja latelisi ehdot asenteella ottakaa tai jättäkää. Yritysten ongelmana on toimialasta riippumatta työvoiman saatavuus. Melkoista koronaa pelaa se yrittäjä, joka vaarantaisi työehtojen kiristämisellä yritystoimintansa. Työntekijöistä on pidetty kiinni myös korona-aikana. Irtisanomisia on vältetty viimeiseen saakka. Uudelle sopimuskulttuurille kannattaa antaa mahdollisuus. Ei tässä nyt ruottalaisia huonompia olla.

Debattikeskustelussa kevytyrittäjä ja ”raskas yrittäjä” paiskaavat koronatervehdyksen toisilleen. Kynkkätervehdys ja keskustelu yrittäjyyden eri muodoista sujuivat rakentavassa hengessä. Yritystoiminnan edellytysten turvaamiseksi tarvitsemme kuitenkin edelleen lainsäädännön kehittämistä, muistuttaa pitkän linjan yrittäjäaktiivi Anna-Liisa Toivanen (s. 12 - 13).

Tämä numero kertoo toimialojen murroksesta niin rehellisesti ja suoraan kuin pohjoissavolaiset yrittäjät sen kokevat. Uudesta normaalista on otettava napakka niskalenkki. Huomaatte, että tähän on jo ryhdytty, kun luette tämän lehden yritystarinat.

Paula Aikio-Tallgren

toimitusjohtaja, Savon Yrittäjät

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!