Mainos: Savon Yrittäjät

Elsi Katainen: ”Toivon, että yritykset menevät metsään”

Tavoitimme Pielavedeltä kotoisin olevan europarlamentaarikko Elsi Kataisen kertomaan EU asioista ennen 28.10. järjestettävää Yrittäjät Kysyvät – Meppi vastaa livestreamia. Tapahtumalta hän toivoo viemisiä mukaansa Brysseliin, jotta vaikuttamistyö kohdistuu oikeisiin asioihin. Haastattelussa hän kertoi EU:n metsästrategiasta, sisämarkkinoista ja suurvaltapolitiikasta.

Uusi metsästrategia pyrkii turvaamaan metsien biodiversiteetin esimerkiksi Natura 2000 luonnonsuojelualueita laajentamalla.

- Parlamentin kanta metsästrategiaan on hyväksytty. Olen itse ryhmäni pääneuvottelija biodiversiteettistrategian osalta. Tämä vaikuttaa siihen, miten hyödynnämme metsiämme, Katainen kertoo uusiutuvasta metsästrategiasta.

Maastamme 75 % on metsien peitossa ja Itä-Suomessa määrä korostuu. Uusi metsästrategia ei estä metsien hyödyntämistä, vaan luo painetta maa- ja metsäteollisuudelle toimia vastuullisemmin.

- Kun hyödynnämme luonnonvarojamme oikein, meillä ei ole mitään hätää. Metsistä tulee ottaa kaikki hyöty irti, mutta vastuullisesti.

Korona jättänyt isoja päätöksiä varjoonsa

Euroopan sisäisen talousalueen muutokset ja ulkorajoilla kytevät levottomuudet ovat jääneet koronan varjoon. Tästä huolimatta esimerkiksi Brexit on edennyt.

- Tällä hetkellä Britannian ja EU:n yhteinen kauppasopimus on neuvotteluissa ja sen pitäisi olla valmis vuoden loppuun mennessä. Keväällä vielä näytti, että ei tule mitään, Katainen kertoo Brexitin etenemisestä.

Sopimusneuvotteluita on vaikeuttanut omilleen lähteneen Britannian jo EU:n kanssa sopimien asioiden rikkominen. Tästä esimerkkinä Britannian kasaama sisämarkkinalaki.

- Vaikeuksista huolimatta Britannia on tajunnut tarvitsevansa EU:n kumppanikseen myös jatkossa, jotta he minimoivat irtautumisen kielteiset vaikutukset.

Eurooppa ei voi kääntyä sisäänpäin – suurvaltapolitiikan vaikutukset tuntuvat

Yhdysvallat ovat ajautumassa ulos globaalista yhteisöstä solmiessaan kahdenvälisiä suhteita ja unohtamalla EU:n merkityksen Euroopan kokoavana voimana.

- EU on aina pyrkinyt laajoihin globaaleihin sopimuksiin. Kun USA alkaa sopia keskinäisiä sopimuksia muiden valtioiden kanssa on vaarana, että EU jää jalkoihin, Katainen kertoo kahdenvälisten sopimusten vaikutuksista.

Kahdenväliset sopimukset ja kaupankäynti ovat nostaneet myös Kiinan vaikutusvaltaa entistä suuremmaksi. Myös viimeaikainen kiinnostus ilmastoasioihin on aiheuttanut hämmästystä.

- Kiina pelaa pitkän aikavälin peliä ja on onnistumassa siinä. Viimeisimpänä yllätyksenä he ilmoittivat olevansa hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä, Katainen kertoo Kiinan kehityksen suunnasta. Tässä Suomella on kaupan paikka – vihreän teknologian myyminen Kiinaan isosti.

Kiinan ja USA:n pelatessa omia pelejään EU:n sisämarkkinoiden tärkeys korostuu. Sisäänpäin kääntyminen ei tule kuitenkaan EU:lle kysymykseen.

- Sisämarkkinoihin keskittyminen ja sulkeutuminen ei ole mahdollista. Olemme hyvin riippuvaisia maailmanmarkkinoista. Iso osa suomalaisesta puusta viedään tällä hetkellä Aasiaan ja samalla valtaosa teknologia- ja koneteollisuuden komponenteista tuodaan maahan samalta suunnalta, Katainen kertoo.

Rahaa on jaossa ja Pohjois-Savosta löytyy kohteita

EU on sopinut 750 miljardin euron koronatukipaketista ja Suomeen tästä summasta on tulossa seuraavan kolmen vuoden aikana 3,2 miljardia. Suomen hallitus päättää lopullisesti rahojen käytöstä, mutta EU:n asettamat reunaehdot ohjaavat sitä.

- Suomessa rahoja voitaisiin käyttää metsäisillä seuduilla digitalisaatioon, erilaisiin biokaasuhankkeisiin ja esimerkiksi maaseutujen yritystoiminnan olosuhteiden parantamiseen, Katainen kertoo. Pohjois-Savolla on kaikki edellytykset hyötyä tästä paketista.

Ilmastoasiat tärkeitä Pohjois-Savon yrityksille

Kevään Pk-yritysbarometrissa kysyttiin pk-yritysten ilmastoteoista. 20 % Pohjois-Savon vastaajista kertoi kartoittaneensa oman liiketoimintansa ilmastovaikutuksia. Katainen kannustaa yrityksiä panostamaan ympäristöteknologiaan ja vihreään liiketoimintaan.

- Vihreät arvot, kiertotalous ja muut eivät ole pelkästään kampittamista. Ne myös puskevat tuotekehitystä ja innovaatioita eteenpäin ja avaavat uusia väyliä markkinoille. Pohjois-Savossa on paljon maa- ja metsätaloutta. Kyseessä on ainoat kaksi toimialaa, jotka kykenevät hiilen sidontaan. Muut alat joutuvat miettimään keinoja, joilla voidaan vähentää omia päästöjään.

Hiilijalanjäljen kompensointia tehdään eri toimialoilla laajasti, mutta se pitäisi tuoda kuluttajan tietoon Kataisen mielestä paremmin.

- Näin kuluttajaa autetaan tekemään hyviä arkipäivän valintoja.

EU:lta mallia kunnallispolitiikkaan

Elsi Katainen ei asetu ehdolle ensi kevään kunnallisvaaleissa Pielavedellä. Hän kuitenkin toivoo, että kunnallispolitiikka heräisi myös monipaikkaisuuden mahdollisuuksiin.

- Olemme tehneet 750 mepin voimin etätöitä Euroopan laajuisesti ja onnistuneet siinä. Jos tällainen onnistuu EU:n laajuudella, ei ole mitään estettä miksi se ei toimisi kunnallistasolla. Monipaikkaisuus voisi olla pelastus pienemmille kunnille. Se mahdollistaa osallistumisen kunnan aktiiviseen elämään, Katainen päättää.

Teksti ja kuva

Heikki Rissanen

Oikaisu 2.11. kello 9.53: Korjattu metsäalan määrä prosenteissa Suomessa.

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!