Mainos: Savon Yrittäjät

Pohjois-Savosta paras maakunta yrittämiselle

"Yhteistyö on arkista kohtaamista ja kuulluksi tulemista sekä yhteisten tavoitteiden eteen töiden tekemistä. "

Järjestömme kysyi viime keväänä yrittäjiltä mielipidettä yrittämisen arjesta ja sen sujuvuudesta yrityksen kotikunnassa. Kyselyn eri osa-alueissa yrittäjät pääsivät kertomaan, miten yritykset huomioidaan kunnassa ja kunnan päätöksenteossa. Tulosten julkistaminen herätti kunnissa tunteita ja ajatuksia. Toisille tulokset toivat iloa ja ylpeyttä, toiset taas kokivat hetkellisiä synkkiä hetkiä.

Alueemme yrittäjät sijoittivat barometrivastauksillaan maakuntamme valtakunnan tasolla neljänneksi. Kahdeksantoista kunnan joukkoon mahtuu niitä, joissa on tehty pitkäjänteistä työtä elinkeinojen kehittämisen ja kunnan elinvoiman turvaamisen eteen ja tulosta on tullut. Joukossa on myös kuntia, joissa yrittäjät eivät ole tyytyväisiä.

Hyville barometrituloksille ja hyvälle yrittäjäarjelle tärkeintä on se, miten yhteistyö kunnan ja yritysten välillä sujuu. Yhteistyö on arkista kohtaamista ja kuulluksi tulemista sekä yhteisten tavoitteiden eteen töiden tekemistä. Ei siis välttämättä mittavia taloudellisia resursseja, vaan aitoa välittämistä.

Opimme viime keväänä uusia tapoja tehdä yhteistyötä. Nyt nämä tuoreet opit ja asenneilmastomme selviytymisen suhteen on otettava ja hiottava uudelleen käyttöön. Tarvitsemme Pohjois-Savossa kipeästi hyviä uudenlaisia tapoja tehdä syvempää yhteistyötä kuntien ja yritysten välillä. Tarvitsemme konkreettisia malleja siitä, miten tulevaisuudessa selviydymme ja pystymme palvelemaan alueemme väestöä pienenevillä taloudellisilla resursseilla. Korona-ajassa syntyi monia hyviä toimintatapoja. Kouluruokailua toteutettiin palveluseteleillä ja kuntakeskusten kevään kukkaistutuksia tehtiin yrittäjien toimesta. Näitä uusia tapoja meidän on mietittävä ilman ennakkoluuloja. Käytettävissä olevat kuntien rahat ovat kuitenkin jokaisen veronmaksajan rahaa. Niiden viisas käyttökohteiden miettiminen on edellytys kuntiemme menestykselle.

Uudenlainen kumppanuus yritysten ja julkisen sektorin välillä on välttämätöntä. Tavoitteet menestymiselle pitää asettaa korkealle, mutta samalla konkreettisiksi ja saavutettaviksi. Pohjois-Savon kunnat ovat yrittäjiltä saatujen vastausten perusteella menneet vuosittain eteenpäin ja yritykset kokevat tulleensa huomioiduksi päätöksenteossa ja arjessa kohtalaisesti. Yhteiseksi tavoitteeksi on otettava ykkössija seuraavassa barometrikyselyssä. Se on saavutettavissa vain siten, että jokainen kunta hoitaa oman osuutensa.

Ensimmäinen askel on kutsua oman kunnan yrittäjät koolle pohtimaan tiekarttaa kohti elinvoimaisempaa ja yritysmyönteisempää tulevaisuutta. Tässä apuna kunnilla ja yrittäjillä ovat järjestömme kaikki kolme porrasta aina paikallisesta ja alueellisesta tasosta valtakunnan tason keskuskonttoriimme.

Teksti Mia Simpanen

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien näköislehteä voit lukea tästä!

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!