Mainos: Lähitapiola Savo

Uskaltaako nyt sijoittaa? Näillä seitsemällä perustiedolla hyppäät yli sijoittamisen pelkosi

Pörssikurssit heiluvat, lama uhkaa, työpaikka on epävarma. Miten ihmeessä kukaan uskaltaa aloittaa säästämisen tässä tilanteessa? Minkälaisia vaihtoehtoja on, jos palkasta onnistuu saamaan esimerkiksi 50–100 euroa kuukaudessa säästöön? LähiTapiola Savon sijoitusasiantuntijat vinkkaavat eri keinoja.

LähiTapiola Savon sijoittamisen ja säästämisen asiantuntijat Irma Oinonen, Susanna Vesterinen ja Pekka Seppänen toteavat, että vanhan viisauden mukaan säästämisessä kaikkein vaikeinta on aloittaminen.

Mainos | Vanhan viisauden mukaan säästämisessä kaikkein vaikeinta on aloittaminen. Käytännössä säästäminen alkaa, kun omat tulot ylittävä kuukausittaiset menot. Aluksi voi tavoitella, että verojen jälkeen tilille maksetusta palkasta jäisi joka kuukausi säästöön 5–10 prosenttia. Esimerkiksi 2 000 euron nettopalkasta tämä tarkoittaisi 100–200 euroa säästöön kuukaudessa. Alkuun rahastoihin pääsee jo 30 euron kuukausisummalla ja laajan hajautuksen salkkuihin 50 euron kuukausisäästöillä.

Vuoden alusta tarjolle tulleet osakesäästötilit innostivat yhä useamman suomalaisen sijoittamaan. Kevään koronapaniikki kuitenkin hillitsi sijoitushuumaa. Entä jos ei ole vielä edes aloittanut, kannattaako nyt aloittaa?

– Nyt jos koskaan on hyvä hetki aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. On klisee, että näkymät ovat nyt ”erityisen sumuiset”. Aina on riskiä. Isommin kuitenkin voivat yllättää tapahtumat, joista ei ole mitään tietoa. Kevään myllerrys on selkeästi laittanut ihmiset pohtimaan omaa taloudellista turvaansa. Moni on ottanut meihin yhteyttä ja todennut, että säästämisellä ja sijoittamisella olisi hyvä varautua muuttuviin ja yllättäviin tilanteisiin, mutta enemmistö säästää nimenomaan tilille. Esimerkiksi nuoret aikuiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita siitä, miten varautua eläkeaikaan, LähiTapiola Savon palveluneuvoja Susanna Vesterinen kertoo.

– Keväällä moni säikähti osakemarkkinoiden voimakasta laskua, mutta toisaalta nopeasti huomattiin, että maailma jatkaa kulkuaan siitä huolimatta. Kurssiheilahtelua on aina ollut ja aika on silti niitä korjannut. Jos pohtii aloittamista, niin tämä oli hyvä osoitus siitä, ettei niin sanotusti parempia aikoja kannata jäädä odottamaan vaan aloittaa rohkeasti, sijoitusasiantuntija Irma Oinonen lisää.

– Parhaiten onnistuu säännöllisellä ja pitkäaikaisella sijoittamisella. Jokaisen kannattaisi miettiä oma säästämisen ja sijoittamisen suunnitelmansa ja rakentaa sijoitussalkku vastaamaan omia tavoitteitaan. Vaikka markkinat heiluisivat niin omassa suunnitelmassa kannattaa pysyä, jos tavoitteet eivät ole muuttuneet. Me myös autamme suunnitelman tekemisessä, LähiTapiola Private Bankingin asiakkuusjohtaja Pekka Seppänen kehoittaa.

LähiTapiola Savon paikalliset sijoitusasiantuntijat ovat listanneet seitsemän perustaitoa, jotka omaksumalla sijoittamisen pelkoja voi hälventää.

1. HALLITSE RISKIÄ, LISÄÄ TUOTTOA. Tili ei tuota, joten hintojen noustessa pitkällä aikavälillä rahan ostovoima pienenee. Tuotto edellyttää riskinottoa, mikä tarkoittaa sijoitusten päivittäisiä arvonvaihteluja. Riskiä voidaan hallita hajauttamalla laajasti eri lailla käyttäytyviin sijoituslajeihin.

2. HAJAUTUSHYÖTYJÄ RAHASTOLLA JA VARAINHOITOSALKUILLA. Yksittäinen sijoituskohde voi pahimmillaan menettää kokonaan arvonsa. Rahastot ja varainhoitosalkut hajauttavat sijoituksia useisiin kohteisiin. Yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten painotuksilla on muodostettu erilaisia riskiprofiileja. Indeksirahasto seuraa tiukasti vertailuindeksiään. Varainhoitosalkun varat hajautetaan laajasti eri omaisuusluokkien välillä ja sisällä.

3. TASAISESTI KUUKAUSISÄÄSTÄEN. Kuukausisäästämisen kuuluu kaikille, säästämisen voi aloittaa 30 eurolla kuukaudessa. Säännöllisyys tuo ajallisen hajauttamisen eli ostot eivät satu vain markkinoiden huipulle, vaan myös alennusmyynteihin pohjille.

4. PITKÄJÄNTEISESTI KORKOA KOROLLE. Tuotot aiemmin saaduille tuotoille alkavat kerryttää varallisuutta kiihtyvällä vauhdilla. Pitkä aika valjastaa korko korolle voimat, joten taloudellisesta vapaudesta haaveilevien kannattaa aloittaa sijoittaminen mahdollisimman nuorena.

5. PIDÄ KULUT HALLINNASSA. Nettotuotto eli kulujen jälkeinen tuotto ratkaisee. Kuluilla saa vaivattomuutta, portin piensijoittajalle muutoin vaikeasti päästäviin sijoituskohteisiin ja joskus ylituottoa suhteessa vertailuindeksiin. Edellytä kulujen läpinäkyvyyttä.

6. ERI SIJOITUSTUOTTEET, ERILAINEN VEROTUS. Pääsääntöisesti sijoitusten voitot verotetaan pääomatuloina. Rahastojen ja sijoitusvakuutusten sisällä ei makseta tuotoista veroja, vaan vasta sijoituksesta luovuttaessa. Osakesäästötili tuo samat edut suorille osakesijoittajille.

7. RISKIÄ VAIN MIELENRAUHAN MUKAAN. Sijoitustappio koetaan yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaavan voitto. Riskiä kannattaa ottaa vain sen verran, että pystyy olemaan heikkoinakin hetkinä vahva. Pitkällä ajalla markkinoiden luontaiset vuoristoradat tasoittuvat.

Sijoittamiseen liittyy aina riski arvonkehityksestä ja pääoman menettämisestä. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Tätä esitystä ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi, vaan kunkin asiakkaan on itse arvioitava harkitsemansa tuotteen sopivuutta. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä tulee tutustua avaintietoesitteisiin, jotka saa suomeksi ja ruotsiksi osoitteesta lahitapiola.fi/sijoittaminen. 

Palveluntarjoajat

Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. Omaisuudenhoito, toimeksiantojen välittäminen ja sijoitusneuvonta: LähiTapiola Varainhoito Oy. LähiTapiolan rahastoja hallinnoidaan FIM Varainhoito Oy:ssä ja LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy:ssä. Tarkemmat tiedot avaintietoesitteessä ja muissa rahastomateriaaleissa.