Mainos: PeeÄssä

PeeÄssä tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä – lue täältä, miten siinä aiotaan onnistua

Hiilineutraalius ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu, ei etenkään päivittäistavarakaupassa tai ravintola-alalla, jossa energiankulutus on suurta. Osuuskauppa PeeÄssä on asettanut tiukat kriteerit sille, miten se tulee tulevaisuudessa pienentämään energiankulutusta niin sähkön, kaukolämmön kuin vedenkin osalta.

PeeÄssän vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen kertoo, että täysin remontoitavassa Kuopion Prismassa rakennuksen hiilijalanjälki on jo lähes nolla.

Mainos | Toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen ja kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa kertovat, että muutokset kohti hiilineutraaliutta tapahtuvat askel kerrallaan, tarkan suunnittelun avulla.

- Kun rakennamme uutta, asiat tehdään energiantehokkaasti. Esimerkiksi uudistuneessa Kuopion Prismassa kaikki kylmätekniikka tulee toimimaan hiilidioksidilla, jonka myötä kiinteistön energiankulutus tulee laskemaan. Kylmätekniikalla pystytään jatkossa tuottamaan kylmän lisäksi myös lämpöä, jota sitten hyödynnetään koko rakennuksen lämmön tuottamisessa, Vierimaa kertoo.

- Toisin sanoen laitteista syntyvän lämmön voi joko päästää taivaalle tai maahan, mutta me otamme sen käyttöön itsellemme, eikä ulkopuolista energiaa tarvita niin paljon, Ruotsalainen lisää.

Tämän lisäksi myös Prisman ilmanvaihto uusitaan suurimmalta osalta.

- Anturit aistivat ilmaa myymälässä ja säätävät ilmanvaihtoa sen mukaisesti, kun sille on tarvetta. Esimerkiksi jos sisäilma olosuhteet ovat hyvät, voidaan ilmanvaihtoa säätää pienemmälle. Tulevaisuudessa mahdollisesti käytössä voi olla robotiikkaa ja tekoälyä, jotka pystyvät analysoimaan olosuhteita vielä tarkemmin ja optimoimaan sitä kautta sähkönkulutusta ja muuta kiinteistötekniikkaa, Vierimaa kertoo.

Energiatehokkuus on huomioitu ilmanvaihdon lisäksi myös valaistuksessa, jossa PeeÄssä on kattavasti siirtynyt ledien käyttöön.

Mittavat uudistukset jatkuvat

Uutta, energiaa säästävää tekniikkaa otetaan käyttöön PeeÄssän toimitiloissa sitä mukaa, kun uusia tiloja rakennetaan tai olemassa olevia remontoidaan tai uudistetaan. Viime vuosi olikin PeeÄssässä mittava investointien vuosi, sillä täysin uusia kohteita ja uudistuksia toteutettiin useampia.

Kiivas tahti jatkuu myös tänä vuonna, sillä Kuopion Prisman lisäksi uudistuksia on tulossa muun muassa Sokokseen, jonka ravintolamaailma uudistetaan ja koko kiinteistössä toteutetaan iso energiaremontti. Lisäksi Särkiniemeen on tulossa uusi Sale.

- Jo yli puolet kaupoistamme on niin sanotusti uudistettuja, mutta silti tekemistä vielä riittää. Myös kylmätekniikan uusimisessa ollaan jo hyvällä mallilla. Mikäli korona ei hirveästi sotke suunnitelmia, olemme 5-6 vuoden päästä käyneet kaikki kaupat läpi, Ruotsalainen toteaa.

Samanlaisia muutoksia tehdään myös ravintolapuolella, jossa energiankulutus on suurinta keittiön puolella.

- Myös siellä lämmin ilma otetaan talteen ja hyödynnetään uudelleen lämmityksessä. Lisäksi myös keittiölaitteiden puolella tekniikka on kehittynyt vauhdilla energiaa säästäväksi.

Kustannus- ja energiatehokasta rakentamista

Myös aurinkosähkö on valjastettu käyttöön jo yli kymmenessä PeeÄssän kohteessa.

- Paneeleita on Prismojen ja S-Marketien katoilla, ja ne pienentävät sähkön kulutusta silloin, kun kylmäkoneet tarvitsevat paljon sähköä. Aurinkovoima on mitoitettu niin, että kaikki menee omaan tarpeeseen kyseiseen kiinteistöön, eikä sitä myydä eteenpäin.

Ruotsalainen ja Vierimaa korostavat, että uusien toimitilojen rakentamisessa PeeÄssä pyrkii kustannus- ja energiatehokkuuteen.

- Emme halua rakentaa ylimääräistä tilaa, vaan kiinteistöt rakennetaan pidemmällä aikajänteellä huomioiden niiden käyttö tulevien 25 vuoden aikana. Uusi, energiaa säästävä tekniikka on toki alkuinvestointina kalliimpaa, mutta se maksaa kyllä itsensä takaisin, Ruotsalainen lisää.