Mainos: PeeÄssä

Hyvin suunniteltu jätehuolto tuottaa tulosta – ”PeeÄssän kierrätysaste on jo hieno, mutta vielä parempaan pyritään”

Osuuskauppa PeeÄssän tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2030 mennessä. Yksi osa tavoitetta on tehokas jätehuolto, jolla jätteestä pyritään kierrättämään entistä enemmän ja vähentämään poltettavan jätteen määrää.

S-Market Ykkösrastin marketpäällikkö Marko Tuomainen asettaa pahvit puristimeen, josta ne päätyvät kierrätykseen. Kierrättäminen ja jätteiden tarkka lajittelu on osa PeeÄssän toimipisteiden arkea.

Mainos | S-Market Ykkösrastilla on kolme isoa puristinta, jotka ovat avainasemassa toimipisteen kierrättämisessä. Yhteen niistä päätyy kaupan biojäte, toiseen energiajäte ja kolmanteen pahvi. Loput kierrätykseen päätyvästä jätteestä kerätään pienastioihin.

Osuuskauppa PeeÄssän tekninen isännöitsijä Reijo Jäntti kertoo, että niin Ykkösrastilla kuin kaikilla muillakin PeeÄssän toimipisteillä kierrättäminen on tärkeä osa arkea ja se halutaan tehdä mahdollisimman hyvin sekä kustannustehokkaasti.

- Kaikissa toimipisteissä on oma jätehuolto, johon kerätään erilaisia kierrätyskelpoisia jätelajeja. Tässä eri toimipaikkojen välillä on jonkin verran eroja riippuen siitä, onko kyseessä esimerkiksi hotelli, kauppa vai ravintola ja minkä tyyppisiä jätteitä siellä syntyy.

Suunnitelmallista kierrättämistä

Hyvin suunniteltu ja toteutettu kierrättäminen on tärkeä osa PeeÄssän tavoitteessa päästä hiilinegatiiviseksi vuoteen 2030 mennessä.

- Tällä hetkellä PeeÄssän toimipisteistä syntyvän jätteen kierrätysaste on 78 prosenttia, hyödyntämisaste 17 % ja loput 5 % jätteestä poltetaan, Jäntti kertoo.

Vaikka kierrätysaste on jo tällä hetkellä erittäin hyvällä tasolla ja nousua edellisvuoteenkin tuli 3 %, pyritään sitä parantamaan entisestään.

- Mitä vähemmän syntyy poltettavaa jätettä, sitä parempi asia se on.

Lähes 80 prosentin kierrätysasteeseen ei ole mahdollista päästä ilman suunnitelmallisuutta.

- Kaikesta tärkein on tietysti se kierrätyksen alkupää, eli toimipaikat, joissa jätteet lajitellaan. Homman pitää onnistua siellä hyvin, jotta kaikki jätteet menevät oikeille paikoilleen. Onnistunut kierrättäminen vaatii myös jatkuvaa seurantaa ja raportointia.

Tarkkuuden lisäksi kierrättäminen halutaan tehdä PeeÄssässä toki myös kustannustehokkaasti.

Lue täältä, millä muilla tavoin PeeÄssä pyrkii kohti hiilinegatiivisuutta.