Mainos: Digivieri

Näin saadaan kävijöitä digikahvilaan – ”Jos asiakas ei tule ohjaajan luo, tulee ohjaaja asiakkaan luo”

Kangaslammin kyläyhdistys Varkaudessa on lähtenyt ennakkoluulottomasti kehittämään maaseudun elinvoimaisuutta hankerahan avulla. Kevään aikana testataan liikkuvaa digineuvojapalvelua, joka liikennöi syrjäseudulla keskimäärin kerran kuussa.

Kangaslammin kyläyhdistyksen digivaunu on osa Elinvoimainen Kangaslampi -hankkeen keksintöjä. Mika Tsupari (vas.) ja Olli-Pekka Kähkönen ovat hankkeen puuhamiehiä.

Mainos | Vielä viime syksynä Kangaslammin kyläyhdistys järjesti digikahviloita, mutta koska kokoontumisrajoitukset hankaloittivat yhteisiä tapaamisia, lähdettiin miettimää uusia ratkaisuja. Syksyn aikana koulutettiin kuusi vertaisohjaajaa yhteistyössä Savonetin ja Siilinjärven kansalaisopiston kanssa, jotka ovat nyt mukana käynnistyvässä Digivaunu-kokeilussa.

-Ikäihmiset tarvitsevat tukea ja ohjausta, jota maaseutualueella on heikommin saatavilla. Ja koska tällä hetkellä perinteisiä ryhmäohjauksia on jouduttu välttelemään eivätkä ihmiset uskalla liikkua, päätimme me liikkua ja viedä palvelu käyttäjien luo, hankkeen puuhamiehet projektipäällikkö Mika Tsupari ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kähkönen taustoittavat.

Matalan kynnyksen palveluna maaseudulle

Idea digivaunusta lähti nuorisotoiminnan Wauto Walkers -matkailuautosta, joka kiertää nuorten kokoontumispaikkana. Niinpä mallia sovelletaan nyt sujuvasti myös digiohjaukseen. Autokin löytyi läheltä: Puheenjohtajan matkailuauton keulaan on liimattu logo Digivaunu ja digiohjaajakoulutuksen saanut puheenjohtaja itse istuu ratin takana.

-Käyttäjälähtöistä toteutusta tässä haetaan. Digivaunu liikennöi kesään asti Viljolahden ja Harjurannan alueella. Kyläläiset voivat tulla sinne ohjausta ja oppia saamaan.

Me neuvojat neuvomme sen, mitä itse osaamme. Virallisesti Mauri Mättö on kiertävä digineuvoja ja on vaunussa mukana. Minä toimin enemmänkin kuskin ominaisuudessa, Kähkönen nauraa.

Käytännössä ohjaus toimii niin, että vaunussa on pari ohjaajaa kerrallaan. Ajan voi varata joko ennakkoon tai tulemalla paikan päälle. Asiakkaalla on oma laite mukana ja turva-asiat on huomioitu tässäkin toimintamallissa.

-Maskit ovat erittäin toivottavia, turvaväleistä huolehditaan ja käsidesiä on saatavilla. Autoon mahtuu kerrallaan ehkä pari neuvottavaa, joten aika kannattaa varata ennakkoon, Kähkönen vinkkaa.

Digitaitoja tarvitaan tulevaisuudessakin

Sekä Tsupari että Kähkönen näkevät tämäntyyppiselle palvelulle tarvetta, kunhan vain se onnistuu saavuttamaan asiakaskunnan. Digitaitojen kehittäminen on ikäihmisille – ja erityisesti syrjäseutujen ikäihmisille – äärimmäisen tärkeää, sillä asiointi menee entistä enemmän verkkoon. Jos palvelulle löytyy käyttäjiä, on syksylle luvassa jatkoa.

- Iäkkäämpi väestö, joka ei ole joutunut työssään opettelemaan ohjelmien ja laitteiden käyttöä, on eniten avun tarpeessa. Tässä ajassa monet kokoukset pidetään verkossa esimerkiksi teamsin kautta, sen käyttö olisi hyvä osata. Ja monet haluavat pitää yhteyttä lapsiinsa videopuheluiden kautta, senkin käyttöä me neuvomme, Kähkönen lupaa ja jatkaa, että jos tämä näyttää toimivalta systeemiltä, niin syksyllä voi kokeilla jatkoa.

Digivaunu ajaa sekä Harjurannan että Viljolahden reittejä kuutena perjantaina maaliskuusta kesäkuuhun. Tarkemmat aikataulut löytyvät http://www.kangaslamminkyla.fi/

Mikäli reitiltä tarvitsee poiketa tai pysähtymistä toivotaan tietyissä paikoissa, voi näistä ilmoittaa ennakkoon tekstiviestillä/whatsapp-viestillä numeroon 044 238 1959, sähköpostilla osoitteeseen: elinvoimainenkangaslampi@gmail.com .

Kangaslammin kylä on ehdolla myös Pohjois-Savon vuoden kyläksi.

Digituki ja Digivieri

• Digituki on sähköisen asioinnin, palvelun tai älylaitteen käytön tukea. Sen tarkoituksena on auttaa asiakasta itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin. Digituki voi olla etätukea, lähitukea tai koulutusta.

• Digivieri on Pohjois-Savon alueellinen digituen koordinointihanke, jossa on koottu alueellinen digituen toimijaverkosto.

• Verkostossa on mukana kuntia ja muita viranomaisia, yhdistyksiä ja yrityksiä. Yhteisenä tavoitteena on varmistaa, että kaikki pystyisivät käyttämään sähköisiä palveluja.

• Hanketta hallinnoi Pohjois-Savon liitto.

• Digituen alueellinen koordinaatio on osa valtakunnallista digituen toimintamallia. Valtakunnallista työtä koordinoi Digi- ja väestötietovirasto, ja rahoittaa valtiovarainministeriö.

www.pohjois-savo.fi/digivieri