Mainos: Savon Sanomat

Tiesitkö, että silmiesi edessä on kansainvälisesti palkittua huippuosaamista?

Savon Sanomien toimituksessa syntyy maailmanluokan materiaalia meidän kaikkien saataville. Lehden arvostus ammattilaisiaan kohtaan näkyy lopputuloksessa, toimituksen hektinen työtahti ei ole luovuuden esteenä. Miellyttävän lukukokemuksen luo mielenkiintoisen tekstin, oivaltavan valokuvajournalismin sekä lisäarvoa tarjoilevan grafiikan yhdessä rakennettu kokonaisuus.

Mainos | – Onnistumisemme mediana mitataan joka päivä siinä, että lukija kokee saavansa tuotteestamme niin tietoa, tunnetta kuin viihdettäkin. Se onnistuu ainoastaan toimituksen yhteistyöllä, toimittaja Iikka Taavitsainen kertoo.

Lehti on saanut viime aikoina runsaasti tunnustusta eri tahoilta. Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi kulttuurisivujen tuottajan, toimittaja Iikka Taavitsaisen tinkimättömästä uteliaisuudesta ja valveutuneesta toimittajan työstä Pohjois-Savon Taidepalkinnolla. Ulkoasu palkittiin Pohjoismaiden ja Baltian Best of News Design Scandinavia 2020 -kilpailussa elokuussa. Lokakuussa palkintoja sateli kansainvälisessä European Newspaper Award -kilpailussa useassa sarjassa; Savon Sanomat palkittiin niin sivuistaan, kuvistaan kuin infografiikastaankin. Muun muassa korona-aiheeseen liittyvä visuaalinen ilmaisu teki vaikutuksen tuomaristoon.

– Emme tee juttuja siksi, että saisimme palkintoja, vaan siksi, että palvelisimme mahdollisimman hyvin lukijoitamme, Taavitsainen jatkaa. – Taustoitamme, näkökulmitamme ja laajennamme arjen ja maailman tapahtumia, kulttuurista urheiluun ja taloudesta erilaisiin teemoihin.

Yhdessä ideoiden mielenkiintoisia ja rohkeita kokonaisuuksia

Savon Sanomien toimituspäällikkö Heikki Toivanen muistuttaa, että laadukkaat sisällöt vaativat aina toimituksen työtä ja aikaa, joka koostuu muun muassa suunnittelusta, taustatyöstä, haastatteluista, kuvituksista ja kirjoittamisesta. –Toimittaminen on kiinnostavien sisältöjen tarjoilemista niin, että lukijat hyötyvät niistä mahdollisimman paljon, toimituspäällikkö kiteyttää.

– Kiinnostavat jutut syntyvät usein omasta mielenkiinnosta: miksi jokin asia on näin, ja mitä siitä seuraa. Pohdimme usein toimituksessa asioita porukalla mahdollisimman monipuolisen näkökulman saamiseksi,Taavitsainen kuvailee.

– Tämä ajatus pätee sekä tekstin sisältöön että visuaaliseen tarjontaan, siis kuviin, grafiikkaan ja taittoon. Mielenkiintoinen sisältö on vielä mielenkiintoisempi, kun se tarjoillaan lukijoille oikeanlaisella tavalla.

–Visuaalinen toteutus tuo artikkelille paljon lisäarvoa, graafikko Mikko Pitkänen tiivistää.

Myös katseen vangitsevan valokuvan nappaaminen on monen tekijän summa. Henkilökemialla on merkitystä. Kuvaaja Aake Roininen kertoo, että jos haastateltavien kanssa synkkaa, tunne siirtyy kuviin.

– Ennen kaikkea kuvaaminen on yhteispeliä. Ihmiset ovat heittäytyneet kuviin ja ovat niissä läsnä, Tuire Punkki, visuaalisen toimituksen esimies komppaa.

Punkki on ylpeä osastostaan, joka pystyy tarjoamaan oivalluksia hektisessä työtahdissa.

– Rohkeille ja yllättäville ulkoasuille annetaan Savon Sanomilla tilaa ja tekijöille vapautta. Se ei ole mikään itsestäänselvyys lehdissä.

Päätoimittaja Seppo Rönkkö kertoo, että esimerkiksi palkittu pandemia-aiheinen sivu ideoitiin porukalla graafikon työpöydän äärellä.

– Olen otettu, että saan työskennellä päivittäin todellisten ammattilaisten kanssa.

Nykypäivänä lukijoiden ajasta kilpailevat monet eri tekijät. Siksi on tärkeää, että Savon Sanomien lukijoille tulee aina se tunne, että tuotteeseen käytetty aika oli sen arvoista.