Yrittäjien on aika katsoa kortit

Mainos | Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on huolissaan yritysten selviytymisestä. Toinen koronavuosi tuo yrityksille eteen tilanteen, jossa jokaisen on kohdattava tosiasiat ja katsottava rehellisesti omat kortit. – Tukien varaan ei ole järkevää rakentaa yrityksen tulevaisuutta, Pentikäinen huomauttaa.

” Lapinlahti on toinen kotikuntani ja olen viettänyt viimeisen vuoden aikana Pohjois-Savossa varmaan enemmän päiviä kuin koskaan. Pohjois-Savo on säästynyt pahimmalta kriisiltä ja se on mahtava asia. Se ei kuitenkaan poista etelän ja pohjoisen yrittäjien ahdinkoa. Polarisoitunut tilanne yrityksien ja maakuntien välillä vaikeuttaa päätöksentekoa. Osalla yrityksistä menee normaalisti, toiset kyntävät syvällä.

Kaikki apu yrittäjille on tärkeää. Valitettavasti uusimpaankin kustannustukeen jäi pitkä lista valuvikoja. Suomen Yrittäjien mielestä kustannustuen toimialarajoitusta ei tarvita, 20 % liikevaihdon laskun olisi pitänyt riittää tuen saamiseen, korvauksen minimisumma olisi pitänyt laskea tuhanteen euroon, ja lista jatkuu.

Kustannustuet ovat olleet teoriassa parempia kuin käytännössä. Niillä pyritään tukemaan yrityksiä, jotka ovat ottaneet osumaa kuluneen pandemian aikana. Valitettavasti moni eniten kärsinyt yritys saa tukea liian vähän tai jää jopa ilman. Kriteerit on vaikea säätää kohdalleen nopeasti muuttuvan pandemiatilanteen keskellä. Pelkään, että tästäkin kierroksesta tulee suuri pettymys yrittäjille.

Hallitus on väläytellyt ulkonaliikkumiskieltoa osaan Suomea – todennäköisimmin Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen, Kauniaisiin ja Turkuun. Kyseessä ei kuitenkaan olisi asiallisesti liikkumiskielto, vaan asiointi- ja kyläilykielto. Toteutuessaan kielto olisi sen kohdealueilla myrkkyä myrkyn päälle, varsinkin kaupan ja palvelualan yrityksille. Turistien puute, etätyön kasvu ja nykyiset rajoitukset ovat ajaneet monet yritykset vaikeuksiin, eikä lisäongelmia enää tarvita.

Kaiken tämän keskellä työllisyyskehitys näyttää vaikealta. Yritysten pitäisi työllistää enemmän, mutta monen yrityksen taloustilanne on heikentynyt yli vuoden ajan. Kun yrityksen taloustilanne heikkenee, kyky rakentaa tulevaisuuden kasvua heikkenee samalla. Tämä heittää kapuloita koko talouden elpymiseen kautta linjan. Tämän vuoksi olisi ensiarvoisen tärkeää tukea yrityksiä tässä ja nyt.

Isossa kuvassa näyttäisi siltä, että vaikeimmat poliittiset päätökset uhkaavat siirtyä hamaan tulevaan. Järjestöt ovat poteroissaan paikallisesta sopimisesta neuvoteltaessa, eikä asiaan löydy sopua ilman maan hallituksen vahvaa ohjausta. Pitäisi uskaltaa tehdä kipeitäkin reformeja, mutta pelkään, että ne jäävät tekemättä. Aina löytyy syy lykätä uudistuksia.

Jokaisen yrittäjän, optimistisimmankin tulee nyt katsoa omat kortit rehellisesti ja kohdata tosiasiat. Tulevaisuutta ei voi rakentaa tukien varaan. Se ei ole kestävää eikä järkevää. Kukaan meistä ei pysty varmaksi sanomaan, milloin kriisi on oikeasti ohi ja kunnon elpyminen voi alkaa. Yrittäjän on hyvä muistaa, että näiden vaikeidenkaan päätösten hetkellä ei tarvitse olla yksin. Apua on saatavilla, kun sitä vaan pyytää.”

Teksti: Heikki Rissanen

Kuva: Markus Sommers

Sivustolla voi lukea Savon Yrittäjien YrittäjäSanomat-lehden juttuja Pohjois-Savon alueen yrittäjistä, työelämästä ja markkinoista. Sisältö on Savon Yrittäjien tuottamaa.

Yrittäjäsanomien 2/2022 näköislehteä voit lukea tästä!

Lue vanhempia Yrittäjäsanomia: 1/2022 4/2021 3/2021 2/2021 1/2021 4/2020 3/2020 2/2020 1/2020 1/2019

Liity Yrittäjien verkostoon tästä!

Lue lisää