Mainos: Mestar

Hiekanpoisto käynnistyi Kuopiossa – ”Tiedossa vuoden kovin kuukausi”

Mainos | Runsaslumisen talven jälkeen Mestar Kuopio Oy:ssä ei ehditä lepäämään laakereilla, sillä kevään tulo tuo omat kiireensä kunnossapitopuolelle.

Mutta ennen kuin puhutaan keväästä, muistellaan hetki mennyttä talvea Mestarin kunnossapitopäällikkö Mauno Vauhkosen kanssa. Kuopiossakin saatiin jälleen nauttia kunnon lumitalvesta, tosin siinä oli mukana omat haasteensa.

- Tavarantoimittaja ei ollut nyt kovin tasainen, sillä talven lumet saatiin melkein kahdessa erässä tammi-helmikuun aikana. Kun lunta tulee paljon kerralla, kinokset nousevat, kadut kapenevat ja sitä myötä myös meille tuleva palaute lisääntyy. Tietyillä alueilla lumen tuoma ahtaus korostuu ja hankaloittaa myös meidän työtämme.

Latuja saatiin talven aikana hyvin aukaistua, mutta jääladuilla jouduttiin tappelemaan veden aiheuttamien ongelmien takia.

- Luistelemaan Kuopiossa pääsi jo hyvissä ajoin tekojääradalla ja myös Ice Marathon -rata oli käytössä kahden kuukauden ajan. Kävijöitä oli radalla tosi paljon. Tällainen luminen pakkastalvi on kunnossapidon näkökulmasta aina parempi kuin vesitalvi, jolloin myös liukkaus aiheuttaa paljon ongelmia.

Tiedossa vuoden kovin kuukausi

Mestarin seuraava iso ponnistus on hiekanpoisto, joka tehdään ruutukaavakeskustan osalta keskitetysti sunnuntaina 18.4. Tosin karkeampaa sepeliä on jo poistettu muun muassa torilta ja suosituilta pyöräilyreiteiltä, kuten esimerkiksi Siilinjärven suunnalta KYSille asti sekä Saaristokaupungin suuntaan. Muilla alueilla hiekanpoisto aloitetaan heti kelin salliessa.

- Kokonaisuutena meillä on tiedossa vuoden kovin kuukausi, jotta hiekat saadaan poistettua joka paikasta. Koneiden lisäksi hiekkaa poistetaan ihan käsin harjaamalla esimerkiksi viheralueilta ja se on aika raskasta työtä.

Hiekkojen poisto ja katupöly ovat keväisin kestopuheenaihe kaupunkilaisten keskuudessa.

- Vitostie tuo Kuopiossa oman lisänsä katupölyongelmaan, sillä pöly ei koostu pelkästään hiekoitusmateriaalista vaan myös rengaspölystä. Kuopion kaupunki satsaa myös paljon liukkauden torjuntaan, mikä näkyy hiekan määrässä.

Puhtaanapitoa tehdään viikon jokaisena päivänä

Myös Mestarin liikuntapuolella suunnataan katseet jo kohti kesälajeja. Jääkiekkokaukaloita puretaan ja tenniskenttiä puolestaan rakennetaan. Jalkapallokausi Kuopiossa on jo päässyt käyntiin ja Puijolla siirrytään kesähyppykauteen.

- Myös viherpuolella alkaa vuoden kiireisin aika huhtikuun puolesta välistä juhannukseen asti, kun tiedossa on kevätsiivousta, lannoitusta, leikkauksia ja kesäkukkien istuttamista. Näistä saamme yleensä kaikista eniten positiivista palautetta kaupunkilaisilta, Vauhkonen toteaa.

Myös puhtaanapitopuoli tekee merkittävää työtä, jotta kaupunkiympäristö pysyy viihtyisänä. Korona on tuonut siihenkin omat mausteensa.

- Puhtaanapitoa tehdään 7 päivänä viikossa jo heti aikaisesta aamusta lähtien. Koronan myötä on tullut katukuvaan aivan uusi roska, kasvomaskit. Lisäksi koronan myötä juhlat ovat siirtyneet puistoihin ja olemme varautuneet siihen ylimääräisillä roska-astioilla. Toki roska on huono asia, mutta minusta on vain positiivista, jos ihmiset hyödyntävät puistoja ja viettävät aikaansa niissä.

Kesäpuhtaanapitoon liittyen Vauhkonen haluaa muistuttaa asiasta, joka on joillekin tontinomistajille epäselvä.

- Tontinomistajalla on velvollisuus pitää myös katu puhtaana aina kadun keskiviivaan asti. Eli jos tontin kohdalla on esimerkiksi sadevesikaivo, myös kannen puhtaanapito kuuluu tontin omistajalle. Tai jos kadulla on paljon lehtiä tai likaa, ne tulee poistaa.

Ajoratamerkinnät ovat kevään merkki

Toinen asia, josta kaupungille ja Mestarillekin tulee kyselyitä, on roskisten määrä kaupunkialueella.

- Kaupungilla on noin 1700 roska-astiaa, jotka sijaitsevat kaupungin omistamilla kiinteistöillä ja yleisillä alueilla. Kaupunki ei voi asentaa roskiksia yksityisten alueille, vaan kiinteistön on itse harkittava, onko niistä sille apua puhtaanapidonkannalta.

Ja yksi kevään ja kesän merkki ovat maalilla tehtävät ajoratamerkinnät, joita urakoi Mestar.

- Sekin on aika iso rypistys kevään ja alkukesän aikana. Keskustassa merkinnät pyritään tekemään yöaikaan, jotta niistä ei aiheudu niin paljon haittaa liikenteelle. Jos kadulla näkyy vaahtopaukku, niin se on merkki siitä, että maali on tuoretta ja merkintä kannattaa kiertää, Vauhkonen vinkkaa.

Kysytään vielä yksi juttu:

Miksi Mestar ei puhdista karkeaa sepeliä kaduilta heti silloin, kun lumet sulavat pois?

Karkea aines omalta osaltaan sitoo hienoa, ohuempaa ainesta. Eli heti soran poistamisen jälkeen olennaisinta on vesi, jolla pestään ohut, hieno aines kokonaan pois. Jos pesua ei tehtäisi heti soran poistamisen jälkeen, pöly pääsisi leviämään paremmin ilmaan. Mutta on myös meidän ja kaikkien asukkaiden etu, että heti kun on mahdollista, hiekanpoisto aloitetaan, kunnossapitopäällikkö Mauno Vauhkonen toteaa.

Tutustu Mestar Kuopio Oy:n toimintaan tarkemmin www.mestar.fi

Mestar on Kuopion kaupungin omistama liikelaitos. Päätoimeksiantajiamme ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Vesi, Kuopion Sähköverkko Oy, Kuopion Energia, Tilakeskus sekä muut kaupunkiorganisaation yksiköt.

Mestar