Mainos: Jätekukko

Näin ryhdyin roskaajasta kuuliaiseksi kierrättäjäksi. Osa 2/3: Meidän systeemi

Mainos | Muutto maaseudulle kasvatti kierrätystietoisuuttani kohisten. Kun seison täällä omalla maalla ja käyskentelen omassa metsässäni, havahdun tajuamaan, miten me itse kannamme vastuun miltä täällä näyttää.

Lajittelun ja kierrättämisen suurin ponnistelu on minusta aloittaminen. Mitä se sitten oikeasti vaatii? Ainoastaan sopivat lajitteluastiat. Sellaiset voi luoda sisälle vaikka vanhoista pahvilaatikoista. Meillä on systeemi, joka on rakennettu keittiön sohvapenkin sisään.

Sieltä on helppoa nostaa kaikki kierrätykseen menevä auton takakonttiin. Siitä ne sitten kauppareissulla kulkeutuvat kätevästi kierrätykseen. Kaupungissa homma toimii niin, että tilaat astiat pihaasi tai taloyhtiönne katokseen. Astiapalvelu kuuluu tyhjennysmaksujen hintaan.

Suonenjoella jätehuolto on järjestetty erittäin vaivattomaksi. Kylällä on monipuolinen EKOPISTE, johon voi viedä pahviroskat (poltamme vain pienet pahvit uunissa), paperit, muovit, metallit ja lasit. Suurempia jätteitä varten rakennamme kuorman noin 1-2 kertaa vuodessa ja käymme lajitteluasemalla. Osaatko muuten kertoa alla olevasta kuvasta, mitkä jätteistä ovat maksullisia?

Voit tarkastaa oikeat vastaukset tästä.

Luulot, jotka eivät olleet tiedon väärtejä – Toinen tunnustukseni kierrätyksestä

Minun on nyt hieman häpeillen tehtävä toinen tunnustukseni sinulle: Uskoin pitkään kaatopaikkamaksujen olevan suurempia, mitä ne ovat. Sitäkään en tiennyt, että joskus kuorma ei maksa lainkaan. Tämä luulo on johtanut elämässäni useamman kerran tilanteeseen, jossa olen pieninyt sekajäteastiaan sinne kuulumatonta roinaa.

Meillä on tuollainen kuvassa näkyvä peräkärry, mutta kierrättämistä ja lajittelua varten et tarvitse edes autoa. Isommat projektit hoituvat kätevästi Lavakukon avulla. Sohvan, pesukoneen ja runkopatjan poiskuljettamiseksi ei tarvitse vuokrata pakettiautoa, vaan voit tilata Noutokukon hakemaan tavarat.

Järjestelemme kuorman peräkärryyn eritellen materiaalit toisistaan. Se helpottaa jäteaseman päässä, kun voimme nostella kuorman pois kyydistä kierrätyslajike kerrallaan. Aukioloaikana on paikalla asiantuntevaa henkilökuntaa, jotka ovat aina valmiina vastaamaan kysymyksiin ja auttamaan asioinnin aikana.

Kuopiossa voi asioida nykyisin myös itsepalveluna aukioloaikojen ulkopuolella ilmoittamalla kuorman Jätekukon verkkokauppaan ja seuraamalla annettuja ohjeita.

Käytännössä kaikkien palveluiden saatavuus ja järjesteltävyys on nyt täällä Savo-Pielisen alueella niin kattava, ettei yhtälöstä puutu muuta kuin se aloittaminen, toistaminen ja rutiini.

Muuttumattomuuteen ei kannata uskoa. Minulla on historian painolastina sellainenkin henkilökohtainen taakka. En ole tempuistani lainkaan ylpeä, mutta olen valmis jakamaan tämän tarinani, jos se saa yhdenkin meistä ajattelemaan toisin.

Tämän sarjan viimeisessä osassa kerron sinulle, miten kaukana olin kierrättämisen ideasta ja mikä oli oivallus, joka sai minussa aikaan muutoksen.

Viimeinen osa Kyöstin kertomukseen ilmestyy 27.9.2021. Voit lukea ensimmäisen osan tästä.

Jätekukko on 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä kuntien omistama palveluyhtiö, joka tuottaa kaikki kiinteistön päivittäiseen jätehuoltoon liittyvät palvelut.

Kattaviin palveluihimme kuuluvat jätteenkuljetuspalvelut, jätehuollon palveluneuvonta, lajitteluasemat, Kuopion jätekeskus sekä Rinki-ekopisteverkostoa täydentävät ekopisteet. Jätekukon toimialue kattaa 15 kuntaa ja alueella on 215 000 asukasta.