Mainos: Jätekukko

Näin ryhdyin roskaajasta kuuliaiseksi kierrättäjäksi. Osa 3/3: Tölkki kerrallaan

Mainos | ”Pidä Suomi siistinä – aloita autosta”. Kolmas ja noloin tunnustukseni tulee nyt: Tuo repliikki oli mielestäni hyvä vakiolohkaisu nuorempana. Kelasin auton ikkunan auki ja tartuin ovikotelon pohjalla oleviin roskiin. Kaljatölkkiin, tupakka-askin kuoriin ja purkkapapereihin. Sitten nappasin kaiken kylmästi pihalle leveä hymy suupielissä. Kyydissä olleita kavereita nauratti. Se kannusti toistamaan tempun jokainen kerta, kun lähdettiin kylille ajelemaan.

Kun jätin Fidalta viidellä eurolla hankitun, poikamiesboksini vanhan sohvan Saukkolaan menevän tien poskeen muuton alta, en osannut ajatella paljoa omaa napaani kauemmas. Pois minun huolistani muiden huoleksi. Mitä muuta itsekkyys voisi enempää olla.

Kuulin kertomuksen kaljatölkistä, joka oli heitetty raviojaan. Heittäjä tuskin ymmärsi, minkä tapahtumaketjun hän sai aikaan. Tuulenpuuska tarttui kepeään ja alumiiniseen purnukkaan lennättäen sen lähistöllä olevalle pellolle. Niittokone teki siitä hetkessä silppua. Metallinkappaleet päätyivät karjan rehun sekaan, silpoen ja vahingoittaen eläinten sisuskalut.

Samaan aikaan kun ajattelemme, ettemme voi vaikuttaa, vaikutamme paljon. Tiedämme asioita, mutta emme ota ensimmäistä askelta. Minun ensimmäinen askel oli oivaltaa, että minäkin olen vaikuttaja. Minulla on lapset, jotka katsovat miten minä toimin. Vaikka ympärilläni kukaan muu ei muuttuisi, en voisi siirtää omaa vastuutani kenenkään muun harteille yhteisestä elämästämme. En intialaiselle enkä työkaverille.

Minun valinta - minun päätös

Koolla tai määrällä ei ole merkitystä, kun tarvitaan hyvä alku. Jos kaikki maailman ihmiset nostaisivat tänään yhden peltitölkin metallinkeräykseen, meillä olisi 7 miljardin tölkin kierrätysteko kasassa. Minun muutokseni lähti näin pienestä. Roskat roskiin. Sitten löytyi kohta banaaninkuoret bioastiaan. Sitten tulivat säkit metallille ja lasille. Lopputuloksena on nyt systeemi, joka on tärkeä osa päivittäistä arkea.

Sosiaalinen media antaa helposti vaikutelman, että kierrättäminen ja lajittelu ovat vain harvojen ja aktiivisten lajeja. Heidän, joilla on jo kaikki tieto ja osaaminen. Sanoisin kuitenkin, äskeiseen peltitölkkiesimerkkiini vahvasti viitaten, että nämä ovat meidän kaikkien yhteiset lajit riippumatta lähtötasosta.

Siksi haastan sinut laittamaan Jätekukon Instagram- ja Facebook-kanavan tänään seurantaan ja julkaisemaan kuvan #kierrätys- ja #lajittelu-hashtageilla pienestä kierrätysteostasi. Olkoon se vaikka yksi pullonkorkki.

Jätekukko on huolehtinut nyt jo 20 vuotta Savo-Pielisen alueen siisteydestä ja puhtaudesta. He neuvovat mielellään kaikissa kysymyksissä, mitä ikinä lajitteluun liittyen keksitkään kysyä. Näin hyvin toimiva taustajärjestelmä antaa meille mahdollisuuden olla yhdessä vaikuttajia.

On upeaa, kun on niin siistiä!

Terveisin,

Kyösti Iivonen, kierrättäjä ja Jätekukon asiakas, Suonenjoki

Lue ensimmäinen osa täältä.

Lue toinen osa täältä.

Jätekukko on 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä kuntien omistama palveluyhtiö, joka tuottaa kaikki kiinteistön päivittäiseen jätehuoltoon liittyvät palvelut.

Kattaviin palveluihimme kuuluvat jätteenkuljetuspalvelut, jätehuollon palveluneuvonta, lajitteluasemat, Kuopion jätekeskus sekä Rinki-ekopisteverkostoa täydentävät ekopisteet. Jätekukon toimialue kattaa 15 kuntaa ja alueella on 215 000 asukasta.