Mainos: PeeÄssä

Multaporkkanasta se kaikki alkoi

Prisman ruokatori vaalii edullisuuden lisäksi paikallisuutta, tuoreutta ja laatua. Ne varmistetaan tiiviillä yhteistyöllä paikallisten tuottajien kanssa. Kuopion Prismalla lähituottajia on jo lähes 200, mutta lisää toimittajia mahtuu mukaan lupaa päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Miia Karjalainen.

Koivulan tilan viljelijän Jari Venäläisen yhteistyö Prisman kanssa alkoi multaporkkanasta. Nykyisin myös pestyn porkkanan suosio on kasvussa.

Mainos | -Nykyinen lähitarjonta ei riitä kattamaan kysyntää, meillä on huutava tarve saada esimerkiksi paikallisia kalastajia ja yrttiviljelijöitä toimittajiksi. Tuottaja voi luottaa siihen, että PeeÄssän ostomäärillä uskaltaa tehdä investointeja ja se luo myös työpaikkoja. Esimerkiksi viime vuonna myimme yksistään Pielispakarin riisipiirakkaa yli miljoona kappaletta ja Heimosen puutarhan vadelmia tuhansia rasioita, kertoo päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Miia Karjalainen.

Asiakkaat kyselevät perunan perään

Yksi Prisman luottotoimittajista on Koivulan tilan perunanviljelijä Jari Venäläinen. Hän jatkaa isänsä jalanjälkiä juuresten toimittajana, vuosien saatossa valikoima on laajentunut kysynnän mukaan. Venäläinen itse muistelee nauraen ensivisiittiään Kuopion uuteen Prismaan.

-Menin multaporkkanapussin kanssa pöytään ja kysyin, että mitäs tehdään. Toki jo isäni oli toimittanut juureksia PeeÄssälle ja sitä kautta jatkoimme yhteistyötä. Nyt valikoima on laajentunut kulutustottumusten mukana perunasta ja porkkanasta myös palsternakkaan ja punajuuriin.

Karjalainen kiitteleekin yhteistyötä Venäläisen tilan kanssa. Yhteistyö on tiivistä ja joustaa tarpeen mukaan. Asiakkaatkin ovat oppineet kyselemään tiettyä perunaa.

-Päivittäin Jarin kanssa soitellaan. Hän on tosi joustava ja auttaa meitä tiukan paikan tullen. Paikalliset toimittajat pelastavat meidät monesti. Meillä on vannoutuneita ostajia, jotka haluavat ostaa vain ja ainoastaan Venäläisen perunaa.

-Kun soitto Prismasta tulee, niin siitä menee 17 minuuttia, kun tuotteet on perillä myymälässä, perunafarmari Venäläinen nauraa.

Ihan samaan toimitusnopeuteen Venäläisen kanssa ei Toivalassa sijaitsevan Kala-Lapin toimitusjohtaja Vesa Lapin mukaan päästä.

-Kylmäsavustus vie jo viisi päivää, ihan noin koviin aikoihin ei päästä, hän vitsailee.

-Kyllä tekin olette pelastaneet muutamasta pinteestä, auto on lähtenyt tarvittaessa Toivalasta liikkeelle, Karjalainen kiittelee.

”Prisma on meille erittäin tärkeä yhteistyökumppani - ei pelkästään kaupankäynnissä, vaan myös tuotteiden kehittämisessä”, kiittelee toimitusjohtaja Vesa Lappi.

Uutuustuotteita kehitellään yhdessä

Kala-Lappi Oy kuuluu myös Prisman lähituottajaverkostoon. Yhteistyöllä on yhtä pitkä historia kuin yrityksellä itsellään. Vuonna 2013 Vesa Lappi ilmestyi maistiaisten kanssa peeässäläisten puheille. Maku vakuutti ja yhteistyö alkoi saman tien.

-Tulin tänne juttusille kalapaketin kanssa ja sanoin, että maistakaapa tuosta. Samalla reissulla tehtiin toimittajasopimus. Silloin meillä oli kaksi tuotetta, Lapin kylmäsavu ja Lapin graavi. Nyt tuotteita on jo 17 erilaista. Uutuustuotteiden kehittelyssä kysymme mielipiteitä ja kommentteja. Se ammattitaito mikä täällä päässä on, sitä kuunnellaan tarkasti, Lappi korostaa.

Molemmat lähituottajat antavat isot kiitokset PeeÄssälle, joka isona ostajana on mahdollistanut oman yrityksen kehittämisen ja turvannut toiminnan pitkäjänteisyyttä. Venäläisillä on jo seuraava sukupolvi tulossa jatkajaksi. Kala-Lapille PeeÄssä puolestaan avasi ovet myös valtakunnalliseksi toimittajaksi.

-Ei voi sanoin kuvata, miten tärkeää yhteistyö on meille. Neljäs polvi on tulossa Koivulan tilan tuottajaksi. Myymme valtaosan sadostamme PeeÄssän kautta. Esimerkiksi Prismoihin toimitamme perunaa ja juureksia Kuopion lisäksi Varkauteen ja Iisalmen.

-PeeÄssä on alusta alkaen ollut erittäin tärkeä yhteistyökumppani, ei pelkästään kaupankäynnin, vaan myös yhteisen tuotekehityksen osalta. Maku ja laatu edellä mennään aina. PeeÄssän kautta pääsimme valtakunnalliseksi toimijaksi, paikallisen osuuskaupan vahva suositus avasi ovet eteenpäin, Lappi kiittelee.

Myyntipäällikkö Miia Karjalainen (edessä kesk.) vaalii yhdessä henkilöstönsä kanssa Prisman ruokatorin tuoreutta ja laatua.

Lähituottajia tarvitaan lisää

Karjalainen haluaakin korostaa paikallisuuden merkitystä kaupan käynnissä ja nostaa sitä esille myös myymälän esillepanoissa.

-Vuosi vuodelta paikallisuus korostuu. Esimerkiksi juomaosaston esillepanoissa nostamme näkyvästi oman alueemme panimoja, leipäosastolla on vahvoja lähituottajia, on hunajaa, lemmikkieläintuotteita ja niin edelleen. Emme ole tehneet numeroa paikallisuudesta, mutta remontin jälkeen alamme tuoda paikallisia tuottajia paremmin esille.

Lähituottajia tarvitaankin koko ajan lisää ja Karjalainen kannustaa olemaan yhteydessä.

-Jos joku tulee laadukkaan lähituotevalikoimaamme täydentävän paikallisen tuotteen kanssa sisälle, otetaan heti kiinni, hän vakuuttaa ja korostaa, että PeeÄssä pystyy tarjoamaan jatkuvuutta. Tällä hetkellä Prisman elintarvikevalikoiman kotimaisuusaste on jo 80 %.

-Olemme ylpeitä omasta kaupastamme ja tästä alueesta ja haluamme tukea sen elinvoimaisuutta.

Prisman valikoimaa lukuina

• Kokonaisvalikoima kattaa noin 100 000 tuotetta.

• Valikoimissa on useita tuhansia paikallisia tuotteita, muun muassa Pohjois-Savossa valmistettuja panimojuomia 270 eri tuotetta.

• Suosituinta yksittäistä tuotetta Pielispakarin riisipiirakkaa myydään yli miljoona kappaletta vuodessa.

• Yhteistyökumppaneina on lähes 200 lähituottajaa.

• Elintarvikevalikoiman kotimaisuusaste on 80 %.