Mainos: Scantarp

Haluatko olla osa rentoa työtiimiä ainutlaatuisten tuotteiden parissa? ”Tää on hyvä paikka”, kertovat työntekijät

Kalevi Heikkinen, Sami Korhonen, Piia Lötjönen ja Jani Hakkarainen viihtyvät monipuolisessa työssään Scantarpilla. Työtehtäviin koulutetaan paikan päällä.

Mainos | Jos olet ajellut kumiveneellä tai pomppinut urheilupatjalla, olet mitä todennäköisimmin saanut kosketuksen kuopiolaiseen huippuosaamiseen. Pohjoismaiden suurin teknisten kankaiden valmistaja Scantarp valmistaa muovipäällystettyjä kankaita muun muassa hallikatteisiin, ratsastusmaneeseihin, öljypuomeihin ja biokaasusäiliöihin, joita viedään ympäri maailmaa. Kuopion tehtaan ammattitaitoinen tiimi koostuu monenlaisista osaajista. Nelisen vuotta apukoneenhoitajana työskennelleen Piia Lötjösen taustalta löytyy niin toimisto- kuin maataloustöitäkin.

-Ehdin olla toimistotyöntekijänä ja lypsykarjatilan emäntänäkin ennen Scantarpille tuloani. Teollisuus on kiinnostanut minua aina. Kun tuli tilaisuus alanvaihtoon, hain prosessinhoitajan aikuiskoulutukseen. Scantarpilta sain vakituisen työpaikan ja olen viihtynyt erittäin hyvin. Meillä on loistava työilmapiiri, työ on mielekästä ja sopivan haastavaa ja sopii sekä naisille että miehille. Kannustankin naisia rohkeasti mukaan, kyllä täällä hyvin pärjää.

Liikunnallista ja huumorintajuista porukkaa

Kalevi Heikkinen puolestaan tutustui Scantarpiin entisen työnsä puitteissa. Puhelinsoitto kaksi ja puoli vuotta sitten poiki työpaikan tiimissä, jossa tehdään pohjamassoja tuotteiden valmistusta varten. Hän arvostaa erityisesti työnantajan panosta henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseen ja hyvää työilmapiiriä.

- Täällä on huumorintajuista porukkaa töissä ja huumorilla pelataan paljonkin. Menitpä mihin vuoroon tahansa, kaikkien kanssa tullaan juttuun. Meillä on liikuntasetelit käytössä, liikuntakilometrikisoista tulee palkintoja ja tuotantopalkkiot neljä kertaa vuodessa. Ja jos joutuu jäämään ylitöihin, työnantaja huolehtii ruokaa paikalle. Ei ole moitittavaa löytynyt tästä työpaikasta.

Maallikon korvaan hyvinkin eksoottiselta kuulostava ekstruusio on yksi tärkeistä työvaiheista PVC-muovilla päällystettäessä. Vaikka termi kuulostaa vaikealta, itse työ opitaan käytännössä kokeneemman työntekijän opastuksella.

- Ekstruusiossa jauhemaista PVC-massaa syötetään sylinteriin, missä kuuma ruuvi sulattaa muovin. Muovi tulee toisesta päästä ulos pötkönä, joka leikataan niin sanotuiksi nakeiksi. Minut koulutettiin työhön paikan päällä. Seurasin neljä viikkoa kokeneen työntekijän mukana ja opissa, jonka jälkeen pääsin pikkuhiljaa itse tekemään, kuvailee ekstruusion hoitaja Jani Hakkarainen.

Työtä Scantarpilla tehdään kolmessa vuorossa, viitenä päivänä viikossa. Jokainen päivä on erilainen.

Oman käden jälki näkyy päivittäin

Scantarpilla Jani arvostaa työaikojen säännöllisyyttä ja työn lopputuloksen näkemistä konkreettisesti.

- Vaikka töitä tehdään kolmessa vuorossa, on viikonloput ja juhlapyhät vapaata. Tykkään työssäni siitä, että näen koko prosessin raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi. Tämä työ sopii tyypille, joka on oma-aloitteinen ja pystyy tekemään kolmivuorotyötä. Hyvät unenlahjat helpottaa siinä asiassa.

Yli 20 vuoden työuran tehnyt Sami Korhonen on elävä esimerkki siitä, miten Scantarpilla voi edetä, kun kiinnostusta ja oma-aloitteisuutta riittää. Alun perin hän tuli työharjoitteluun ja toimii nyt työnjohtajana päällystystuotannossa.

- Olin alkujaan puusepän teollisuudessa, sitten kävin muovipuolen koulua ja tulin tänne työharjoitteluun serkkuni innoittamana.

Maalaisjärjellä pääsee pitkälle

Työnjohtajan roolissa Sami varmistaa tuotannon toimivuuden ja osallistuu välillä myös tuotekehitykseen. Hän pitääkin työtään vaihtelevana ja mielenkiintoisena.

- Teen päivävuoroa ja työni on aika moninaista. Välillä tehdään tuotekehitystä ja suunnitellaan tulevaa, välillä taas ratkaistaan arkisia ongelmia. Työpäivät ovat vaihtelevia ja mielenkiintoisia, kun on erilaista sisältöä.

Sami vakuuttaa, että työtehtävät oppii käytännössä. Riittää, että osaa käyttää maalaisjärkeään ja malttaa kuunnella ohjeita. Jos kiinnostusta riittää, niin opittavaa riittää pitkällekin.

-Meille töihin hakevalle voisi sanoa, että prosessikoulutus ei ole haitaksi, muttei myöskään välttämätöntä. Maalaisjärki riittää - että osaa käyttää omia aivojaan ja haluaa toimia tiimissä. Kaikki työtehtävät on opittavissa, kun malttaa kuunnella ja kärsivällisesti opetella. Ja työssään voi edetä halujensa ja taitojensa mukaan. Jos yhtään kiinnostaa, niin eikun hakemusta tulemaan, hän vinkkaa.

Scantarp tarjoaa näköalapaikan isossa kansainvälisessä organisaatiossa, joka on edelläkävijä omalla alallaan.

-Pohjoismaiden johtava teknisten kankaiden valmistaja ja ainut toimija Suomessa. Kuuluu Northern Hall and Cover Group Ab -konserniin. Perustettu 1950-luvulla Kuopiossa, missä toimii edelleen.

-Valmistaa materiaaleja muun muassa kumiveneisiin, hallikatteisiin, öljypuomeihin, biokaasusäiliöihin, ratsastusmaneeseihin, urheilupatjoihin ja veneen kuomuihin.

-Suurin osa tuotteista menee vientiin Keski-Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Venäjälle.

-Toimii ympäristö- ja yhteiskuntavastuullisesti kierrätettävien materiaalien kehityksessä ja käyttöönotossa, siirtymällä uusiutuvaan sähkönkäyttöön vuonna 2023 ja etsimällä muita vaihtoehtoisia energianlähteitä ja ratkaisuja jätteiden hyötykäyttöön.

-Ympäristösertifikaatti myönnetty vuonna 2020.

-Henkilöstöetuina muun muassa laajennettu työterveyshuolto, liikuntasetelit, tuettu työpaikkaruokailu, hyvät kouluttautumismahdollisuudet, mahdollisuus oman työn kehittämiseen ja urakehitykseen kansainvälisen konsernin sisällä.

www.scantarp.fi

Puh. +358 17 288 1188

Sähköposti: sales@scantarp.fi