Mainos: Rakennusportti Oy

Hengittäviä hirsiunelmia paikallisella osaamisella – Kuopiolaisen Rakennusportin talot on tehty kestämään

Suomalainen innovaatio, painumaton hirsi on mullistanut hirsirakentamisen. Hirttä ei enää mielletä vain mökkimateriaaliksi.

Tämä komea paritalo valmistuu vuoden loppuun mennessä Kuopion Jynkän idylliselle pientaloalueelle.

Mainos | Jokainen suomalainen tietää, että metsässä sielu lepää. Harvempi tietää, että puulla vaikuttaa olevan rauhoittava vaikutus ihmiseen myös rakennusmateriaalina. Sellaisia viitteitä ainakin on saatu useammassa eri maassa toteutetussa tutkimuksessa muun muassa Norjassa, Japanissa ja Kanadassa.

Vastaavaa kertovat meillä Suomessa Metsäntutkimuslaitos Metlan raportti, jonka mukaan puurakenteet esimerkiksi vähentävät stressiä ja edistävät hyvinvointia.

Kuopiolaisen Rakennusportti Oy:n yrittäjä Jesse Vartiainen huomauttaa, että hirsitalo on myös ekologinen ratkaisu. Hirsiseinä sitoo elinkaarensa aikana jopa kymmenkertaisesti valmistuksessa vapautuneen hiilidioksidimäärän. Paperi- ja energiatuotannossa voi hyödyntää hirsirakentamisen sivutuotteena syntyvää purua ja haketta.

Kuopiolainen Rakennusportti Oy on erikoistunut rakentamaan rivi- ja pientalokohteita hirrestä.

- Olemme 25 henkeä työllistävä yritys. Kaikki alihankkijat ovat paikallisia toimijoita. Pääsääntöisesti kaikki tehdään maansiirrosta maalaukseen asti omalla porukalla, Vartiainen kertoo.

- Meillä on myös oma konekanta, eli omat kaverit jokaiseen työvaiheeseen. alihankkijoita käytetään lähinnä sähkötöihin ja lattiavaluihin. Pystytys, perustus, nostot ja LVI-työt tehdään omasta takaa, Vartiainen sanoo.

Yrittäjän mukaan näin on helpompi varmistua siitä, että rakentaminen on tasalaatuista. Ei tule urakkarajakiistoja, joiden vuoksi työt jäisivät puolitiehen.

- Asiakkaalle tarjotaan mahdollisimman pitkälle jalostettu tuote, aidosti avaimet käteen -pakettina mukaan lukien esimerkiksi pihan asfaltointi ja istutukset. Olemme mukana lupavaiheesta alkaen lopputarkastuksiin saakka, Vartiainen lupaa.

Ekologisuuden lisäksi moni valitsee rakennusmateriaaliksi hirren terveen sisäilman vuoksi. Oikein rakennettu, hengittävä hirsitalo voi kestää jopa vuosisatoja.

- Käytännössä se on huollosta kiinni. Kyllä puunkin saa pilalle, jos sitä ei huolla ja pinnoita, mutta pitkä hirsitalon käyttöikä on, Vartiainen sanoo.

Hirrellä on myös poikkeuksellisen hyvä kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna. Niinpä hirsi tasaa sisäilman lämmön ja kosteuden vaihtelua vuodenajasta riippumatta. Hirren käyttö mahdollistaa myös muovin jättämisen kokonaan pois rakennuksen eristeistä.

Rakennusportin Sami Korhonen työn touhussa Kuopion Jynkkään valmistuvalla hirsiparitalolla.

Painumaton hirsi toi uusia mahdollisuuksia

Hirsirakenteisten talojen uutta tulemista ovat vauhdittaneet markkinoille saapuneet painumattomat hirret. Perinteisessä hirsirakentamisessa hirsitalojen hankaluus on aina ollut se, että talo elää ja sen mitat muuttuvat ajan myötä sekä hienoisesti myös ilman suhteellisen kosteuden mukaan.

Modernia teknologiaa hyödyntämällä rakentamien on nykyään helpompaa, kun talon painumista ei tarvitse huomioida. Painumattomasta hirrestä rakennettuun taloon on myös helpompi yhdistää muita materiaaleja, kuten lasia tai terästä.

Rakennusportti käyttää Kontion toimittamaa SmartLog-hirttä, jonka painumattomuus saavutetaan heti asennusvaiheessa. Pystypuulamellit muodostavat painumattoman rakenteen puun sisällä. SmartLog-hirsikehikko ei edellytä säätö- ja huoltotoimenpiteitä asennuksen jälkeen.

Hirsi miellettiin pitkään lähinnä pientalokohteisiin sopivaksi vaihtoehdoksi, mutta teknologian kehittymisen myötä hirttä on alettu uskaltaa käyttää myös suurempien julkisten rakennusten, kuten koulujen ja päiväkotien rakentamiseen, samoin rivi- ja kerrostalokohteisiin.

Rakennusportin hirsitoimittaja on maailman suurin ja johtava hirsitalovalmistaja Kontio.

Kaksi rivitalokohdetta tulossa

Rakennusportilta on valmistumassa Kuopioon kaksi eri hirsivalmisteista rivitalokohdetta: Ainolankatu 6 Hiltulanlahteen ja Rautokannantie 9 Saaristokaupungin Rautaniemeen. Ainolankuusi valmistuu kevättalvelle ja As Oy Kuopion Rautokantaa aletaan rakentaa aikaisin keväällä.

Ensi keväänä Vartiaisen on itsekin tarkoitus muuttaa ensimmäiseen itse rakennettuun hirsitaloon. Hirren ainutlaatuisen ulkonäön ja muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi miestä miellyttävät hirsitalon akustisen ominaisuudet.

- Esimerkiksi kivitaloon verrattuna ero on iso. Kun seinät ovat kiveä tai muuta kovaa pintaa ja lattiat on laatoitettu, asunto on kuin kaikukoppi. Hirsitalossa mattoja tai semmoista ei tarvitse paljon miettiä, Vartiainen naurahtaa.

Rakennusportti Oy

www.rakennusportti.fi

sposti: info@rakennusportti.fi

puh. 040 542 5998