Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Jos tietä ei ole, tehdään se itse ja mennään vaikka umpihankeen”

Joni Karhisen Pro-Tot Oy aikoo ensi vuonna palkata 20 uutta työntekijää Kuopion, Pieksämäen ja Mikkelin alueella. Yrityksen kasvu on ollut perustamisesta lähtien jatkuvaa.

Mainos | - Olen kiitollinen, etten tehnyt tästä yrityksestä aikanaan mitään ”Karhisen Konepajaa”, hymähtää Pro-Tot Oy:n toimitusjohtaja Joni Karhinen.

Hän kokee, että sellainen nimi olisi sitonut liikaa yrityksen tekemistä. Montaa minuuttia Karhisen kanssa ei tarvitse jutella huomatakseen, että tätä miestä ei ole tarkoitettu pyörittämään kovin rajattua bisnestä. Hänen puheistaan kuulee, että kunnianhimoa on, mutta jalat pysyvät maassa.

- Asioita pitää tehdä, uskaltaa tehdä ja aiheuttaa tapahtumia – kaikki on kiinni uskosta ja halusta sekä hyvästä henkilöstöstä, jonka kanssa on helppo kasvaa.

Hyvässä kasvussa olevan Pro-Tot Oy:n alkuajat olivat kovaa tekemistä. Toiminimellä aloittanut Karhinen muutti vuonna 2011 yrityksen osakeyhtiöksi.

- Voi sanoa, että alkuun painettiin veren maku suussa. Saatiin jalkaa oven väliin teollisuudessa. Pieksämäellä ja Mikkelissä oli asiakkaita. Laajennus Mikkeliin tapahtui vuonna 2016 ja Kuopioon vuonna 2020.

Pro-Tot Oy:n repertuaarin kuuluu teollisuudenkunnossapitoa, asennuksia ja koneenrakennusta. Jos oikein tiivistää, erinäisten teollisten ongelmien ratkaisua. Karhisen mukaan se vaatii usein sekä asiakkaan että hänen oman yrityksensä tietotaidon yhdistämistä. Usein pitää myös astua ajattelemaan laatikon ulkopuolelle.

- Toimintamallimme on sellainen, että jos ei tietä ja polkua ole, tehdään se. Mennään vaikka ”umpihankeen”.

Karhisen mielestä ratkaisujen kehittäminen teollisuuden alan tarpeisiin on asiakastyötä puhtaimmillaan. Enemmän, kuin vaikkapa elintarvikekioskin tiskillä, jossa ojennetaan asiakkaalle tuote hymyn kera ja rahastetaan.

- Meillä on muuten sama, mutta pitää myös kehittää tuote tai keksiä ratkaisu, joka ojennetaan asiakkaalle.

Prot-Tot Oy:n asiakkaisiin kuuluu elintarvike- ja kemianteollisuutta sekä raskaampaa teollisuutta, kuten betoni-, puu- ja rakennusteollisuutta sekä voimalaitoksia.

- Pääpalveluna Pro-Tot Oy tarjoaa Full Service -palvelua, jossa otetaan asiakkaan kunnossapidon kokonaisuudesta vastuu, mutta tarjoamme myös muita teknisiä kumppanuuksia ja palvelumuotoja asiakkaillemme.

Oli ongelma mikä hyvänsä, sitä lähdetään pureksimaan asiakkaan tuotannon, johdon, tuotekehityksen ja vastaavien tahojen kanssa, kunnes ratkaisu tavalla tai toisella löytyy.

Vaikeasta vuodesta tulikin kasvun vuosi

Erilaisia teollisuuden pulmia työkseen pohtiva Karhinen on joutunut ratkomaan myös omaan yritykseensä liittyviä ongelmia. Yksi käännekohta oli koronapandemian alkaminen.

- Kukaan ei tiennyt, mitä tapahtuu. Olin justiinsa perustanut toimipisteen Kuopioon ihan alkuvuodesta 2020. Mikkelissä lähtivät sen aikaiset vuokratilat alta vuokranantajan omaan käyttöön.

Asiat näyttivät epävarmoilta, mutta Karhinen vetäytyi kahdeksi viikoksi etätoimistoon pohtimaan erilaisia skenaarioita yrityksensä suunnan löytämiseksi. Ja puhui kaikille, joille vain pystyi.

- Puhuessa yleensä ajatus jalostuu. En katsonut kuka tulee vastaan ja missä, mutta jos on ongelma, puhu siitä, Karhinen vinkkaa.

Kun yritysstrategiaa oli hiottu, Karhinen palasi normaaliin työympäristöönsä ja kertoi, mitä tulee tapahtumaan.

- Ei jääty miettimään. Sille vuodella saatiin lopulta 60 prosentin kasvu. Mikkelin toimitilojen sulkeminen kävi mielessä, mutta sen sijaan hankittiin paremmat. Uskottiin siihen, mitä oltiin tekemässä ja mentiin eteenpäin.

Pro-Tot Oy on kasvanut koko ajan vuoden 2008 perustamisestaan asti. Tätä nykyä yrityksessä on vajaa 40 työntekijää.

- Vuoden 2022 aikana rekrytoimme 20 uutta työntekijää Kuopion, Pieksämäen ja Mikkelin alueelle, mutta pääpaino on Kuopion alueessa. Kunnossapito, valmistus ja asennus osastoillemme, tarvitsemme tuotannon väkeä ja toimihenkilöitä, Karhinen kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.

- Ammattilaiselle on ovi avoinna koko ajan. Avointa hakemusta kannattaa laittaa vaikka julkista rekryä ei olisikaan juuri sillä hetkellä osaamiselle auki. Meillä on pätevää sakkia duunissa ja ammattilaisia tullaan jatkossakin tarvitsemaan, koko ajan enenevässä määrin. Etsin ennen kaikkea ihmisiä, jotka oppivat nopeasti, ovat kiinnostuneita kehittymään, ja joilla on oikea tahtotila ja arvomaailma, Karhinen tiivistää.

Kunnossapito on Pro-Tot Oy:n palvelukärki

- Karkeasti ottaen noin 65 prosenttia liikevaihdostamme tulee kunnossapidosta ja asennuksesta ja 35 prosenttia valmistuksesta. Valmistuksessa koneenrakennus nostaa voimakkaasti päätään, mikä johtuu automaation koko ajan kasvavasta trendistä, Karhinen kertoo.

Vahvassa nosteessa on Karhisen mukaan myös ulkoistettu kunnossapito. Kysyntää eri sektoreilla on hyvin voimakkaasti.

- Näiden kahden alueen konsepteja ja toimintamalleja kehitetään aktiivisesti. Kehittämistyön kimppuun käydään vuoden vaihteen jälkeen entistä syvällisemmin, kun nykyiset investoinnit on saatu maaliin.

Tällä hetkellä yrityksessä on meneillään investoinnit toimitiloihin ja tuotannon layoutiin. Valmistumassa on uusi toiminnanohjausjärjestelmä, joka tulee omaan käyttöön ja on suunniteltu omiin tarpeisiin.

- Myös asiakkaamme hyötyvät uudesta toiminnanohjausjärjestelmästämme. Hyöty tulee vasteaikojen, laskennan, dokumentoinnin ja raportoinnin sekä paranevan palvelun muodossa.

Karhista eteenpäin ajava visio on "tehdä tällä porukalla jotain isoa, hienoa ja voimaannuttavaa".

- Vahvuuteni on uskallus ajatella isosti ja aiheuttaa tapahtumia.

Tavoitteena onkin, että yritys olisi vuonna 2028 alueen paras työnantaja ja asiakkaille halutuin kumppani. Liikevaihdon olisi silloin tarkoitus työlukuna olla 10 miljoonaa, kun se tänä vuonna on 3,6 miljoonaa.