Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Ympäristöteoilla voi vaikuttaa asunnon vuokraan – Niiralan Kulman kannustavalla vuokranmäärityksellä asukkaat säästivät 160 000 € vuokrarahojaan

Niiralan Kulmalla on pitkät perinteet kuopiolaisessa asumisessa. Niku on tarjonnut erilaisia koteja erilaisiin elämäntilanteisiin kymmenille tuhansille kuopiolaisille yli 70 vuoden ajan, ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta – ja vihreältä! Nikun 12 000 asukkaan asumisen energia-asioilla on väliä, ja yhtiö myös kannustaa siihen. Tavoitteena on, että yhtiö on hiilineutraali 2030 mennessä.

Mainos | Niku panostaa vahvasti tulevaisuuteen ja on aina ajan hermoilla uusimman talotekniikan ja erilaisten energiaratkaisujen hyödyntämisessä taloissa. Viime vuonna laadimme ympäristöohjelman 2021-2030, joka ohjaa toimintaa energiatehokkuuden parantamisen suuntaan tavoitteellisesti.

Määrätietoista matkaa kohti hiilineutraalia Nikua ohjaavat mm. Hiilineutraali Kuopio 2030-toimenpideohjelma ja VAETS-energiatehokkuussopimus. Niku sai loppuvuonna 2021 myös Ekokompassi-sertifikaatin, joka osoittaa, että meneillään on aidosti vaikuttavia ympäristötekoja, joilla on tavoitteet, aikataulu ja seuranta.

Mitä energiatehokkuus ja uusiutuva energia vuokra-asumisessa tarkoittaa?

Teot ovat olleet myös konkreettisia: kaikki asukkaiden käyttöön hankittu kiinteistösähkö ja kaukolämpö on kokonaan uusiutuvaa energiaa. Kaikki uudiskohteemme kuuluvat A-energialuokkaan. Hyödynnämme aurinkosähköä ja maalämpöä aina kun se on teknisesti mahdollista ja kiinteistöjen järjestelmiä uusimme koko ajan hyödyntämään tehokkaasti automaatiota ja esim. sähkön tuoton ja vedenkulutuksen seurantaa. Tuemme sähköautojen käyttöä ja vaihdamme kaikki ulkovalaisimet led-valoihin vuoteen 2026 mennessä.

Kiertotalous, mitä se olikaan…?

Kiertotaloudessa vähennetään syntyvän jätteen määrää ja tehostetaan materiaalikierrätystä. Nikulla asuinkiinteistöjen kierrätystä on mahdollistettu jo vuosia, ja se työ jatkuu entistäkin suunnitelmallisemmin. Tavoitteena on, että lajitteluaste nousee, ja sekajätteen määrä pienenee vuosittain.

Mitä asukas voi tehdä?

Jokainen kuopiolainen -asui sitten Nikulla tai ei- voi omilla teoillaan vaikuttaa yhteiseen asiaan! Nikun asukkaita kannustamme kohtuulliseen energiankäyttöön ja kiertotalouden edistämiseen paitsi kouluttamalla ja viestimällä, myös kannustamalla. Nikulla on käytössä kannustavan vuokranmäärityksen malli, jolla jokainen talo ja asukas omalla aktiivisuudellaan ja kulutuskäyttäytymisellään voi vaikuttaa kotitalon vuokraan alentavasti! Vuonna 2021 asukkaat säästivät yli 160 000 €!

Vuokra-asumisen suosio kasvaa

Tutkimusten mukaan vuokra-asumisen suosio on nousussa suurimmissa kaupungeissa. Eikä ihme: onhan vuokra-asuminen helppoa ja huoletonta, ja energia-asioita on mietitty asukkaan puolesta. Asukkaalle jää asuminen, ja omien kulutuspäätösten tekeminen, joiden aina kannustamme olevan mahdollisimman ympäristövastuullisia.

Nikun talot ovat osa Kuopion kaupunkikuvaa

Kesällä 2022 rakentuu vanhaan kaupunginosaan Männistöönkin uusia Niku-taloja. Kaksi puuverhoiltua pienkerrostaloa valmistuu Untamonkadulle mukaillen kauniisti alueen perinteistä puutalorakentamista. Talojen asukashaku alkaa helmikuussa.

Kaikki tämä Niiralan Kulman vuokralaiselle – Meillä olet kotona!

Nikun ympäristöasioista: https://www.niiralankulma.fi/kulma/viksu-niku.html