Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Lähipalvelut on turvattava – Katso täältä Pohjois-Savon SDP:n aluevaaliteemat Simo Kokon esittelemänä

Simo Kokko toimi aluevaaliohjelmatyöryhmän puheenjohtajana ja avaa Pohjois-Savon SDP:n vaaliteemoja.

Mainos | Tulevaisuudessa hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä ensihoidon ja pelastuspalvelut koko Pohjois-Savon alueella.

- Nyt yritetään saattaa yhteen tahot, jotka ovat aiemmin saaneet elää omissa kerroksissaan. Kaikki tulevat saman johdon ja rahoituksen alaiseksi. Jos joku kuvittelee, että se tulee olemaan helppoa, niin väärin luulee, sanoo kuopiolainen yleislääketieteen dosentti Simo Kokko.

Hyvinvointialueiden palvelut tuotetaan pääosin julkisesti. Niitä täydentävät kolmannen ja yksityisen sektorin toimijat. Tämä on meidän sosialidemokraattien mielestä juuri oikea järjestys.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella sosiaalidemokraattien ehdokkaana oleva Simo Kokko lähti mukaan politiikkaan nuorena opiskelijana 1972. Edellisen kerran hän kuitenkin oli ehdokkaana kunnallisvaaleissa 1988. Päätös lähteä vaaliehdokkaaksi yli 30 vuoden tauon jälkeen syntyi Kokon mukaan siksi, että sote-uudistuksen menestyksekkääseen läpivientiin tarvitaan nyt nimenomaan vahvaa asiantuntemusta.

Lappeen kunnassa 1950 syntynyt Kokko on uransa aikana toiminut niin terveyskeskuslääkärinä, Kuopion yliopiston opetus- ja tutkimustehtävissä kuin Stakesin ja myöhemmin THL:n kehittämispäällikkönä. Vuosina 1998-2000 Maailmanpankin Senior Health Specialist Yhdysvalloissa ja vuosina 2003–2004 WHO:n Euroopan toimiston Health Specialist Latviassa.

Simo Kokko on seurannut terveydenhuollon kehittämistä aitiopaikalta niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin.

Kokko on seurannut vuosikausia suunniteltua sote-uudistusta muun muassa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikön johtajan roolissa.

- Valtiovalta haluaa tällä uudistuksella hallita kustannuskehitystä. Nyt pitää opetella jakamaan rajalliset voimavarat.

Pohjois-Savon SDP:n aluevaaliohjelmatyöryhmän puheenjohtajana toiminut Kokko nostaa seuraavaksi esiin vaalien avainteemoja.

Jaksava ja hyvinvoiva henkilöstö

Hyvinvoiva ja työhön motivoitunut ammattilainen on hyvän ja laadukkaan palvelun tae. Tämä tarkoittaa työsuhteiden vakinaistamista ja edellyttää hyvää johtamista. On panostettava työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Tämä johtaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen vetovoiman lisääntymiseen.

Mielenterveyteen varhainen tuki

Maailmanlaajuinen pandemia tuonut esiin uusia hyvinvoinnin ongelmia ja kasvattanut entistä hoitovelkaa. Mielenterveysongelmiin on saatava apua ajoissa ja arjen ympäristöissä, kuten varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja työpaikoilla. Sosiaalidemokraattien mielestä tarvitaan enemmän matalan kynnyksen palveluja. Eheät mielenterveyspalvelut tarvitsevat sosiaali-, perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon yhteistyötä.

Kokon mukaan nyt olisi oleellista valita päättäjiä, jotka hahmottavat kokonaisuutta sen sijaan, että toitottaisivat yhtä tai kahta pinnallista johtoajatusta.

- Tarvitaan sekä hyviä johtajia että päättäjien viisautta, Kokko tiivistää.

Hoitoa on saatava aina tarvittaessa

Hoitolupaus Pohjois-Savon sosiaalidemokraattien vaaliohjelmassa tarkoittaa sitä, että perusterveydenhuollossa hoidon tarve arvioidaan samana päivänä, kun asiakas ottaa sosiaali- ja terveyskeskukseen yhteyttä. Kiireettömään hoitoon pääsee seitsemässä päivässä hoidontarpeen arvioinnista. Odotusaikoja on lyhennettävä myös muissa palveluissa, kuten mielenterveyspalveluissa ja suunterveydenhoidossa.

Lisäksi palvelut tulisi saada yhdeltä luukulta, ilman pompottelua. SDP:n mukaan samasta paikasta tulee saada apua ja neuvoja sen sijaan, että ihmistä siirretään luukulta toiselle.

Tärkeitä teemoja SDP:lle on myös ikääntyneen oikeus omaan kotiin. Toisin sanoen ikääntyneiden tulisi voida asua kotona mahdollisimman usein ja pitkään. Tämä varmistetaan vahvistamalla kotihoitoa ja tuettua asumista. Ikääntyneen koti voi olla myös siellä, missä tukea ja hoivaa on saatavissa ympärivuorokautisesti. Tehostetun palveluasumisen on oltava mahdollista oikea-aikaisesti.

Lähipalvelut säilytettävä mahdollisimman monelle

Pitkäaikaishoidon painopistettä on jo pitkään siirretty tehostettuun palveluasumiseen ja kotisairaanhoitoon. Joissakin maakunnissa on kokeiltu liikkuvia palveluja ja nyt sote-uudistuksen alla on joiltakin suunnilta väläytelty mahdollisuuksia korvata pienimmät terveysasemat liikkuvilla palveluilla.

Sosiaalidemokraateille tärkeää kuitenkin on, että tutut lähipalvelut säilyisivät edelleen mahdollisimman monelle, digitaalisten ja sähköisten palveluiden vain täydentäessä palvelutarjontaa.

- Paljon ikääntynyttä väkeä on muuttanut pois syrjäkyliltä, jotta he olisivat palveluiden lähellä. Sitä mattoa ei nyt pitäisi vetää pois heidän jalkojensa alta, Kokko muistuttaa.

Pelastustoimi turvaa koko Pohjois-Savoa

Sosiaalidemokraattien Pohjois-Savon vaaliohjelma painottaa myös, että pelastustoimen palvelutaso on turvattava koko maakunnan alueella ja sopimuspalokuntien kanssa tehdään hyvää yhteistyötä.

Palveluja on saatava kohtuullisessa ajassa. Ensihoidon ja pelastustoimen yhteistyötä on tiivistettävä. Suuronnettomuuksiin varautumisessa pelastustoimen ja sairaanhoidon yhteistyö ensihoidosta päivystyksiin ja vaativaan tehohoitoon on tärkeää.

Katso täältä koko Pohjois-Savon SDP:n aluevaaliohjelma.

Katso täältä Pohjois-Savon SDP:n ehdokkaat.