Tätä on kaivattu Kuopion keskustaan – Kauppa - ja viihdekeskus Minna omistaa kokonaisen kerroksen lapsiperheiden elämyksille

Kauppa- ja viihdekeskus Minnasta tulee Kuopion keskustan uusi lapsiperheiden kohtaamispaikka. Minnan alakerta kokee ison remontin kevään aikana, kun kauppakeskuksen puolelle Lelukauppa Partasen kanssa samaan kerrokseen toteutetaan koko perheen lastenmaailma.

Mainos | Lapsiperheitä hemmotellaan pian Kuopion keskustassa, kun Lumottu metsä -lastenmaailma avautuu huhtikuussa kauppa- ja viihdekeskus Minnan H-kerrokseen.

- Kuopion keskustasta on puuttunut kunnon lasten leikkitila sekä tasokkaat hoitotilat ja palvelut lapsiperheille, kauppakeskuspäällikkö Auli Ekdahl sanoo.

Asiakkaiden toiveisiin vastataan nyt kauppakeskuksen kokonaisen kerroksen voimin. Elämykselliseen ympäristöön tulee muun muassa pallomeri, kiipeilykäytävä sekä erilaisia interaktiivisia pelejä. Tunnelmallista taikaa tuovat myös teeman mukaiset äänet ja valot.

Lapsia lumoavan ympäristön innoittajana on käytetty suomalaista metsää satumaisin vivahtein. Luvassa on esimerkiksi hohtavia sieniä, vesiputouksen rauhallista pauhua sekä vanhan pöllön asuttama taikapuu.

- Lisäksi tiloihin tulee uusi lastenhoitohuone, jossa lasten ruokkiminen ja imettäminen sujuu mukavasti.

Lastenmaailman kanssa samasta kerroksesta löytyy jo Lelukauppa Partanen ja uutena vuokralaisena Minnaan siirtyy myös lastenvaateliike Kaiku Kids täydentämään lapsiperheiden valikoimaa.

- Remontoitavaan kerrokseen on mahdollista järjestää liiketilaa vielä muillekin konseptiin sopiville liikkeille, Ekdahl vinkkaa.

Kotoilu lisää tiettyjen tuotteiden kysyntää

Kaiku Kids -liikkeen yrittäjä Emmi Iskanius on jo innosta soikeana. Yrittäjän itsensä alusta asti rakentaman liikkeen kolmas vuosi Kuopiossa on juuri pyörähtämässä käyntiin.

- Olemme nopeasti kasvaneet yhdeksi Suomen suurimmista jälleenmyyjistä alalla, sekä kivijalka- että verkkokauppaa pyörittävä Iskanius kertoo.

Kaiku Kidsin arvoihin kuuluvat eettisyys ja vastuullisuus. Ostot tehdään pääasiassa kotimaisilta yrityksiltä ja tuotteisiin käytetään GOTS-sertifikoitua luomupuuvillaa.

- Materiaaleihin ja työvaiheisiin on tarkat kriteerit, Iskanius korostaa.

Kaiku Kids myy hieman pienemmällä valikoimalla myös aikuisten vaatteita. Iskanius kuvailee valikoimaan erityisen pehmeiksi ja mukaviksi puettaviksi.

- Kun viime aikoina on vietetty paljon aikaa kotona, sinne kaivataan laadukkaita ja hyväntuntuisia vaatteita.

Kaiku Kidsin keväällä toteutuvaa muuttoa odottaa innolla myös Lelukauppa Partasen yrittäjänä jo kymmenen vuotta toiminut Minna Kunnasluoto, sillä hän ja Iskanius ovat keskenään hyviä ystäviä ja yhteisten projektien ideanikkareita.

Vuodesta 1966 Kuopiossa toiminut lelukauppa Partanen tunnetaan erittäin hyvin myös maakuntarajojen ulkopuolella. Vaikka lelukauppakin on siirtynyt paljolti verkkoon myös Partasen tapauksessa, Kunnasluoto pitää kivijalkaliikettä elinehtona.

- Persoonallisuus on liikkeelle tärkeää. Lelukaupassa käynti on elämys. Muistan omasta lapsuudestani, että oli huikeaa päästä tutkimaan lelukaupan hyllyjen välejä, Kunnasluoto tunnelmoi.

Lisääntynyt kotoilu on näkynyt lelukaupan myynnissä niin, että erityisesti palapelejä ja lautapelejä on lähtenyt asiakkaiden matkaan. Suosittuja ovat myös erilaiset hypistely- eli fidget-lelut sekä vuodesta toiseen suositut legot. Tänä päivänä lelutrendit saattavat tulla hyvinkin nopeina sysäyksinä TikTok-videoiden innoittamina.

Yhteistuumin kivaa tekemistä lapsiperheille

Pian Iskaniuksen ja Kunnasluodon liikkeet toimivat samassa kerroksessa. Yhteiset ideat kytevät jo.

- Kun tapaa toisen samankaltaisen innostujan, niin välillä lähtee lapasestakin, Kunnasluoto naurahtaa.

Kunnasluodon mukaan kaksikko on yrittäjinä jo pidemmän aikaa miettinyt, miten paikallisia asiakkaita saataisiin houkuteltua keskustaan entistäkin paremmin.

- Olemme molemmat optimisteja ja innostumme kaikesta uudesta, Kunnasluoto toteaa.

- Toinen ruokkii toista ideoillaan, vahvistaa puolestaan Iskanius.

Kummankin mielestä Kuopion keskustasta on puuttunut aito lapsiperhekulttuuri.

- Kun kaksi saman kohderyhmän yritystä asettuvat vierekkäin, pystymme tarjoamaan enemmän ja isommin, kuin yksi yritys tekisi, Kunnasluoto iloitsee.

- Lastenmaailman rakentaminen kauppakeskukseen kertoo siitä, että myös kiinteistönomistaja on huomannut Kuopiosta puuttuvan vetovoimatekijän, jolla lapsiperheet tavoitetaan.

Erityisen tärkeänä yrittäjäkaksikko pitää sitä, että elämyksiin ja yhdessä järjestettäviin tapahtumiin voi tulla maksuttomasti.

- Avajaisten suhteen on jo pohdittu, mitä niissä voisi olla. Ehdotuksia ja ideoita on jo paperilla, Kunnasluoto vihjaisee.

Oli sisältö mitä hyvänsä, Kunnasluoto ja Iskanius ovat yhtä mieltä siitä, että lastenmaailmalla uudistetun kauppakeskuksen avajaisten tulee olla hienot, näyttävät ja useamman päivän mittaiset.

- Ja jatkossa sitten kaikennäköisiä tapahtumia lisää. Satuhahmovierailuja, hattaraa, lettukestejä, taikureita, ilmapalloja ja aarrejahtia ainakin, kaksikko intoutuu luettelemaan.

Yhteistyön voimaan vannova yrittäjäkaksikko uskoo kauppakeskuksen uudistuvan poikivan asiakkaiden lisäksi hyvää kaikille kiinteistön toimijoille.

- Liiallinen kilpailuasetelma ei johda mihinkään, tuumaavat Iskanius ja Kunnasluoto.

Kauppa- ja viihdekeskus Minna

Lelukauppa Partanen

Kaiku Kids

Kauppa- ja viihdekeskus Minna sijaitsee Kuopion ydinkeskustassa torin tuntumassa. Minna koostuu kahdesta rakennuksesta, kauppakeskuksesta ja viihdekeskuksesta, jotka yhdistyivät vuonna 2018 kauppa- ja viihdekeskus Minnaksi.

Vuosina 1988 ja 2003 rakennetun kauppa- ja viihdekeskuksen tarjonta muodostuu modernista elokuvateatterista, ravintoloista, pukeutumisesta, hyvinvoinnista sekä erikoisliikkeistä. Ankkuriyrityksinä toimii muun muassa Suomen suurin Lelukauppa Partanen, Finnkino, K-market Kalakukko, Suomalainen kirjakauppa ja Lindex.