Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varkaus | Savupiipputeollisuuden imussa

Mainos | Nordic Power Service Oy:n toimitusjohtaja Oskari Tuhkanen kertoo Varkauden teollisuuskentän puhaltavan yhteen hiileen. ”Klusteri toimii varsin hygieenisesti, kun kaikki tuntevat toisensa.”, Tuhkanen toteaa.

Huolto- ja asennustöitä muun muassa Valmetille, Sumitomolle ja Andritzille alihankintana tekevä NPS Oy käyttää paljon ulkomaista työvoimaa Suomessa ja ulkomailla sijaitsevilla työmaillaan. Rekrytointi näihin projekteihin tapahtuu paikan päällä.

- Meillä on hyvät verkostot, joista hoidamme asennustyömaiden rekrytoinnit. Lisäksi meillä on tytäryhtiöt Slovakiassa ja Saksassa.

Nordic Power Servicellä on käytäntönä, että puolet kohteiden työvoimasta tulee kuitenkin aina Suomesta.

Nuorisossa paljon potentiaalia

Yhteensä NPS Groupilla työskentelee noin sata ihmistä, joista noin seitsemänkymmentä Varkaudessa. Kotimaassa rekrytointi eri tehtäviin on sujunut hyvin. Tuhkanen kertoo kuitenkin tietynlaisesta runsauden pulasta.

- Tulijoita meille olisi enemmän kuin tarpeeksi. Tehtävät ovat kuitenkin niin spesifejä, että vain tarjonnan terävimmälle kärjelle löytyy töitä.

Kilpailu osaajista on myös kovaa. Pelkästään Varkaudessa on paljon työvoimaa tarvitsevia teollisuuden ja teknologia-alan yrityksiä. Ne kilpailevat Kuopion alueen kanssa.

- Työntekijällä on myyjän markkinat, Tuhkanen summaa.

Varkauden panostettava vetovoimaan

Itä-Suomen väestö ikääntyy nopeaa tahtia. Tuhkasen mukaan pulassa ollaan, jos Varkauden seutu ei panosta tarpeeksi vetovoimaansa. Moni mieltää kaupungin edelleen yhtenä isona tehtaana.

- Olen itse kotoisin Varkaudesta ja tiedän, että kaupunki on luonnonkaunis varsinkin kesäisin. Ulkopaikkakuntalaiset eivät tätä kuitenkaan tiedä. Kaupungin tulisi panostaa muuhunkin, kuin vain työpaikkoihin. Perheet tarvitsevat leivän lisäksi myös hyviä koulutusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan tekemistä.

Varkauden yritysyhteisön tukipilarina Tuhkanen näkee Navitas kehitysyhtiön. Navitas auttoi myös Tuhkasta, kun hän perusti Nordic Power Servicen 2011.

- Paljon apua sieltä sai. Edelleen pidetään yhteyttä tasaisesti ja tehdään yhteisprojekteja.

Vaikka NPS Oy ei tarvitse lisää ulkomaista työvoimaa, niin Tuhkanen näkee sen merkityksen alueen kannalta. Osaajia on saatava houkuteltua Suomeen ja Pohjois-Savoon.

Alan näkymät ennallaan

Huoltoliiketoiminnan Tuhkanen arvelee pysyvän totutuilla urilla seuraavat vuodet. Suuria koko alan mullistavia innovaatioita ei ole hänen mukaansa näköpiirissä.

- Mitään hokkuspokkus temppuja ei ole tulossa, mutta projektointimallit ovat muutoksessa. Esimerkiksi allianssisopimukset tulevat yleistymään, vaikka ala pysyykin muutoin ennallaan.

Teksti: Heikki Rissanen

Kuva: Oskari Tuhkanen