Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”On hienoa kun joku taho potkii kehittymään”

Mainos | Palkittu burgeriravintola Burger5 on taistellut poikkeusoloja vastaan koko olemassaolonsa ajan. Nyt tilanteessa on päästy niskan päälle ja yrittäjäkaksikko kehittää ravintolan toimintaa uudella draivilla yhdessä Savon Yrittäjien HelpDesk -palvelun kanssa.

Vuonna 2019 Bowld1ner ravintolan työntekijät Lasse Herd ja Mika Savolainen päättivät jalostaa savolaista burgeriosaamista ja jatkoivat edeltäjän viitoittamalla tiellä uudella nimellä. He ryhtyivät Burger5 yrittäjiksi.

- Bowld1ner tuli tiensä päähän, kun keilakoneista luovuttiin kannattamattomana liiketoimintana, salitoiminnasta vastaava Savolainen kertoo.

Oli keksittävä uusi nimi. Bowld1ner oli tuolloin mukana Burger Lovers -festivaalien burgerikilpailussa. Tuotteen nimi oli Burger5.

- Kävi niin, että kyseinen burgeri nappasi festivaalien parhaan lihaburgerin tittelin. Nimi oli sitten siinä, keittiötä pyöritävä Lasse Herd kertoo nimen taustoista.

Kahden vuoden kova koulu

Kun Savolainen ja Herd aloittivat Burger5 konseptin 2019 loppuvuodesta, ei mennyt montaa kuukautta poikkeusolojen julistamiseen. Inspiraatio yrityksen kehittämisen oli hukassa.

- Viimevuosien suurin innovaatio ravintolapuolella on ollut myydä enemmän ruokaa ulos. Se on ollut ok selviytymiskeino, mutta ei muuta. Suosituimpien toimittajapalveluiden käyttö on kallista.

Burger5 on käynyt läpi YT-neuvottelut, päässyt saneerausohjelmaan ja järkeistänyt kulujaan. Prosessi on ollut pitkä, mutta tällä hetkellä tunnelin päässä näkyy valoa.

- Nyt näyttää, että selviämme varsin mukavasti, Savolainen kertoo

”Löysimme ne seikat jotka vaativat enemmän huomiota”

Kun inspiraatio hukkuu selviytymistaistelun alle, on järkevää hankkia apua. Burger5 on mukana Savon Yrittäjien HelpDesk -palvelussa kehittämässä liiketoimintaansa hakemalla potkua jo aloitettuun prosessiin.

- Isoin syy palveluun hakeutumiselle oli se, että saamme asiat uudelleen pöydälle, Savolainen kertoo.

Ensimmäinen sparraussessio jätti yrittäjille hyvän maun. Siellä käsiteltiin asioita, jotka he olivat jo saattaneet käyntiin, mutta kiireen keskellä unohtaneet osan toimenpiteistä.

- Oli mukavaa huomata, että olemme tehneet oikeita asioita. Löysimme myös ne seikat, jotka vaativat enemmän huomiota. Esimerkiksi luvut meillä on tiedossa, mutta mitä niiden takaa löytyy, oli jäänyt penkomatta kunnolla.

Herd näkee palvelulla paljon annettavaa liiketoiminnan kehittämisessä. Ala on trendien mukana kulkeva ja jatkuvaa uuden oppimista vaativa.

- Tällä alalla ei saa seisahtua aloilleen. On hienoa, kun jokin taho potkii kehittymään eteenpäin.

Kuopio on Suomen burgeripääkaupunki

Katuruokakulttuuri elää Kuopiossa vahvana. Yrittäjät toivovat alueelle kuitenkin lisää kilpailua. Kaupungissa on vain kourallinen yksityisiä laadukkaita burgereita tarjoavia ravintoloita.

- Tällaiset paikat ketjuuntuvat helposti. Kilpailu toisi lisää painetta kehittää omaa tuotettaan entistä paremmaksi, Herd miettii.

Paikallisuus ja kestävyys ovat ravintolan kantavia arvoja ja se näkyy konkreettisesti lautasella.

- Arvomme näkyvät tuotteessamme. Majoneesit tulevat Varkaudesta, leipä paikalliselta leipomolta, homejuusto Suonenjoelta ja liha paikalliselta toimittajalta, Herd kertoo.

- Suosimme paikallisia tuotteita aina, kun se on järkevää, Savolainen komppaa.

Savolaista burgeriosaamista, tai ”burgasmia” yrittäjät haluavat levittää laajemmalle. Viimeiset kaksi kesää he ovat järjestäneet burgerifestivaalia ja toivovat tulevan kesän olevan läpimurto sen osalta.

- Tapahtumat myös Savon ulkopuolella ovat kiikarissa. Meillä on huippuluokan kärri, mikä liikkuu helposti tapahtumien matkassa, Savolainen kertoo.

Loppuun miehillä on yhteinen viesti.

- Tulkaahan käymään Burgasmilla! Olemme myös aina kuulolla yhteistyökuvioista, yrittäjät päättävät.

HelpDeskistä sanottua:

”Tästä ei ole kenellekään haittaa. Palvelua kannattaa käyttää, jos on pienintäkään tarvetta!” – Mika Savolainen, yrittäjä Burger5

Teksti ja kuva: Heikki Rissanen