Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etäkoulutukset ovat joustavia, tehokkaita ja taloudellisia

Mainos | Kysyimme Savon Yrittäjien Yrityksen osaajat menestyvät (YOM) palvelun kouluttajilta vinkkejä ja ajatuksia etäkouluttautumisesta. Salus Qualitas Consulting:in kouluttaja Heidi Ilmonen toteaa heti alkuun

- Ihmettelen miksei aiemmin itseasiassa ole enemmän käytetty hyväksi etäkouluttautumista, juuri sen joustavuuden vuoksi.

Ilmonen iloitsee, että mielenkiintoiseen koulutukseen voi käytännössä osallistua mistä tahansa, missä on toimiva nettiyhteys ja laite millä koulutuksen pääsee näkemään ja kuulemaan. Tähän GoBros:in kouluttaja Kim Himanen muistuttaa:

- Etäkoulutukset ovat lähtökohtaisesti audiovisuaalista viestintää, joten kannattaa huolehtia, että jokainen aisti saa riittävän laadukasta ärsykettä. Toimiva internet-yhteys, hyvät kuulokkeet, laadukas näyttö ja mukava ympäristö mahdollistavat oppimisen. Nämä elementit harvoin parantavat oppimista, mutta niiden reistaillessa oppiminen voi todellakin kärsiä.

Ilmonen näkee, että etäkoulutuksen tuovat joustavuutta työpäivään, koska omaa työaikaa ei kulu siirtymiin. Näin säästyy arvokasta aikaa, jota voi kohdentaa suoraan tuottavaan työhön. Hän toteaa myös hieman sarkastisesti:

- Täytyy todeta, että näillä bensanhinnoilla jo muutama kymmenenkin ajamatta jäänyttä kilometriä tuo myös mukanaan säästöjä.

Liiketoiminta ei pysähdy koronasta huolimatta

Oman osaamisen päivittämistä ei missään tapauksessa kannata jättää aikaan, kun lähikoulutukset ovat taas mahdollisia, muistuttaa Ilmonen. On tärkeää, ettemme pysähdy, vaan kehitämme osaamistamme ja viemme omaa liiketoimintaamme tarmokkaasti eteenpäin, jotta olemme iskukykyisiä kaiken aikaa. Osaaminen on yrityksen menestyksen ja laadun tae. Ilmosen kouluttajakokemuksen mukaan myös verkossa on mahdollista luoda uusia kontakteja ja saada myös tarvittaessa vertaistukea toiselta yrittäjäkollegalta. 

GoBrosin Kimin ja Nikon vinkit etäkouluttautumiseen

Himanen toteaa, että optimaalinen valmistautuminen koulutukseen alkaa jo siitä, että selvittää tarkoin, mihin on osallistumassa.

- Henkilökohtaisesti arvostan niitä, jotka soittavat ennakkoon ja kyselevät koulutuksen sisällöstä tarkemmin. Jos taas aihepiiristä ei ole ennakkoon hirveästi tietoa, ei “tabula rasa” -henkinen lähestyminen ole lainkaan väärin, Himanen summaa.

Tärkeintä on käyttää itselle parhaita metodeja, esimerkiksi itselläni ruutuvihko ja kynä ovat edelleen luontevin tapa tehdä muistiinpanoja.

GoBros:in kouluttaja Niko Röytiö haluaa muistuttaa, että etäoppimisen avain on aina oppijalla itsellä. Kouluttaja ei voi seurata osallistujien ajankäyttöä, joten itsensä johtaminen on eduksi. Kouluttajan tehtävä on vastata siitä, että koulutuksiin käytettävä aika olisi sen arvoista. Koulutuksen aikana oma aktiivisuus auttaa paitsi itseäsi oppimaan, niin ne ovat kouluttajalle signaaleja siitä, mistä halutaan tietää lisää.

- Tämän vuoksi kannustan olemaan äänessä. Kannustaminen, positiivisuus ja huumori ovat sellaisia työkaluja, joita kannattaa pakata aina reppuun, Röytiö kokoaa lopuksi.

Teksti: Mia Hakulinen