Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Pysähdy, hengitä, mieti ja toimi

Mainos | Olimme muuttaneet juuri valmistuneeseen omakotitaloomme, kun vuolukivikiuas sytytti saunan palamaan. Kännykkä, hätäkeskus, uusi soitto ja osoitteen kertaus. Kun Tornion ja Haaparannan pelastusyksiköt tulivat, yläkerta oli jo savun peitossa. Siirryimme evakkoon, mutta noin kuukausi siitä kuulimme radiosta, että Tornion veturivarikolla oli tulipalo. Tuhopolttaja oli yöllä sytyttänyt tulipalon, joka tuhosi syksyn sesonkia varten täynnä olevan perheyrityksemme tukkuvaraston maan tasalle.

Omat, jo unohtuneet kokemukset nousivat nyt pintaan Ukrainan sodan myötä. Mittasuhteita ei voi mitenkään verrata, mutta tilanne on yhteistä kaikille niille yrityksille ja ihmisille, jotka kokevat epäuskottavan ja odottamattoman kriisin.

”Pysähdy, hengitä, mieti ja toimi” on Team & Dive yrittäjä Katri Johanssonin (KL Optio 3/2022) yrityksen motto, jolla hän tarjoaa johtamisvalmennusta sukelluksen tuomin opein yrityksille. Sekä pinnan alla että pinnan päällä Johansson varmistaa koulutettaviltaan, että viisi asiaa ovat selviä: mitä tehdään, miten tehdään, missä, miksi ja mikä on toiminnan arvo, hän sanoo.

Helmikuun jälkeen varautumistamme kriiseihin on mitattu monella tasolla. Suomen kansalliseen huoltovarmuuteen yritykset ja kansalaiset voivat luottaa enemmän kuin monet muut EU-maat. Tosin maatilojen saunat palavat ja tilojen tulevaisuus riippuu konkreettisesti valtion sammutustöiden tehosta. Yrityksiä Ukrainan sodan vaikutukset kohtelevat epätasaisesti kuten koronapandemiakin. Savon Yrittäjät teki heti Ukrainan sodan alettua jäsenkyselyn, johon vastasi yli 500 pohjoissavolaista yritystä. Yleinen ilmapiiri oli tuolloin rauhallinen, mutta jokainen uusi poikkeustilan aamu luo yrityksille uudenlaisia haasteita. Eurooppalainen sota yhdistettynä hauraaseen talousnäkymään jatkaa pandemian epävarmuutta.

Tästä syystä olemme aktivoineet Savon Yrittäjissä kaikki palvelutuotteemme parantamaan yrittäjien arkea. HelpDesk-palvelun pääsy on yhden nettilomakkeen päässä. Jatkis Omistajanvaihdospalvelu yhdistää ostajia ja myyjiä. YOM-palvelun digikoulutukset jatkuvat ennätysmäärillä osallistujia. Parhaillaan valmistelemme yhteistä varautumissuunnitelmaa sekä palvelua niille yrityksille, joiden yritystoiminta tarvitsee uusia markkinoita yritystoiminnan laajentamiseksi. Toimimme fast track-periaatteella ja haemme konkreettisia liiketoiminnan uria yrityksille yhdessä maakunnan elinkeinotoimijoiden kanssa. On tärkeää yhdistää voimat.

Oman yrityksen ja perheeni onnettomuudet kääntyivät lopulta parhain päin. En toiminut kuten Katri Johansson opettaa - hengittäminen ainakin unohtui puhumattakaan miettimisestä. Istuin puhelimessa ja soitin asiakkaille, soitin italialaiselle agentille ja yhteistyökumppaneille. Syksy pelastui. Soitin vielä yhdelle norjalaiselle kollegalle ja valitin kurjaa tilannetta. Hän sanoi, että nyt lähdetään Kiinaan. Siitä alkoi uusi luku yrityksen elämässä ja ilman tuhopolttoa tuota liikkua ei olisi tullut tehtyä.

Kovin ja lohdullisin oppi on, että apua kannattaa aina hakea ja pyytää.

Paula Aikio-Tallgren

Savon Yrittäjät, toimitusjohtaja

P.S.  Uusia alkuja yrittäjien elämässä avattiin Rientolan Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa Vieremällä. Tule mukaan juhlatunnelmaan ja palkintosateeseen sivuilla 4-7. Suuret onnittelut palkituille vielä kerran – Yrittäjyys kantaa Pohjois-Savoa.