Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SavoGrow-aluesivut | Aktiivista toimintaa jo neljällä vuosisadalla

Mainos | Entisen Rautalammin emäpitäjän pappila toimii nykyisin luontomatkailun ehdoilla. Kotimaan kävijät etsivät luonnonrauhaa ja ulkomaiset asiakkaat juuriaan.

Törmälän loma- ja kurssikeskuksen yrittäjä Matti Varis iloitsee siitä, että ulkomaiset asiakkaatkin ovat palaamassa. Heistä monille on tyypillistä, että Rautalammilta tullaan etsimään sukujuuria.

-Kerran oli yksi seurue Havaijilta ja heitä jututettuani selvisi, että heidän isovanhempiensa isovanhemmat olivat vaimoni Sarin kanssa samaa sukujuurta. Ihmisiä kiinnostaa historia ja esi-isien alkuperä.

Törmälän loma- ja kurssikeskuksella onkin pitkä historia. Se juontaa juurensa 1700-luvulle Rautalammin emäpitäjäaikoihin, jolloin se tunnettiin nimellä Kosken pappila. Pappila toimi silloisten kappalaisten kotina 250 vuotta. Nimi vaihtui Törmäläksi, kun paikka siirtyi Sisälähetysseuran omistukseen. 

-Törmälä-nimi otettiin käyttöön vuonna 1939, kun seurakunta myi paikan Sisälähetysseuralle. Silloin alkoi Törmälässä kehitysvammaisten koulukotitoiminta. Tämä oli merkittävää tuohon aikaan, sillä opetusta kehitysvammaisille ei vielä järjestetty muualla. Paikan toimintaan on aikoinaan vaikuttanut myös Törmälän ystävät ry, jonka puuhanainen oli Ilmari Kiannon kuopus Marjatta Kianto, Varis kertoo.

Nuorten työllistäminen tärkeää

Nykyisen Törmälän asiakaskunta koostuu seurakuntien leiritoiminnasta, sukujuhlista ja yritysten tyhy-päivistä. Myös Airbnb on otettu yhdeksi myyntikanavaksi. Viimeiset kaksi vuotta ovat yrittäjälle kuitenkin olleet niukanpuoleisia.

-Oltiin kiinni, kun viranomaiset määräsivät ja elettiin säästeliäästi. Ryhmäkoot pienenivät, yöpymisjaksot lyhenivät, varaukset jäivät viimetippaan ja vaatimuksena oli, ettei muita saa olla majoittumassa. Siivouksen määrä myös lisääntyi, emmekä saaneet mitään isompia tukiakaan, koska luvut eivät täyttyneet. 

Tuleva kesä näyttää kuitenkin jo valoisammalta, jolloin myös nuoria voidaan työllistää kesätöihin. Sitä Matti Varis pitää tärkeänä kokemuksena tulevaa työelämää ajatellen. Myös oma jälkikasvu osallistuu Törmälän töihin.

-Törmälä on monille paikallisille nuorille ensimmäinen työkokemus ja maksamme kaikille taulukkopalkkaa. Lapsityövoimaa hyödynnetään vain omissa lapsissa, hän naurahtaa ja jatkaa, että nimitti oman pojan edelliskesänä ympäristöpäälliköksi, kun hänen vastuullaan oli nurmenleikkaus. 

Poliittinen vääntö turhauttaa

Tulevaisuudessa on Variksen mielestä monta epävarmuustekijää, siksi uusia palveluja pitää kehittää. Rautalammilla ei ole sellaista veturia, joka toisi matkailijoita, mutta paikallisten kanssa yhteistyö toimii hyvin. Pyyhkeitä hän antaa poliittisille päättäjille vitkuttelusta.

-Koronapassi on hyvä esimerkki, ensin vatvotaan puoli vuotta ja sitten todetaan, ettei sitä tarvitakaan. Törmälällä on kuitenkin valoisa tulevaisuus ja muun muassa sähköpyöriä suunnittelen tulevalle kesälle. Läheinen kansallispuisto tarjoaa monenlaista bisnesmahdollisuutta ja se auttaa meitäkin eteenpäin

Teksti ja kuvat

Sanna-Liisa Kiiskinen