Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreä siirtymä edellyttää yhteiskunnan tukea yrittäjille

Mainos | Pohjoissavolainen hankinta- ja liikennepalveluja tarjoava Sansia Oy on erikoistunut julkisten hankintojen kilpailutukseen ja henkilöliikennepalveluihin. Asiakkaat löytyvät ympäri Suomen, mikä tarjoaa pohjoissavolaisille yrityksille mahdollisuuden osallistua myös valtakunnallisiin kilpailutuksiin

Vuonna 2011 perustettu Sansia Oy on viime vuodet ollut kovassa kasvuvauhdissa. Hankinta- ja henkilöliikennepalveluja tuottavalla yrityksellä on tällä hetkellä hankintasopimuksia yli 1300 eri toimittajan kanssa, joista suurin osa on PK-yrityksiä. Tätä toimitusjohtaja Janne Naukkarinen pitää merkittävänä kanavana yritysten tunnettuuden ja kasvun vauhdittajana. Hän korosta lisäksi kilpailutuksen huolellista valmistelua ja avoimuutta. Tarvittaessa käydään vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa.

-Koska hankintojen kilpailutukseen vaikuttavat monet asiat, on huolellinen valmistelu onnistumisen A ja O. Tarvittaessa käymme vuoropuhelua useampien toimittajien kanssa ja keräämme tietoa esimerkiksi siitä, millaisia ratkaisuja markkinoilla on tarjolla. Kilpailutuksen tarkoituksena on täyttää asiakkaan tarpeet ja säilyttää markkinat elinvoimaisina

Direktiivi puhuttaa autoilijoita

Kuntalaisille kuljetuspalveluista tutuimpia lienevät koulukuljetukset, PALI-palveluliikenne sekä sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain perusteella myönnettävät taksikyydit. Viime aikoina kilpailutuksiin vaikuttanut vihreä siirtymä on puhuttanut ja närkästyttänyt kuljetusalan yrityksiä. Sansian toimitusjohtaja Janne Naukkarinen ymmärtää hyvin yrittäjien huolen, mutta muistuttaa, että kilpailutuksia ohjaa julkisyhteisöjä velvoittava lainsäädäntö.

 -Julkisissa kuljetushankinnoissa vihreän siirtymän taustalla on niin sanottu EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivi sekä sen pohjalta säädetty kansallinen laki, joka astui voimaan elokuussa 2021. Haasteena kilpailutuksissa on ollutkin juuri direktiivien mukaisten ”puhtaiden” ajoneuvojen kalleus sekä saatavuus markkinoilla. Siirtymän oikeudenmukainen onnistuminen vaatii yhteiskunnan tukea muun muassa kattavan latausverkoston rakentamiseen ja yrittäjille kannustimia ajoneuvokaluston uusimiseen kohti ympäristöystävällisempää liikennettä.

Oikeilla menetelmillä kauppa kannattaa

Sansia on ehdolla myös tulevan hyvinvointialueen yhteistyökumppaniksi hankinta- ja sopimushallinnan osalta hankintalain kynnysarvot ylittävissä kilpailutuksissa. Naukkarinen näkee Sansian vahvuuksina hankintalainsäädännön ja hankintaprosessin tuntemuksen. 

 -Omistaja-asiakas määrittää aina hankintaa koskevat vaatimukset ja meiltä tulee hankintoihin liittyvä juridinen ja kaupallinen osaaminen. Huolehdimme sopimuksen koko elinkaaren ajan kilpailutuksesta aina sopimuksen päättymiseen asti. Me emme siis päätä, mitä asiakkaan tulee hankkia, vaan autamme asiakkaitamme päätöksenteossa.  

Kysymykseen, miten julkisten hankintojen kilpailutus on muuttunut viime vuosina, Naukkarinen nostaa valmistelutyön tärkeyden ja selkeän vastuunjaon toimijoiden välillä. Hankintalain uudistusten myötä myös kilpailutusprosessin aikaisten asiakirjojen sisällön merkitys on kasvanut. Oikeilla toimilla varmistetaan laadukas kilpailutus ja sopimuskauden sujuvuus.

-Nyt määritellään tarkemmin toimittajaa ja tilaajaa koskevat vastuut ja kuinka palvelu sopimuskaudella toteutetaan. Valmistelussa puolestaan panostetaan toimittajaa koskeviin vähimmäisvaatimuksiin ja niiden toteutumiseen. Me varmistamme tarjoajien taustat ja soveltuvuuden. Kun valitaan oikeat kilpailutusmenetelmät, saadaan hintataso sellaiseksi, että yhteiskunnan rahaa säästyy samalla, kun kauppa on myös yrittäjille kannattavaa.

Teksti ja kuvat: Sanna-Liisa Kiiskinen