Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Faktaa vai fiktiota | Vanamolan majatalo

Mainos | Faktaa vai fiktiota -palsta paneutuu eri toimialoilla vallitseviin myytteihin. Tällä kertaa kävimme tutustumassa Joroisissa sijaitsevaan Vanamolan majataloon, joka sijaitsee Immolan luomutilalla ja kysyimme kaikkea erikoista. Mitä tuumaa toinen yrittäjistä Pirkko Parviainen-Hämäläinen?

1. Suomalaiset eivät ole niin vieraantuneita luonnosta kuin joskus kerrotaan. Vieraanne erottavat villiyrttikurssilla näpsäkästi ruttojuuren väinönputkesta.

Ei pidä paikkaansa, jotkut eivät aluksi tunnista edes voikukkaa. Mutta toivon, että kurssin käytyä ja yrttejä maisteltua tarttuisi matkaan myös sitä oppia.

2. Ohjelmapalveluissanne oleva luomukuntorata on kovempi haaste ulkomaalaisille vieraille kuin Berliinin maraton.

Toisaalta on, toisaalta ei. Metsässä ja luontopolulla kävellessä tulee hieman enemmän katsoa jalkoihinsa. Kuntoradalla aikaa menee kuitenkin myös upeiden paikkojen katseluun ja hyvien kuvakulmien löytämiseen. Meidän ratamme menee maratoniin verrattuna enemmän nautinnon puolelle. Raskautta reissuun saa nostelemalla kiviä ja löytyy radan varrelta mm. puusta tehdyt puntitkin.

3. Mato-onginta on teillä yhtenä ohjelmarunkona. Seuraavaksi aiotte tuotteistaa matojen kaivamisen maasta.

Tämähän on aivan loistava idea! Yleensä madot on aina kaivettu valmiiksi asiakkaille pois lukien nuo harrastajat ja urheilukalastajat. Tästä matojen kaivamisesta todella voisikin tulla uusi ohjelmanumero. Ensiksi kaivetaan maasta ne madot ja vasta sitten mentäisiin sinne ongelle. Mato-onginta lajina on lähes kaikille täysin tuntematon laji.

4. Ruoan hinta on Suomessa kovassa nousupaineessa, mutta teillä ei laiteta ruokailuun luomulisää.

Ei oikeastaan, periaatteena on se, että mahdollisimman paljon käytetään näitä lähialueen tuotteita. Lähdetään myös siitä lähtökohdasta, että luomukin on ihan normaalia ruokaa. Meillä ei ole luomulle siis mitään tuplakertoimia.

5. Käytätte menun raaka-aineina villejä kaloja, sillä kesyt kalat ovat jo Haukivedestä loppuneet.

Voi kuulkaa, se on totta ja sellainen asia myös, että villit kalat maistuvatkin villimmältä. Villin kalan saaminen on toki arvoitus ja välillä saa jännittää, joutuuko sen villi kalan korvaamaan jollakin porkkanalla. Minulla on tosin aina hyvä tuuri ja olen saanut kalaa aina kun sitä tarvitsen. Sitä saa tuosta meidän Haukivedestä, joten ei tarvitse kauaksi lähteä ja se on lähiruokaa parhaimmillaan.

6. Ulkomaisten vieraiden määrä tulee Vanamolassa kasvamaan seuraavien vuosien aikana.

Se olisi hyvin toivottavaa. Sitä varten tässä opiskellaan uusia kieliäkin, näistä uusimpana espanja. Meillä on käynyt asiakkaita 18 eri maasta ja vaikka pääasiallinen asiakasryhmä on saksasta, olemme hyvin toiveikkaita espanjalaisten matkailijoiden suhteen.

7. Teillä lauletaan joka ilta Eino Leinon Nocturne ”tuoksut vanamon ja varjot veen, niistä sydämeni laulun teen”.

Totta kai, mutta onneksi kukaan ei ole kuulemassa, kun minä laulan.