Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylä-Savon alue | Iisalmen tehtaan investoinnilla Lunawood Oy tavoittelee maailmanlaajuista markkinajohtajuutta

Mainos | Iisalmen tehtaalla käy kova kuhina, kun yhtiön historian suurimman investoinnin rakentaminen on aloitettu. Helmikuussa Lunawood Oy:n Iisalmen tehtaan johtajana aloittanut Mika Heikkonen kertoo, että investointi uudistaa tehtaan energiataloutta ja antaa toimintavarmuutta tehtaan tuotannolle.

Investointi tulee parantamaan tehtaan energiatehokkuutta lähes 15 % ja hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 40 %. Uudistus tulee mahdollistamaan myös tuotantokapasiteetin kasvattamisen tulevaisuudessa, kertoo Mika Heikkonen.

Käytännössä investointi tarkoittaa tehtaan kahden vanhan kaasukattilan korvaamista yhdellä uudella. Tämän lisäksi tehtaalle asennetaan sähkökattila sekä savukaasujen lämmön talteenottojärjestelmä ja kokonaisautomaatiota uudistetaan. Yrityksellä on tehdas myös Kaskisilla, mutta strategian mukaisesti investointi päätettiin kohdistaa Iisalmeen, kertoo Heikkonen.

– Valinnassa on huomioitu tuotantolaitoksen ylläpito ja pitkän aikavälin elinkaari. Kaskisten yksikköä on myös kehitetty investoinneilla viime vuosina. Molempia paikkoja kehitetään pitkäjänteisesti ja kestävästi.

Yli 5 miljoonan euron investointi on ollut tehtaalla hyvä uutinen. Projektiryhmä on työskennellyt kuvien, huollettavuuden ja toimintakuvausten parissa. Myös työntekijöiden ammattitaidosta tullaan pitämään huolta ja heille järjestetään koulutusta ja perehdytystä.

Vastuullista ja kestävää rakentamista

Lunawoodin toiminnassa korkealla ovat vastuullisuus ja turvallisuus. Pääasiallisena tuotteena yritys valmistaa lämpökäsiteltyä puuta, joka verhoilu- ja rakennusmateriaalina on markkinoiden vastuullisin puutuote. Tämän lisäksi tuotteen tärkeitä teknisiä ominaisuuksia ovat mitta- ja muotopysyvyys, huoltovapaus eikä se aiheuta allergisointia sisämateriaalinakaan.

– Tuotteemme ovat erittäin kilpailukykyisiä sekä trooppisen kovapuun vahvoilla markkina-alueilla samoin kuin Siperian lehtikuusen suorana korvaajana Euroopassa. Olemme maailman suurin lämpöpuutuotteiden valmistaja ja Iisalmen yksikkö maailman suurin lämpökäsittelytehdas, korostaa Heikkonen.

Lämpöpuu on arvokkaampaa kuin normaali käsittelemätön puu, mutta hinta on kuitenkin kilpailukykyinen verrattuna edellä mainittuun trooppiseen kovapuuhun. Maailman puuvirrat ovat myös kokeneet merkittäviä muutoksia sen jälkeen kun venäläisen puun tuonti Euroopan markkinoille on loppunut.

Ammattilaiselta ammattilaiselle

Hiilijalanjäljen pienentäminen on maailmalla edistänyt lämpöpuun kysyntää vastuullisessa rakentamisessa. Investoinnin tarkoituksena onkin vahvistaa Lunawoodin positiivista yrityskuvaa markkinoilla. Kansainvälistymisessä yrityksen haasteena on ollut tuote- ja bränditunnettuuden kasvattaminen.

– Pyrimme vakuuttamaan ostajat tuotteen ominaisuuksista kansainvälisten refrenssikohteiden ja markkinakokemusten avulla. Toimiva keino on puhua ammattilaiselta ammattilaiselle, toteaa Heikkonen.

Lunawood on kasvanut tasaisesti viimeiset 10 vuotta ilman suurempia notkahduksia. Yritys tavoittelee maailmanlaajuista markkinajohtajan asemaa vastuullisissa dekoratiivisissa puuratkaisuissa.

– Ukrainan sota on tuonut mukanaan maailmanlaajuista epävarmuutta. Tämän lisäksi inflaatio ja korkojen nousu vaikuttavat luonnollisesti tulevaisuuden näkymiin lyhyellä aikajänteellä. Pitkässä juoksussa uskon Lunawoodin kasvutarinan jatkuvan vahvana ja vastuullisuustarinan siivittämänä, painottaa Heikkonen.