Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mr. Aamulypsy nosti Kiuruveden maailmankartalle

Mainos | Kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusasta pännii se, että maa-ja metsätalous on asetettu lähes ilmastorikollisten rooliin

Mikä on ollut suurin yllätys muutettuasi Kiuruvedelle?

Kiuruvesi on aina ollut tuttu, kun on tullut asuttua Ylä-Savossa. Täällä on vahva kotiseutuylpeys eli kiuruvetisyys. Positiivinen yllätys oli ehdottomasti niin kaupungin kuin kaupallistenkin palveluiden määrä suhteessa kaupungin kokoon. Kiuruvedellä on meininkiä erikoisliikkeiden, vaatekauppojen, ruokaravintoloiden sekä muun monipuolisen toiminnan suhteen.

Olet siirtänyt Kiuruveden valtakunnan uutisiin napattuasi Aamulypsy-brändin Kiuruvedelle. Syntyikö idea spontaanisti vai oletko jo pitkään hautonut lypsysuunnitelmaa?

Aamulypsy areenan saapuminen Kiuruvedelle oli osin sattuman summa. Silloin kun tempaus kuulutettiin radiossa yksi aamu helmi- maaliskuun taitteessa, ottivat kaupunkilaiset varhain yhteyttä. Onhan Kiuruvesi suomen suurin naudanlihan tuottaja, maidontuotannossa kärkikastia ja Iltalypsykin löytyy - eihän sitä Aamulypsy-areenaa nyt voi muualle ajatella.

Onko kunta- vs kaupunkistatuksella jotain merkitystä Kiuruveden elinvoiman ja veto- ja pitovoiman kannalta?

Kaupunki titteli soveltuu täydellisesti Kiuruvedelle, koska olemme monella mittarilla Suomen kärkijoukkoa, vaikka asukasmäärässä muille häviämmekin. Olemme omavaraisuusmittareilla lähes Suomen pääkaupunki ja onhan täällä yhteensä 25 000 nautaa eli yhtä kiuruvetistä kohden kolme nautaa. Tämän lisäksi meidät tunnetaan Luomu Suomen pääkaupunkina ja tituleerattu Suomen villeimmäksi kunnaksi.

Millaista asukasmäärää Kiuruvesi tavoittelee vuonna 2030?

Tietenkin toivomme myönteistä kehitystä ja meillä on täällä kaikki edellytykset siihen. Edessä on paljon mahdollisuuksia, joista ponnistaa kuten sähköistyvät rautatiet Iisalmi-Ylivieska.

Mitkä ovat Kiuruveden ylivoimaiset kilpailutekijät verrattuna muihin Pohjois-Savon kuntiin?

Julkisten ja kaupungin omien palvelujen määrä on hyvällä tasolla. Meiltä löytyy esimerkiksi uimahallia ja jäähallia sekä palveluita, joita tähän kuntakokoon nähden löytyy harvasta niin Pohjois-Savon kuin valtakunnan tasolla. Suurena mahdollisuutena näen myös maa- ja metsätalouteen liittyvät alat, johon kytkeytyy myös biokaasu.

Kiuruvesi oli aiemmin tunnettu vihreistä niityistään ja nyt havittelette vihreää siirtymää – miksi näin?

Meillä on kaupunkistrategiaan merkattu, että haluamme olla järki vihreän talouden edelläkävijä, johon kytkeytyvät vahvasti biotalous, biokaasu sekä kiertotalouteen liittyvät ratkaisut. Näitä eteenpäin viemällä voi syntyä se uusi Yara. Minun lisäkseni varmasti monia pännii, että maa- ja metsätaloutta on laitettu ikään kuin ilmastorikollisen asemaan, vaikka ne ovat aloja joilla pystymme vastaamaan ajan henkeen ja taklaamaan ilmastonmuutosta. Luontoa ei missään nimessä tule museoida vaan viljellä ja varjella. Loppukevennyksenä - meillä ei tulla koskaan tekemään päätöstä, että lihaa ei saisi syödä. Meillä saa syödä lihaa ja juoda maitoa niin paljon kuin haluaa.

Suuri uudistus on TE2024, joka siirtää työvoimapalvelut ELY-keskuksista kuntiin. Minkä kuntien kanssa Kiuruvesi yhdistää voimansa, jotta tarvittava 20 000 työhakijan työvoimapohja saadaan aikaiseksi?

Asian käsittelyä on jo käynnistetty ja vielä tulee käydä perusteellinen keskustelu. Kiuruvesi on asiassa avoimella mielellä ja kaikki avaintoimijat tässä työllisyyden parissa on otettava huomioon. Riippumatta siitä syntyykö tässä maakunnallinen vai seudullinen ratkaisu, tärkeintä on, että palvelut toimivat, ovat lähellä ja hartiat ovat riittävät. Erityisen tärkeää on myös, että ei anneta jo kehitettyjen hyvien toimintamallien työllisyyden hoidossa valua pesuvesien mukana.

TE2024 uudistus lisää kuntien vastuuta elinkeinopalveluiden järjestämiseksi. Miten aiotte järjestää ne?

Se vaatii varmasti jatkuvaa arviointia juuri tarpeiden pohjalta, mitä meidän yrityksemme ja elinkeinoelämämme toivoo sekä edellyttää. Kiuruvesi on mukana eri verkostoissa ja tämä työ korostuu entisestään. Oli pieni tai iso meillä mennään tarpeet ja palvelut edellä.