Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylä-Savon alue | Kansallispuiston laajennuksesta piristysruiske maakuntaan

Mainos | Rautavaaralla eletään jännittäviä aikoja Tiilikkajärven kansallispuiston laajennushankkeen edetessä.

Hanke sai lähtölaukauksena jo vuonna 2020 Pohjois-Savon liiton ollessa kuntakierroksella tutustumassa paikalliseen Metsäkartanon nuoriso- ja luontomatkailukeskukseen. Rautavaarana kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen kuvaileekin idean laajennuksesta syntyneen kuin itsestään.

- Korona kurimusta elettiin noihin aikoihin pahimmoilleen ja matkailun tulevaisuudesta oltiin hyvin huolissaan. Metsäkartanon toimitusjohtajan kanssa sitten porukassa takkatulen ääressä katselimme karttoja ja tämän seurauksesta syntyi älynväläys. Tiilikajärven kansallispuisto on linnuntietä hyvin lähellä Metsäkartanoa, joten yhdessä tuumin pohdimme, josko kansallispuistoa voisikin laajentaa tänne saakka.

Elokuussa 2020 Rautavaaran kunnan hallitus päätyi tekemään esityksen puiston laajennuksesta, johon lopulta yhtyivät myös Pohjois-Savon liitto sekä maakuntahallitus. Tällä hetkellä Rautavaaran kunta on tehnyt kaikkensa tämän hankkeen eteen ja odottaa päätöstä eduskunnasta. Kansallispuiston laajennuksista nimittäin päätetään viime kädessä eduskunnassa lakien muodossa.

- Kuntana Rautavaara pyrkii kuitenkin vaikuttamaan vielä ympäristöministeriöön, jota itse asiassa tapasimme viimeksi kesäkuun loppu puolella. Poliittista painetta hankkeen toteuttamiselle pyritään jatkuvasti luomaan, kertoo Ruotsalainen.

Kuten tiedetään eduskuntavaalit ovat ovella ja aikataulutuksellisesti päätös ei ehdi enää kuluvalle hallituskaudelle. Mahdollista viivästystä voisi aiheuttaa erilaiseksi vaihtuva hallitusohjelma. Ruotsalainen on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että asia on jo niin pitkälle saatettu, että hallituspohjan mahdollisesti vaihtuessa hanke ei olisi vaarassa kariutua.

Laajennuksen toivotaan monipuolistavan alueen matkailupalveluita

Ruotsalainen näkee, että laajennuksella olisi Metsäkartanolle aidosti suora vaikutus ja parhaimmillaan uudistus toisi myös lisää työpaikkoja. Tämän lisäksi Metsäkartanon yrittäjät toivottavat tervetulleeksi muut alihankkija yritykset täydentämään olemassa olevaa tarjontaa esimerkiksi elämysmatkailun tai kaluston vuokrauksen muodossa.

- Metsäkartanon turismi on päässyt elpymään korona jäljiltä ja jo tässä vaiheessa on havaittavissa positiivisia ongelmia muun muassa henkilökunnan saatavuuden suhteen. Mieleeni muistuu myös yksi tapaus, jossa kaivattiin ihan poliisia selvittämään tiivisti pysäköityjen autojen aiheuttamaa tieliikenteen tukosta.

Rautavaaralla nähdään, että laajennus voi aidosti tuoda uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja kuntaan sekä laajemmallekin alueelle. Välillisiä vaikutuksia muodostuu luonnollisesti kuljetuspalveluiden, kaupan ja kahvila toiminnan muodossa.

Tiilikkajärvi tarjoaa luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan

Nykyinen kansallispuiston alue koostuu pitkälti vesistöistä, järvistä ja soista. Alueella voi liikkua veneellä tai kanootilla ja pysähtyä nauttimaan upeista valkeista hiekkarannoista. Laajennus toisi kansallispuistoon monimuotoisuutta rehevien metsien ja kallioiden muodossa sekä yli kaksinkertaistaisi nykyisen pinta-alan.

- Laajennusalue sisältää myös upean Pumpulikirkko nimisen hiidenkirnu kalliomuodostelman, joka jo itsessään on elementti, jollaista ei muista kansallispuistoista löydy, korostaa Ruotsalainen.

Metsäkartanon tavoitteena on tulevaisuudessa houkutella entistä enemmän ulkomaalaisia turisteja. Ruotsalaisen mukaan juuri tätä kohderyhmää laajennus palvelisi, koska näin Metsäkartano pääsisi markkinoimaan retkiä kansallispuiston alueelle.

Vahva yleinen hyväksyntä yllätti, yksi käyttäjäryhmä kuitenkin vastusti

Ruotsalaisen mukaan hanke on nauttinut poikkeuksellisen vahvaa yleistä hyväksyntää kuntalaisten keskuudessa. Aivan ongelmitta ei kuitenkaan mikään hanke etene ja metsästäjien kanssa on käyty keskusteluja laajennuksen vaikutuksista heidän elinkeinoonsa. Laajennusalueella on valtion vuokraamia metsästysmaita. Laajennuksen mennessä läpi nämä alueet eivät olisi enää metsästäjien hyödynnettävissä, koska kansallispuistoissa ei lainsäädännön mukaan saa metsästää.

- Olen kuitenkin yllättynyt kuinka hyvässä hengessä tämänkin käyttäjäryhmän kanssa keskusteluja on saatu käytyä. Järjestimme muun muassa keskustelutilaisuuden, jossa lähemmäs parikymmentä metsästysseurojen edustajaa pääsivät jakamaan ajatuksia hankkeeseen liittyen. Näin metsästäjienkin näkemys on saatu otettua huomioon alueen rajauksessa, kertoo Ruotsalainen.

Tällä hetkellä Rautavaaran kunnassa odotetaan sormet ristissä toiveikkaina hankkeen etenemistä, joka on muiden käsissä.