Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja toivottaa tuulivoimapuiston tervetulleeksi

Mainos | Pohjois-Savossa on lähes 30 potentiaalista aluetta tuulivoimalla ja voimaloiden määrä voi nousta jopa yli kolmensadan. Maakuntakaavatyössä tavoitteena ollut saavuttaa viidennes koko maakunnan primäärienergian tarpeesta, linjaa Pohjois-Savon liiton FCG Oy:llä teettämä tutkimus. Lupaavia alueita tuulipuistolle on mm. Rautavaaran pohjoisosissa.

Mahdolliset esteet tuulivoiman rakentamiselle on huomioitu selvitystyössä. Luonnonsuojelualueet, maisemalliset arvoalueet ja muutoin merkittävät virkistysalueet sekä asutuksen läheisyys suljetaan pois jo selvitysvaiheessa. Puolustusvoimien arviot siitä aiheuttavatko tuulipuistot merkittäviä tutkavaikutuksia selvitetään erillisessä VTT:n arviossa.

Kiinteistöverotulot sekä muut investointi- ja työllisyysvaikutukset ovat myönteisiä seurauksia sille kunnalle, jonka alueelle tuulivoimapuistoja rakennetaan. Näitä korostaa myös kesämökiltään tavoitettu Rautavaaran Yrittäjien puheenjohtaja ja Tulilyhty Oy:n yrittäjä Marianna Kauhanen. Hän kertoo henkilökohtaisesti suhtautuvansa positiivisesti mahdolliseen tuulivoimapuistoon ja arvioi, että harvaan asutussa kunnassa erilliselle tuulipuistolle löytyy sijaintipaikkoja, jossa niiden maisemalliset tai muut haitat olisivat vähäisiä. Yrittäjäyhdistys ei ole linjannut yrittäjien kantaa, mutta tekee sellaisen kysyttäessä.

Kauhanen itse liikkuu paljon luonnossa marjastaen ja sienestäen ja on enemmän harmissaan hakkuuaukioista kuin mahdollisista tuulimyllyistä. Hän korostaa koko Itä-Suomen kehittämisen tarvetta ja näkee tuulivoimainvestoinnit osana tätä. Itärajan ei saa antaa autioitua, hän korostaa. Kauhasen mukaan kuntalaisten mielipiteet tuulipuistosta ovat toistaiseksi olleet maltillisia eikä usko vastakkainasettelun kasvavan kansallispuisto laajenemisen ja tuulipuistosuunnitelmien välillä etenkin, kun molemmille suunnitelmille on kaavassa omat alueensa.