Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi jäsenyritys | Viruksia ja bakteereja nujertamassa

Mainos | Tiesitkö, että ultraviolettisäteily toimii alkoholien ja muiden liottimien korvaajana tilojen, laitteiden ja haavojen puhdistamisessa?

Led Future Oy:n tarina keskittyy ultraviolettisäteilyn avulla puhdistaviin desinfiointijärjestelmiin, jotka tappavat viruksia ja bakteereita lähes 100 prosenttisesti, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Sami Norppa.

Desinfiointijärjestelmään voi törmätä muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä, jossa se puhdistaa muovilaatikoita, johon matkatavarat asetetaan turvatarkastuksen ajaksi. Hyvä arjen käytännön esimerkki löytyy kuopiolaiselta Energy-kuntosalilta, jossa järjestelmä on asennettu kattoon muiden valaisimien sekaan, josta desinfioi koko salin sen ollessa tyhjänä.

Led Futuren toimii usealla toimialla, mutta pääasiassa liiketoiminta keskittyy esineiden, pintojen ja tilojen desinfiointiin. Uutena tuotteena yritys on kehittänyt haavanhoitolaitetta, joka tehoaa jopa antibioottiresistentteihin bakteereihin. Laitetta on tällä hetkellä testattu eläinten haavojen hoidossa ja tulokset ovat olleet positiivisia.

-Laitteella annetaan tietty annos UVC-valoa, jolloin haavassa olevat bakteerit kuolevat, paraneminen nopeutuu eikä arpikudostakaan muodostu niin paljoa kuin ennen, kertoo Norppa.

Kysyntä kasvoi pandemian seurauksena

Norppa ja tekninen johtaja Ilkka Hirvonen korostavat, että pandemian aikana markkinoille valui paljon erilaisia desinfioivia laitteita, joiden teho ei perustu tutkimukseen. Myös Led Futuren laitteissa on sinivalo, joka kertoo laitteen olevan päällä. Sininen valo ei kuitenkaan ole merkki siitä, että laite hyödyntäisi ultraviolettisäteilyn puhdistavaa tehoa.

-Tämä tuottaa meillekin ongelmia, että ostetaan valolla puhdistavia laitteita, jotka todetaan toimimattomiksi. Tämän jälkeen mielletään, että kaikki vastaavatkin ovat humpuukia, kertoo Hirvonen.

Yrityskaupassa vahva tutkimus- ja testaustieto on kuitenkin merkittävä myynninedistäjä. Led Futurella on asiakkainaan kaikki yliopistolliset sairaalat, jotka jatkuvasti tutkivat ja testaavat laitteiden ominaisuuksia. Pian myös Helsingin yliopistollinen eläinsairaala aloittaa tutkimuksen haavanhoitolaitteen käytöstä, jota kautta yritys saa lisää tietoa laitteen tehosta ja toimivuudesta.

Toiseksi haasteeksi on osoittautunut maailmassa vallitseva komponenttipula, joka nostaa laitteiden hintoja. Pahimmillaan joitakin osia on jouduttu odottamaan jopa 90 viikkoa.

-Pyrimme pitämään kuitenkin laitteiden kotimaisuustason korkealla. Esimerkiksi ohjauselektroniikkaa hankitaan alihankkijalta Varkaudesta ja laitteiden kuoret valmistaa kotimainen yritys, nostaa Norppa.

Pohjoismaiden kautta Eurooppaan

Led Futurella on jo Suomessa suuria asiakkaita ja he tähtäävätkin nyt ulkomaille. Esimerkiksi DNA:n kaikissa myymälöissä huoltoon tulevat laitteet desinfioidaan heidän laitteellaan. Yrityksen on tarkoitus edetä Ruotsiin ja sitä kautta pohjoismaihin, josta lopulta laajemmin Eurooppaan.

-Vaikka markkinoille valuu uusia kilpailijoita, koemme olevamme edelle vahvan tutkimusyhteistyömme ja asiantuntevan henkilöstömme avulla. Meillä työskentelee alan parhaita insinöörejä ja lääkäreitä, joita ohjaa visio paremmista ratkaisuista, kertoo Norppa.

Yrityksen tarkoituksena ei ole myydä vain tuotteita, vaan desinfiointimenetelmää asiakkaan tarpeisiin. Laitteita on mahdollista valmistaa eri kokoisina ja ratkaisut mitoitetaan aina asiakkaalle. Hirvonen ja Norppa molemmat korostavat, että turvallisuus on myös tärkeä elementti ja se näkyy muun muassa tilaratkaisuissa liikkeentunnistimien muodossa.

-Näin voimme varmistua, että tilassa ei ole ketään paikalla silloin kun puhdistus on käynnissä.

Bakteerivapaat kotitaloudet

Kuluttajiakin kiinnostaa suuresti viruksilta ja bakteereilta suojautuminen. Jos sinulla on matkapuhelimessa vähemmän bakteereita, niin et sairastu yhtä todennäköisesti. Laitteiden teknologia on vielä kuitenkin suhteellisen kallista, joten Hirvonen ei näe, että ainakaan lähitulevaisuudessa jokaisen kotoa löytyisi esimerkiksi UVC-valolla pienesineitä puhdistava laite.

-Ennemmin näkisin, että kuluttajilta voisi joskus löytyä eteisestä kokonainen komero, minne laitetaan vaatteet ja kaikki tavarat. Sitten laitat oven kiinni ja tämä kaappi puhdistaa päivän aikana käytössä olevat kamppeet.

Teksti ja kuvat: Emilia Honkanen