Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoren metsän hoitoon pitää lyödä paukkuja, sanoo Itä-Suomen Biomassan Tommi Kauhanen – puukaupoille ei kannata rynnätä tuosta vain, vaikka kysyntä on roimassa kasvussa

Puun tuontikielto Venäjältä on kasvattanut kotimaisen puun kysyntää roimasti ja erityisesti energiapuulle olisi nyt menekkiä, kun markkinahinta saadaan kohdilleen.

Mainos | Erityisesti Itä-Suomeen on kertynyt nuoren metsän hoitorästejä, joita kannattaisi laittaa nyt kuntoon, kannustaa Itä-Suomen Biomassa Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kauhanen. Metsänomistajat ovatkin jo kiitettävästi aktivoituneet.

– Kotimaisella puulla on nyt kysyntää ja Metsänhoitoyhdistykset ovatkin isossa roolissa raaka-aineen hankintojen turvaamisessa. Varsinkin idän suunnassa metsänomistajat ovat heränneet tilanteeseen ja yhteydenottoja on tullut kiitettävästi.

Yhtenä esteenä raaka-aineen saamiselle Kauhanen näkee ensiharvennusten heikon kannattavuuden, sillä nykyinen korjuukalusto ei ole suunniteltu nuoriin metsiin ja tekijöistäkin on pulaa.

– Nuoren metsän hoitoon kaivattaisiin nyt panostusta: miten ensiharvennukset kannattaa tehdä ja miten tekijät saadaan innostumaan. Nykyinen korjuukalusto on tarkoitettu järeämpiin hakkuisiin ja totta kai koneurakoitsijat toivovat jatkumoa investoinneilleen. Tähän pitää lyödä paukkuja myös valtion taholta, koska turpeesta ja fossiilisesta energiasta ollaan luopumassa.

Energiapuulle olisi ostajia

Raaka-ainetta metsissä riittää, mutta markkinahinta ei ole puuntuottajien näkökulmasta vielä kannattava. Kauhasen mukaan tulevaisuutta on vaikea ennakoida, mutta tuleva ja seuraava talvi näyttävät, miten hankinnat ovat onnistuneet.

– Nyt pitää saada energiapuu hyötykäyttöön jo senkin kannalta, ettei tarvitsisi tukkipuuta polttaa. Hinnan nousun jyrkin kerroin on nyt taittunut.

Edunvalvontajärjestön suunnalta näkemykset ovat osittain samanlaiset. MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen painottaakin, että metsänomistajille energiapuun hinta on tilastojen mukaan ollut vielä alhainen.

– Pientä nousua on ollut, mutta metsänomistajalle maksettava osuus on yhä näkynyt alhaisena ainakin tilastoissa. Se johtaa siihen, että haketta jätetään korjaamatta ja kuitupuuta menee polttoon. Kysynnän voimakas nousu kohdistuu järeämpään kuitupuuhun.

Nyt pitää saada energiapuu hyötykäyttöön jo senkin kannalta, ettei tarvitsisi tukkipuuta polttaa.

Tommi Kauhanen

Karttusen mukaan puun käyttömäärät ovat kasvaneet kemiallisella puolella ja siellä huippusuhdanne jatkuu, mutta mekaanisen metsäteollisuuden puolella taantumariski on jo näkyvissä. Tosin suhdanteet vaihtelevat kvartaaleittain.

– Taantumariski pikkasen heikentää näkymiä, mutta se ei ole vielä kemialliseen puoleen merkittävästi iskenyt, mekaanisen metsäteollisuuden puolella on sen sijaan pientä alaspäin menoa. Mutta samalla lailla oli viime vuonna, kaksi ensimmäistä kvartaalia sahateollisuudella olivat hyviä, nyt riski rakentamisen hiipumiseen voi heikentää ensi vuotta.

Kysymysmerkkejä on ilmassa

Pellervon taloustutkimuksen tekemän ennuste on puumarkkinoiden kannalta positiivinen, mutta varsin maltillinen puunkäytön ja korjuun ennusteiden osalta.

– Kysymysmerkkejä on silti ilmassa: lisääntyykö vienti Venäjältä esimerkiksi Kiinaan, jolloin meidän vienti sinne heikkenee? Rakentaminen vähenee, mutta paljonko? Ennustaminen on tosi hankalaa, on ollut poikkeuksellisia vuosia, joihin ei ole osattu varautua eikä nytkään tiedetä, mikä on seuraava yllätys, joka odottaa nurkan takana.

Kaikesta huolimatta energiateollisuudella menee kohtuullisen hyvin ja hän toivookin, että puuntuottajat hyötyvät enemmän vallitsevasta markkinatilanteesta. Nyt suurimmat voitot ovat jääneet lopputuotteisiin.

– Puuntuottajat ovat olleet altavastaajia. Lopputuotteiden hinnat ovat nousseet ihan älyttömästi, mutta puuntuottajien hinnat kovin maltillisesti. Energia-ala tekee hyvää tulosta, siksi tuottajille maksettava alhainen hinta tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Markkinoillahan nämä hinnat määräytyvät, Karttunen pohtii ja kehottaa metsänomistajia maltillisuuteen.

– Maltti on valttia yhä edelleen. Ei kannata rynnätä puukaupoille, sillä ensi vuodellekin on ennustettu kovaa kotimaisen puun kysyntää. Erityisesti energia- ja kuitupuulle ja harvennuksille on tarvetta ja kansainvälisesti kuitupuun hinta on edelleen todella kovassa nousussa. On tietysti metsänomistajan omalla vastuulla, milloin haluaa myydä, mutta kannattaa kilpailuttaa ja vaatia puukaupalle hyvät edut.