Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekoäly vastaan kylmä talvi

Mainos | Capalo AI on neljän Itä-Suomen Yliopiston opiskelijan perustama yritys. Miesten tavoitteena oli yliopisto- ja tutkimusmaailmasta hankkimansa tekoälyosaamisen kaupallistaminen. Kasvuun tähtäävä startup etsii jatkossa joukkoonsa nousevia kykyjä ja alan kokeneita konkareita.

Yrityksen ydinidea sai alkunsa, kun yhdessä aloimme pohtia, kuinka voisimme tuotteistaa omaa osaamistamme. Nopeasti mielenkiintomme kohdistui energiateollisuuteen ja otimme rohkeasti yhteyttä paikalliseen toimijaan Kuopion Energiaan sekä Ilmattareen, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Henri Taskinen.

Tekoäly ja energia yhteen sopii

Oman markkinatutkimuksen ja potentiaalisen asiakkaan kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta yrittäjät havaitsivat, että energia-alalla on paljon haasteita. Näitä voidaan tekoälypohjaisella optimoinnilla, automaatiolla ja ennusteilla parantaa sekä tuoda lisää tuottoa ja säästöjä. Näin valikoitui yrityksen päätoimiala.

- Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi automaatiota kaupankäynnin ja kysyntäennusteiden suhteen, selventää Taskinen.

Kulutuksen optimoinnilla kohti talvea

Vallitseva energiakriisi on nostanut energian kulutuksen ja sen optimoinnin keskustelun keskiöön. Myös vihreä siirtymä ja uusiutuvien energiamuotojen optimointi kuuluu Capalo AI:n osaamisen piiriin.

- Tulossa on kylmä talvi, joten myös kysyntäpuolelle on tarvetta ratkaisuille, joilla voidaan paremmin optimoida myös kysyntäjoustoa, kertoo Taskinen.

Vaikka yritys keskittyykin B2B-kauppaan, näkyy osa ratkaisuista myös kuluttajalle. Suoria kuluttajatuotteita ei ole suunnitelmissa kuitenkaan lähteä toteuttamaan.

- Kiinteistöhallinnon puolelle toteutettavalla tekoälypohjaisella kysyntäjouston automaatiosovelluksella saadaan pienennettyä taloyhtiön kustannuksia esimerkiksi lämmitykseen liittyen, joka näkyy asukkaankin sähkölaskussa, kertoo Taskinen.

Lentävä lähtö yrittäjyyteen

Helmikuussa perustetun yrityksen alku on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Tekemistä on riittänyt ja sovelluskehitystä lähdettiinkin heti kahden ensimmäisen asiakkaan kanssa toteuttamaan. 

- Meidät on jopa yllättänyt, miten paljon tällaiselle automaatiota ja tekoälyä hyödyntäville ratkaisuille energiapuolella on ollut kysyntää, toteaa markkinointipäällikkö Riku Kukkonen.

Yritys valittiin myös mukaan Innovestor PALO-ohjelmaan, joka on tarkoitettu lupaaville kestävän teknologian-startupeille. Mukaan pääsy on myös mukavasti vauhdittanut yrityksen syksyä. 

Nopea kasvu tuo tulleessa haasteen oikeiden henkilöiden löytämiseksi ja rekrytoimiseksi. Taskinen toteaakin, että uusien tekijöiden saamiseen tulee panostaa erityisesti sitten kun asiakkaiden määrä alkaa kasvaa. Tahtotilana on rekrytoida sekä alan kokeneita ammattilaisia ja nousevia lupaavia tekijöitä.

- Lähitulevaisuuden tavoitteena on ensimmäinen rahoituskierros ja laajentuminen sekä uusien osaajien palkkaus. Muutaman vuoden sisällä tavoitteena siintää laajentuminen Suomessa, Pohjoismaissa ja sitä kautta muualla Eurooppaan, toteavat miehet yhteen ääneen. 

Teksti ja kuva: Emilia Honkanen