Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Tämä kaupunki mahdollistaa nykyaikaisten yritysten asettamat vastuullisuustavoitteet – tuulivoimapuisto on vain yksi esimerkki vahvasta suunnasta uusiutuvan energian tiellä

Nyt katseet kohti Pieksämäkeä – kaupunki toivottaa uudet yritykset tervetulleeksi hyödyntämään laajoja uusiutuvan energian satsauksiaan. Elinkeinojohtaja Markus Vesterinen on mukana toimivien tilojen ja osaavan työvoiman etsimisessä.

Mainos | Kun äkillisesti muuttuneen maailmantilanteen tuoma energiakriisi ovat tarjoillut toisille kylmää rättiä kasvoille, on eräs kaupunki, jonka palaveripöydissä voidaan istua edelleen rauhallisin mielin.

– Lähitulevaisuudessa meillä on tarjolla uusiutuvaa, puhdasta vihreää sähköä suuriinkin teollisuuden tarpeisiin, Pieksämäen elinkeinojohtaja Markus Vesterinen kertoo.

Pieksämäki on suunnannut tulevaisuuden tiellä jo reilusti yli vuosikymmenen ajan, kun se on suunnitellut alueelleen uusiutuvia energiantuotantomuotoja. Pitkäjänteinen uusiutuvien energialähteiden kartoitus hankesuunnitteluineen on ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Vain yksi esimerkki tästä on valtakunnallista huomiota herättänyt, juuri nyt rakenteilla oleva Niinimäen 22 tuulivoimalan tuulivoimapuisto. Tuulivoiman ohella kaupungin katse on koko laajalla energiakentällä. Puheissa vilisevät niin aurinkoenergia, biokaasu kuin vetykin.

– Tavoitteenamme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä sekä mahdollistaa osaltamme alueemme yrityksille vastuullinen sähkönsaatavuus.

Tulevaisuuden Pieksämäki näyttäytyy kaupunkina, jonka mailla syntyy energiaa jopa seitsemänkymmenen tuulivoimalan pyörittämänä. Näin kaupungista tulisi jo hiilinegatiivinen. Niinimäen läheisyyteen Sarvikankaalle onkin suunnitteilla vieläkin suurempi, 25 voimalaitoksen tuulivoimapuisto, joka olisi kokonaistuotantokapasiteetiltaan lähtökohtaisesti 200–300 megawattia.

– Kaavoitus on käynnistynyt. Tavoitteena on, että noin viiden vuoden kuluttua Sarvikangas on valmis sähköntuotantoon, kaavoituspäällikkö Pekka Häkkinen tarkentaa.

Räätälöidyt ratkaisut yrityksen kotiutumiseen

– Pieksämäen kaupunki on aktiivisesti mukana Niinimäen tuulivoimahankkeessa, mikä on edellytys hankkeen toteutumiselle. Voin hyvillä mielin todeta, että kaupunki on edesauttanut hankkeen toteutumista ja etenemistä. Kommunikaatio on ollut vaivatonta kaupungin edustajien kanssa, kertoo Niinimäen tuulivoimapuiston toteuttavan OX2:n projektipäällikkö Ville Häkkinen.

Energiantuotantohankkeiden rakennus vaikuttaa mukavasti alue- ja kuntatalouteen. Pelkästään tuulivoimapuistojen kiinteistöverotuotoissa puhutaan useista sadoista tuhansista euroista. Ensi keväänä maarakennusvaiheeseen pääsevän Niinimäen työllistävät vaikutukset ulottuvat maansiirto- ja kuljetusyrittäjien ohella matkailu- ja ravitsemusalallekin.

Valmiiksi kaavoitettuja yritystontteja sekä erilaisia yritystiloja on hyvin tarjolla.

Pekka Häkkinen

Markus Vesterinen ja Pekka Häkkinen kannustavat yrityksiä kääntämään katseet kohti Pieksämäkeä. Elinkeinojohtaja toivoo, että kaupunkiin sijoittumisesta kiinnostuneet ottavat suoraan yhteyttä häneen.

– Räätälöimme kokonaispaketin yrityksen tarpeiden mukaan. Autamme löytämään toimivat tilat, osaavaa työvoimaa ja helpottamaan sijoittumista alueelle, hän kertoo.

– Valmiiksi kaavoitettuja yritystontteja sekä erilaisia yritystiloja on hyvin tarjolla, Häkkinen jatkaa.

– Lisäksi tuotannollisille yrityksille on alueellamme haettavissa ELY-keskuksen maan korkein investointituki, Vesterinen muistuttaa.

Joutomaat pääsevät hyötykäyttöön

Aurinkoenergiapuisto kaukolämpölaitoksen läheisyyteen Tahisuolle on Pieksämäen toinen esiselvitysvaiheessa etenevä hanke.

– Tämän vuoden lopulla voimme aloittaa maa-alueiden kilpailutuksen potentiaalisille aurinkoenergiatoimijoille, Markus Vesterinen tarkentaa.

Vihreää sähköä tarvitaan myös vedyn tuotannossa, jonka Vesterinen nostaa esiin tulevaisuuden potentiaalisia mahdollisuuksia pohdittaessa. Tässä tuotannossa syntyvää hukkalämpöä voisi puolestaan hyödyntää paikallisessa kaukolämpöverkossa. Vetylaitos voisi toimia myös energiapankkina.

– Tietyissä sääolosuhteissa sähköntuotannossa syntyvä ylijäämä voitaisiin ohjata vetyvoimalaitokselle, Pekka Häkkinen pohtii.

Hiilineutraaliutta tavoitellessa kaikki toiminnot ovat olleet tarkastelussa. Loppuvuodesta käyttöönotettava kaupungin vesilaitoksen jätevedenpuhdistuslaitokselle rakentuva biokaasulaitos on pieni mutta merkittävä mahdollistaessaan jätevesilietteen loppukäsittelyn omassa kunnassa. Kustannussäästöä syntyy, kun jätettä ei tarvitse jatkossa kuljettaa Kuopioon asti. Lisäksi oman laitoksen käsittelyprosessista syntyy sähköä ja lämpöä omiin tarpeisiin. Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan.

– Ja ylijäämä on käytettävissä Savon Voiman kaukolämpöverkossa, Häkkinen jatkaa.

Vastuullisesti vuosia hoidettu paikallinen metsä taas pitää huolen hiilinielusta, jossa metsähakkuiden pinta-ala pysyy pienempänä kuin kasvavan puuston ala.

Yhteistyöllä yhteistä hyötyä koko kuntaan

– Pieksämäellä on positiivinen tekemisen ja eteenpäin menemisen meininki, elinkeinojohtaja Markus Vesterinen toteaa.

Tulevaisuutta rakennetaan yhdessä. Kaupungin tekemä listaus kattaa jo satakunta paikallista yritystä, jotka ovat kiinnostuneita tekemään yhteistyötä tuulipuistojen rakentajan kanssa.

– Valmistuessaan esimerkiksi tuulivoimapuistot tarjoavat hyvän maaperän alan huoltoyritykselle sijoittua alueellemme. Pieksämäellä toimiva ammattiopisto ESEDU on myös ilmaissut kiinnostuksesta järjestää koulutuksia alaan liittyen tarpeiden mukaan.

Pieksämäen sijainti keskellä Suomea rautateiden risteysasemana mahdollistaa niin työmatkaliikenteen kuin tavaroiden vähäpäästöisen logistiikan. Päästötön liikkuminen ja joukkoliikenteen tukeminen ovat olleet kaupungin agendalla jo pitkään. Väyläviraston suunnittelema aseman parannustyö alkaa tulevana kesänä, ja kaupungin toteuttava osuus valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Uudistuksessa tuodaan älyä liikenne- ja ihmisvirtojen kulkuun.

Kaupunki satsaa aseman seutuun samassa yhteydessä laittamalla pysäköinti- ja liittymäliikennepaikat uusiksi. Myös sähköautojen latausmahdollisuus tulee huomioiduksi.

– Tavoitteenamme on sujuva siirtyminen kulkuneuvosta toiseen sekä kevyen liikenteen käytön lisääminen.