Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Taloyhtiölle säästöä älykkäästä lämmönsäädöstä

Mainos | As Oy Niilonpossu Kuopion Saarijärvellä kiinnostui älykkäästä lämmönsäädöstä, kun sen 23-vuotias lämmönjakokeskus alkoi olla käyttöikänsä päässä. Taloyhtiön puheenjohtaja Urpo Hirvonen kiittää isännöitsijä Sirpa Ihanusta, joka oli tarttunut aiheeseen Kuopion Energian esitteestä.

– Nykyaikaisilla laitteilla saadaan taloyhtiölle säästöä. Tässä maailmantilanteessa energiansäästö on entistä tärkeämpää, Ihanus toteaa.

Kuopion Energia ei tarjonnut ainoastaan energiatehokasta teknistä kokonaisratkaisua lämmitykseen, vaan myös edullisen vaihtoehdon sen rahoittamiseen. Uutta lämmitysjärjestelmää maksetaan erissä kuukausittain viiden vuoden ajan. Järkevä rahoitusmalli jätti taloyhtiölle varaa muihinkin välttämättömiin uudistuksiin. Hankintaa ei ollut vaikea esittää taloyhtiön yhtiökokoukselle, Hirvonen kertoo.

– Korjausvelkaa ei saisi päästää syntymään, mikä vaatii jatkuvaa aktiivista kunnossapitoa ja oikea-aikaisia investointeja, hän muistuttaa.

Sääennusteet avuksi säästötalkoisiin

Sekä isännöitsijä Ihanus että puheenjohtaja Hirvonen tietävät, että kerrostalossa voi olla haastavaa vastata jokaisen asukkaan toiveisiin asuntojen lämpötiloista. Ongelmia on ollut etenkin syksyisin ja keväisin ulkolämpötilojen vaihdellessa paljon. Taloyhtiön uusi ja älykäs järjestelmä osaa hyödyntää todelliset sisälämpötilat sekä sääennusteen ennakoidessaan kiinteistön lämmöntarvetta. Kuopion Energian kaukolämmön palveluvastaava Antti Lappalainen muistuttaa, että kun patteriverkoston lämpötilaa voidaan ohjata ennakoidusti, se osaltaan ehkäisee ylilämmittämistä. Näin syntyy säästöä asumismukavuudesta tinkimättä.

– Nyt on nykyaikaiset vehkeet viimeistä huutoa. Tulee säästöä ja saadaan ‘’mutun’’ tilalle faktatietoa lämpötiloista ja kulutuksesta, puheenjohtaja Hirvonen kiittää.

Kymmenen prosenttia pois energiakuluista

Lämmityskulut muodostavat merkittävän osan taloyhtiön kuluista. Kuopion Energia on arvioinut, että uusi tekniikka mahdollistaa jopa noin 10 prosentin säästön lämmityskustannuksissa Saarijärventie 13 kaltaisessa, 42 huoneistoa käsittävässä kerrostalokohteessa.

– Taloyhtiön asukkaat voivat sopia riittävästä sisälämpötilasta, jota voidaan nyt etäkäytöllä hallita. Tässä on tilaisuus säästää rahaa, Lappalainen kannustaa.

Taloyhtiön puheenjohtaja Hirvonen on erityisen tyytyväinen huoneistokohtaisista lämpötila-antureista. Ne seuraavat huoneistojen lämpötilojen kehitystä ja lähettävät tietoa taloyhtiön älykkäälle lämmönjakokeskukselle.

– Kun dataa kertyy, voidaan ruveta tehostamaan energiankäyttöä, Hirvonen suunnittelee.

Tutustu videolta, miten älykäs lämmönsäätö toimii.

Pyydä ilmainen kartoituskäynti taloyhtiöösi niin saat kustannusarvion sekä järjestelmän tuoman säästölaskelman.