Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siilinjärvi tarjoaa ponnistuslaudan aloittaville yrittäjille

Mainos | Siilinjärven kunta on lähtenyt ennakkoluulottomasti kaavoittamaan maa-alueita yritystoimintaan. Hybriditonteilla voi yhdistää asumisen ja yritystoiminnan samaan pihapiiriin.

Pyöreälahteen kaavoitetut maa-alueet eli niin sanotut hybriditontit sijaitsevat Toivalasta pari kilometriä pohjoiseen vanhan viitostien varressa. Tonteille voi rakentaa sekä asunnon että tilat omalle yritykselle. Noin 2000 neliön tonttien käyttöön ei ole muita ehtoja kuin, että rakennuspaikalle sijoittuvalla yrityksellä on y-tunnus ja yrityksen liiketoiminnasta ei synny naapurustoa haittaavaa meteliä. Kunnan elinkeinopäällikkö Pekka Turusen mukaan aiemmat tontit Kasurilassa vietiin käsistä.

-Hybriditontit ovat sijainniltaan ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja sijainti tukee yrittämistä. Jos normaalin omakotitalotontin neliöhinta on noin 23 euroa, niin hybriditontin saa kahdeksalla eurolla neliö. Tontit on väljästi kaavoitettu, infra on valmiina, tontille voi siis rakentaa sekä yrityksen tilat että asuinrakennuksen.

Hybriditonttien vaihtoehtona on teollisuustontti, jota ei voi käyttää asumiseen, mutta sen voi joko ostaa tai vuokrata yritykselle tarpeen mukaan. Turusen laskelmissa molemmat vaihtoehdot ovat yrittäjälle hyviä. Lunastushinta hybriditonttien rakennuspaikoille on aina edullisempi, kuin pelkän omakotitalon rakennuspaikoille.

-Tällä hinnoittelulla kunta haluaa tarjota edullisen ja houkuttelevan ponnahduslaudan esimerkiksi aloittaville yrittäjille. Pyöreälahden hybridi- ja teollisuustonttien neliöhinnat vaihtelevat kuuden ja kahdeksan euron haarukassa riippuen siitä, kumpiko tonttityyppi on kyseessä. Rakentamaan pääsee heti, kun luvat on kunnossa.

Kaikki tiet vievät Siilinjärvelle

Siilinjärveä voi lähestyä kätevästi maalta, vedestä ja ilmasta. Vieressä halkoo moottoritie, lentokenttä on lähellä, rautatie kulkee taajaman läpi ja vesistöä riittää pitkälle etelään. Kunnan maankäyttöpäällikkö Heikki Pietikäinen korostaa lähialueen palvelujen saatavuutta.

-Tonttien läheltä löytyy muun muassa päiväkoti, koulu ja Kasurilan rinteet. Lentokentän läheisyys on plussaa ja veneelläkin pääsee - jos ei ihan Eurooppaan – niin Helsinkiin asti ainakin. Ja jos joku ei meillä toimi, niin se laitetaan toimimaan, Pietikäinen vakuuttaa.

Tontin voi varata Siilinjärven kunnan sähköisestä tonttipalvelusta, jonka jälkeen prosessi etenee tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

-Kun yrittäjä napsauttaa sähköisestä palvelusta haluamansa tontin, niin nopeimmillaan alle kuukaudessa on kaupat tehty. Rakennusluvissa menee tietysti oma aikansa, Turunen täsmentää ja jatkaa, että yritystoiminnan kasvaessa on kunnalla siihenkin vaihtoehtoja tarjolla.

-Kun yritys kasvaa, niin sitten voi siirtyä vaikka Rissalan Yrityskylään ja silti voi jäädä asumaan omalle tontilleen.

Siilinjärvi

Pohjois-Savon toiseksi suurin kunta, asukkaita 21.396

Työttömyysprosentti 5,9, joka on yksi alimmista Pohjois-Savossa

Kunnan tulos on plusmerkkinen ja muuttoliike positiivinen

Kunnassa on tiettävästi poikkeuksellisen monta miljonääriä, sillä

isoja arvontavoittoja on kuntaan napsahtanut peräti 53 kpl.

Teksti ja kuvat: Sanna-Liisa Kiiskinen