Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Apteekkiasioilla osaava henkilökunta on suuressa roolissa: Mikko Kananen ja koko Kuopion ToriApteekin väki pitää huolta asiakkaistaan

Asiakaspalveluun keskittyvä lähiapteekki turvaa onnistuneen lääkehoidon ja auttaa yleisen terveyden edistämisessä.

Mainos | Apteekkari Mikko Kanasta voisi kuvailla kolmen koon mieheksi: Kärsämäen ja Kajaanin kautta Kuopioon. Riistavedellä syntynyt ja Kuopiossa koulunsa käynyt Kananen palasi juurilleen, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus ottaa vastuulleen apteekki aivan Kuopion torin kupeessa. Päätös paluusta kotiseudulle oli helppo tehdä, mutta muuten polku apteekkariksi vaatii aikaa ja monipuolista kokemusta.

– Kotikonnuilleni palasin, kun pääsin ToriApteekkiin apteekkariksi. Olen opiskellut Kuopiossa proviisoriksi, ja minulla on pitkä kokemus lääketoimialalla. Se katsotaan eduksi, kun apteekkioikeuksia myönnetään. Ennätin toimia apteekkarina Kärsämäellä ja Kajaanissa ja ennen sitä proviisorina apteekissa, lääketeollisuudessa ja lääketukkukaupassa. Tällä alalla pitää hakea kannukset ensin, jonka jälkeen pääsee etenemään urallaan.

Yhteistyökumppani on kuin hyvä kaveri

Lääketeollisuus ja -tukkukauppa on lähellä Kanasta myös Kuopiossa, kun Orion Pharman yksi Suomen kolmesta tehtaasta sijaitsee Neulamäessä. Siellä valmistetaan yskänlääkkeitä, nenäsumutteita ja korvatippoja. Tehdas työllistää noin 70 lääkealan ammattilaista.

Orionin paikallinen myyntiedustaja on tärkeä linkki apteekin ja lääketehtaan välillä. Yhteistyö on saumatonta ja turvaa hyvän tiedonvälityksen.

Tero Anderssonin kanssa olemme tehneet yhteistyötä vuosikausia. Tutustuimme jo silloin, kun olin Suonenjoella proviisorina. Hänen kanssaan sovitaan kampanjoista, tutustutaan uusiin tuotteisiin, järjestetään koulutuksia ja ratkotaan ongelmia yhdessä. Hyvä edustaja on kuin paras kaveri, hän ymmärtää heti yskän.

Apteekkarit toimivat yrittäjinä siinä missä muutkin yrittäjät, mutta poikkeuksena on toiminnan luvanvaraisuus, valtion taholta määrätyt hinnat ja se, että yritysmuotona voi olla vain toiminimi. Suomalaista apteekkijärjestelmää Kananen pitää silti hyvänä, sillä se varmistaa tasa-arvoisen palvelun saatavuuden Hangosta Ivaloon.

– Malli on toimiva. Sillä varmistetaan yrittäjiä myös pieniin apteekkeihin. Apteekkilupa myönnetään tietylle alueelle ja tietylle henkilölle, joka on ammatillisessa ja taloudellisessa vastuussa. Eurot eivät ohjaa toimintaa, sillä apteekit eivät päätä itse hintoja. Tukkuhinnan määrittävät lääketehtaat ja ulosmyyntihinnan valtioneuvosto. Apteekkari vastaa asiakkaan hyvästä palvelusta ja varmistaa oikean lääkehoidon.

Parasta on ihmisten kanssa touhuaminen

Koska hinta ei ole apteekkien kilpailukeino, on mietittävä muita keinoja, jotka turvaavat kannattavan toiminnan ja takaavat laadukkaan asiakaspalvelun. Kananen nostaa kaksi asiaa kärkeen.

– Sijainti, joka meillä on erinomainen. Meille on helppo pistäytyä, ja asiakkaita käykin laidasta laitaan: on eläkeläisiä, maaseudulta tulevia kaupunkiasioijia ja opiskelijoita. Toinen vahvuutemme on henkilökunnan ammattitaito. Meillä on töissä toistakymmentä ihmistä, joista osa on astmaan, diabetekseen ja ihonhoitoon erikoistuneita farmaseutteja. Apteekistamme löytyy laaja valikoima erilaisia ihonhoitotuotteita.

Ajan myötä asiakkaat tulevat tutuiksi, jolloin esimerkiksi muutokset terveydentilassa nähdään apteekissa.

Mikko Kananen

Lääkehoidon arviointi on myös yksi tärkeä apteekin tarjoama palvelu. Mikäli lääkkeissä on saatavuushäiriöitä, apteekit selvittävät eri vaihtoehtoja. Tarvittaessa lääkkeen saatavuutta kysytään naapuriapteekista, tai olemme yhteydessä terveydenhuoltoon. Asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi on apteekille tärkeää, ja siihen panostetaan.

– Yleensä löytyy vastaava lääke, johon voidaan vaihtaa, mutta jos ei löydy, autamme asiakasta olemalla yhteydessä terveydenhuoltoon. Tämä on palveluammatti, jossa turvaamme asiakkaan onnistuneen lääkehoidon ja autamme yleisen terveyden edistämisessä antamalla esimerkiksi yleisiä ohjeita kivunhoitoon. Ajan myötä asiakkaat tulevat tutuiksi, jolloin esimerkiksi muutokset terveydentilassa nähdään apteekissa. Huoli-ilmoituksia joudumme joskus tekemään.

Apteekkarin taitoihin kuuluu Kanasen mielestä nopeat hoksottimet ja ymmärrys asiakkaan tarpeista. Apteekkari edustaa asiakkaalle vahvaa asiantuntijaa, jolloin osaaminen ja tieto aiheesta korostuvat. Itse hän tuntee olevansa unelma-ammatissa ja muistuttaa, että töitä alalla riittää.

– Parasta tässä työssä on ihmisten kanssa touhuaminen ja asiakkaan ongelmien ratkaisu. Valkoinen takki tuo jonkinlaista auktoriteettia, jonka turvin voimme neuvoa ja herätelläkin terveysasioihin. Osaamista ja tietoahan meiltä löytyy. Tulevaisuuttaan miettiville nuorille voin vinkata, että apteekkilaisille kyllä töitä riittää, ja etenkin pienille paikkakunnille on monta ottajaa.

Kuopion ToriApteekki

Haapaniemenkatu 24–26, 70100 KUOPIO

puh. 017 287 6600

apteekki@kuopiontoriapteekki.fi

Tästä pääset verkkoapteekkiin!

Aukioloajat:

Arkisin kello 8–20, lauantaisin kello 9–18

Sunnuntaisin ja juhlapyhinä suljettu