Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Täältä tulevat tulevaisuuden tekijät – uutta hirsikoulua odotettiin innolla, ja video näyttää, millainen viihtyisä ja moderni oppimisympäristö löytyy luonnon läheisyydestä Kuopion Neulamäestä

Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu, tuttavallisemmin Kukri, ja Kristillinen päiväkoti Timantti pääsivät uuteen hirsikouluun. Tähän lämminhenkiseen joukkoon on jatkuva oppilashaku.

Mainos | Punaisen hirsirakennuksen aulasta aukeaa iloisen keltainen portaikko, jossa on täysi tohina päällä. Kuopion Kristillisen yhtenäiskoulun oppilailla on lounastauko ja puheensorina sen mukainen.

Rehtori Sirpa Lehtosaari kertoo, että uusissa päiväkodin ja koulun tiloissa päästiin aloittamaan tämän vuoden tammikuussa. Uutta rakennusta odotettiin yhdessä innolla ja koulun väki pääsi myös vaikuttamaan tilojen suunnitteluun.

– Avoimien oppimisympäristöjen ja lasiseinäisten luokkien sijaan valitsimme kouluumme perinteiset luokkatilat. Näin halusimme varmistaa hyvän opiskelurauhan jokaiselle. Toki oppiaula ja opinportaat ovat myös olleet halukkaiden ahkerassa käytössä, ja ne osaltaan monipuolistavat koulun tiloja. Hirsi materiaalina on ekologinen ja tuo lämmintä, kyläkoulumaista tunnelmaa.

Yläkerran oppiaulan sohvalla istuu joukko seiska- ja kasiluokkalaisia. Sähkömiehen ammatista haaveileva seiskaluokkalainen Gunnar on ollut Kukrissa jo päiväkodista asti ja kehuu koulun yhteishenkeä.

– Parasta on kaverit ja yhteishenki. Toista tuetaan, kun toinen tarvii apua.

Kasiluokkalaiset Sara ja Nea tulivat seiskaluokalle Neulamäen koulusta.

– Täällä on ihan kivaa ja hyvin on viihdytty, poliisiksi aikova Sara ja eläinlääkärin ammatista haaveileva Nea kiittelevät.

Kasilla oleva Eetu suunnittelee ammattia autoalalle ja tuli kaverien perässä Kukriin. Nyrkkeilyä harrastava Tuukka puolestaan tähtää ihan toisenlaisiin hommiin.

– Minusta tulee aikuisena lakimies.

Vieressä istuva luokanopettaja Vesa Vidgren nyökkäilee hymyillen oppilaiden haaveille. Hän opettaa myös liikuntaa ja tieto- ja viestintätekniikkaa, joka näkyy useissa oppiaineissa kautta linjan. Hän kuitenkin korostaa, että digitaalisuus ei ole itse tarkoitus.

– Koulussa opitaan lukemaan, laskemaan, käyttäytymään ja olemaan ihmisiksi. Kaikkia autetaan hyvässä vuorovaikutuksessa, digitaalisuus kulkee siinä sivussa. Olemme saaneet Opetushallituksen hankerahoitusta esi- ja perusopetuksen digitalisaation ja innovatiivisten opetuskäytäntöjen edistämiseen ja kehittämiseen.

Vidgren korostaa myös koulun yhteisöllisyyttä ja suomalaisia perinteisiä kristillisiä arvoja, joita kristillisissä kouluissa yhä edelleen pidetään tärkeinä.

Katso videolta, miltä uusi hirsikoulu näyttää sisältä ja ulkoa, ja tutustu lisää Kukriin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kyläkoulu keskellä kaupunkia

Seuraamme liittyy kieltenopettaja Titta Pentikäinen, joka opettaa englannin ja ruotsin lisäksi myös espanjaa. Kukri onkin ainoa Kuopion kouluista, jossa espanjaa opetetaan A2-kielenä. Kahdeksasluokkalaiset Anna ja Veera ovat opiskelleet espanjaa jo kolmannelta luokalta. Veera arveleekin, että voi hyödyntää kielitaitoaan, jos muuttaa jossain vaiheessa Espanjaan.

Koulun rehtori Lehtosaari on toiminut Kukrissa aiemmin aineenopettajana, erityisopettajana ja apulaisrehtorina. Rehtorin virassa hän aloitti viime syksynä ja hän kokeekin olevansa etuoikeutettu, kun saa työskennellä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa parissa. Myös työyhteisönä Kukri on vertaansa vailla.

– Koen näiden vuosien aikana kasvaneeni osaksi upeaa yhteisöä. On etuoikeus päästä seuraamaan ja tukemaan lasten kasvua joskus jopa päiväkodista peruskoulun loppuun saakka. Henkilöstön pysyvyys ja osaaminen ovat erittäin korkealla tasolla ja yhteishenki ja työilmapiiri turvallinen, lämmin ja kannustava. Se heijastuu väistämättä myös oppilaisiin. Minusta tuntuu, että me Kukrissa välitämme aidosti toinen toisistamme ja se tuo turvallisuutta ja hyvinvointia koko taloon.

Tutustu koulun tunnelmaan avaamalla kuvasarja. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Lääkäreitä, muusikoita ja astronautteja

Keskustelumme katkaisee paikalle saapuva nelosluokkalaisten joukko, joista osa on ollut koulussa jo ensimmäiseltä luokalta lähtien, osa on aloittanut vasta kolmannelta luokalta. Miska tulee kouluun bussilla Pirtistä saakka.

– Tulen ihan itse bussilla ja pitää kuule vaihtaa bussiakin, hän selostaa ja kertoo myös tulevaisuuden ammattinsa olevan joko muusikko, opettaja tai leirin isonen.

– Tykkään musiikkista, joskus soitan bassoa tai mummolassa pianoa.

Ammatinvalintakeskustelua jatkaa jalkapalloa ja pianon soittoa harrastava Adelia, joka uskoo hetken miettimisen jälkeen, että hänestä tulee isona jalkapalloammattilainen.

Naanan lempiaineita koulussa ovat liikunta ja englanti. Isona hän ”meinaa olla astronautti”. Judit puolestaan suuntaa terveydenhoitoalalle.

– Minusta tulee ehkä sairaanhoitaja tai lääkäri, niin kuin minun vanhempanikin ovat.

Lili on jo kokenut kukrilainen, sillä hän on aloittanut siellä esikoulussa. Lempiainetta matematiikkaa tarvitaan myös tulevassa arkkitehdin ammatissa.

Nelosten opettaja Paavo Takkunen tuntee oppilaansa jo ensimmäiseltä luokalta lähtien ja kuuntelee ammatinvalintakeskustelua kiinnostuneena.

– Mehän ollaan vanhoja tuttuja oppilaiden kanssa. Kukrissa on kyläkoulumainen tunnelma, vaikka ollaan kaupungissa. Kun tunnemme oppilaat ja he tuntevat meidät, se luo omanlaisensa tunnelman.

Vierailun päätteeksi piipahdamme vielä alakerrassa päiväkoti Timantin puolella, missä Rubiinit ovat juuri lopettelemassa lounasta. Timantin johtaja Päivi Asikainen luotsaa päiväkotia, jossa on neljä ryhmää, Pikkutimantit, Hippuset, Rubiinit ja Safiirit. Hän kertoo, että uudet tilat ovat lapsiystävälliset, valoisat ja viihtyisät. Kesän aikana päiväkodille valmistuu vielä uusi iso piha.

– Uusien, tilavampien tilojen myötä päiväkodissa on myös vapaita paikkoja haettavana. Meillä on sitoutuneita ja pitkäaikaisia työntekijöitä. Lastenkin kannalta on hyvä, että sama turvallinen aikuinen säilyy päiväkotiarjessa.