Ingmanedu

Vaatetus- ja puualan opetus ei kadonnut Savosta

Kun Savon ammattiopistossa ei enää viime elokuussa alkanut vaatetus- ja puualan perustutkintoja, luuli moni, ettei kyseisiä aloja ole enää mahdollista opiskella Savossa. Tieto on kuitenkin väärä, sillä koulutukset siirtyivät Sakkylta Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopistoon Toivalaan.

Sanna Vuorenmaa, Mervi Hiltunen ja Natalia Doncevieve aloittivat opinnot Ingmanedun vaatetusalalla viime vuonna ja ovat pitäneet opinnoistaan erittäin paljon.

- Vaatetus- ja puualan koulutukset soveltuvat Ingmanedulle todella hyvin, sillä meillä on pitkä historia taideteollisten alojen koulutuksesta, opinto-ohjaaja Niina Kapanen kertoo.

Ingmanedussa vaatetus- ja puualan opiskelijoilla on tietyt pakolliset tutkinnon osat, mutta muutoin opiskelijoilla on vapaus rakentaa oma opintopolkunsa haluamallaan tavalla. 

- Tekstiili- ja muotialan perustutkintoon on rakennettu valmiita opiskelupolkuja, kuten esimerkiksi vaatetus, designtekstiilien suunnittelu ja valmistaminen sekä käsityön ohjaustoiminta.  

Myös puualan opettaja Matti Pohjannoro lisää, että opiskelijan omat kiinnostuksen kohteet vaikuttavat paljon tekemiseen opintojen aikana. 

- Opiskelu Ingmanedussa on hyvin käytännönläheistä ja meillä on paljon pajatyöskentelyä sekä työpaikoilla tapahtuvaa harjoittelua. Nämä työt opitaan tekemällä. 

 

Pääsy Ingmaniin oli unelmien täyttymys 

Vaatetusalan opinnot viime vuonna aloittaneet Mervi Hiltunen, Natalia Donceviene ja Sanna Vuorenmaa tekevät parhaillaan itselleen puvun yläosaa, mikä heidän kaikkien kohdalla tarkoittaa paitaa. 

- Olemme lähteneet liikkeelle oman kaavan piirtämisestä ja jokainen on tehnyt oman näköisensä työn, Hiltunen kertoo. 

Kolmikko kehuu opiskelua Ingmanedun vaatetusalalla vuolaasti. 

- Minun unelmani on jo pienestä pitäen ollut vaatteiden tekeminen ja olen aloittanut lapsena nuken vaatteista. Pääsy tänne oli minulle unelmieni täyttymys ja opiskelu on ollut todella mielekästä, Donceviene toteaa. 

- Meillä on täällä tosi hyvä porukka ja kaikki auttavat toisiaan. Lisäksi opettajat ovat todella osaavia, Vuorenmaa lisää. 

Vaatetusalan opettaja Anu Hyvönen kertoo, että alan osaajille riittää kysyntää. 

- Tällä hetkellä esimerkiksi korjausompelijoista on pulaa, sillä ompelijoita on jäänyt eläkkeelle. Vaatetusalan opiskelijoita työllistyy hyvin myös myyjiksi vaateliikkeisiin myynnin puolelle, sillä heidän osaamistaan arvostetaan kovasti. 

Ingmanedussa on vastattu myös tulevaisuuden tarpeeseen ottamalla käsityön ohjaustoiminnan osaamisala oppilaitoksen tarjontaan. 

- Opiskelijat osaavat suunnitella ja toteuttaa erilaisia lyhytkursseja ja toimia ohjaajana erilaisille ryhmille. Tällaiselle osaamiselle on varmasti koko ajan enemmän kysyntää, tekstiilialan opettaja Raija Komulainen toteaa. 

Puualan opinnoissa tehdään paljon käsityötä, mutta opetellaan toki myös koneiden käyttöä. Puualan opettaja Keijo Leppänen ja opiskelija Teemu Ekman tutkivat CNC-jyrsimen käyttöä yhdessä.

 

Töitä tehdään käsin ja koneilla 

Myös puualalla toista vuotta opiskeleva Teemu Ekman on ollut erittäin tyytyväinen opintoihinsa Ingmanedulla. 

- Ei ole kyllä mitään valittamista, opiskelu on ollut mielenkiintoista ja opettajat ovat huippuja. Itseäni kiinnostaa erityisesti suunnittelupuoli, mutta olen monipuolisesti opetellut täällä kaikenlaisia uusia asioita.

Puusepänalan opettaja Matti Pohjannoro kertoo, että alalla työskennellään käytännön läheisesti, hyödynnetään tuotteiden valmistuksessa tarvittavia koneita ja laitteita kädentaitoja unohtamatta.

– Yksi esimerkki koneista on CNC-jyrsin. Alan yritykset odottavat, että puusepäksi valmistuvat osaavat ainakin perustiedot ja -taidot koneiden käytöstä.

 

Opiskelemaan voi hakea yhteishaun tai jatkuvan haun kautta 

Ingmanedun vaatetus-, tekstiili- ja puualan opintoihin on mahdollista hakeutua kahta eri reittiä pitkin. 

- Opintoihin voi hakea yhteishaun kautta ja kaikki hakijat kutsutaan päivän kestäviin pääsykokeisiin. Kokeessa mitataan alalle soveltuvuutta, opiskeluvalmiuksia sekä motivaatiota, Niina Kapanen kertoo. 

Toinen hakureitti on jatkuva haku, joka soveltuu erityisesti niille, joilla on jo 2. asteen ammatillista koulutusta tai korkean asteen tutkinto. 

- Meihin voi olla yhteyksissä pitkin vuotta ja kysellä vapaita opiskelupaikkoja. 

Opinnot kestävät pääsääntöisesti noin kolme vuotta, mutta jos alalta on jo aikaisempaa kokemusta, voi opiskeluaika olla lyhyempi. 

- Jos on kiinnostunut tekemään esimerkiksi lukio-opintoja eli kaksoistutkinnon, niin silloin opiskeluaika voi olla pidempi. Nämä räätälöidään aina yhteistyössä opiskelijan kanssa. 

Kapanen muistuttaa, ettei vaatetus- tai puualalta tarvitse missään nimessä olla aiempaa kokemusta pärjätäkseen opinnoissa. 

- Kaikki lähtee liikkeelle omasta halusta oppia ja motivaatiosta. Opinnot lähtevät liikkeelle ihan perusteista. 

Niina Kapanen toteaa, että opiskelijat ovat antaneet Ingmanedulle hyvää palautetta oppilaitoksen hyvästä hengestä ja tietynlaisesta yhteenkuuluvuuden tunteesta. 

- Uskon, että täällä opiskelevia yhdistää samansuuntaiset kiinnostuksen kohteet. Myös sijainti tuo oman osansa, sillä täällä keskitytään opiskeluun. Moni hakija pohtii sitä, että tänne pitää kulkea bussilla mutta en usko, että se on yhdellekään opiskelijalle ollut ongelma. Yhteydet ovat hyvät, bussit kulkevat kerran tunnissa ja aikataulut on huomioitu lukujärjestyksessä. 

Ingmanedu

Ingmanedu on kulttuurialan ammattiopisto Siilinjärven ja Kuopion puolessa välissä. Meillä voit suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon, puuteollisuuden perustutkinnon, taideteollisuusalan perustutkinnon tai tekstiili- ja muotialan perustutkinnon. Ammatilliset perustutkinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä ja niiden suorittaminen kestää kahdesta kolmeen vuotta. Tutkinnon suorittanut saa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Ingmanedu

Kädentaitajia tarvitaan aina – alalle monipuolisia opintoja Ingmanedussa Toivalassa

Vaatetus- ja puualan opetus ei kadonnut Savosta