Savon ammattiopisto

Koulutus päätti Sannan pitkän työttömyyden

Sanna Pursiainen, Tarja Kauppila ja Reijo Leiviskä lähtivät rohkeasti opiskelemaan uutta ammattia itselleen Savon ammattiopistossa.

MAINOS Maaningalla asuva Sanna Pursiainen oli ollut pitkään työttömyys- ja pätkätyöputkessa, kunnes hän sattumalta viime vuonna huomasi kone- ja tuotantotekniikan koulutuksesta järjestettävän infotilaisuuden. 

- Osallistuin tilaisuuteen verkon kautta ja esitin myös muutamia kysymyksiä. Laitoin paperit saman tien menemään, pääsin haastatteluun ja tulin valituksi koulutukseen. 

Keväällä Pursiainen huomasi, että Hydrolinelle haetaan kahta manuaalisorvaajaa. 

- Pääsin sinne ensin 5 viikon työharjoitteluun, joka jatkui kesätöillä ja viime viikolla laitoimme nimet paperiin toistaiseksi voimassa olevasta työsopimuksesta, Pursiainen iloitsee. 

Pursiaisella ei ollut aiempaa kokemusta kone- ja tuotantotekniikasta, mutta koulutukseen hakeminen avoimin mielin todella kannatti.  

 

”Nyt olen löytänyt oman alani” 

Samaa mieltä ovat kuopiolaiset Tarja Kauppila ja Reijo Leiviskä, jotka ovat viime syksystä asti opiskelleet lähihoitajatyövoimakoulutuksessa Savon ammattiopistossa. 

- Mietin ihan viimeiseen hakupäivään asti, että uskallanko hakea koulutukseen, kun on jo tätä ikääkin. Opiskelu on ollut kuitenkin todella antoisaa, eikä pelkkää koulun penkillä istumista vaan myös työelämään tutustumista harjoitteluiden kautta, it-alan konsulttina aiemmin työskennellyt Kauppila toteaa. 

Leiviskä kertoo, että hän työskenteli 20 vuotta ravintola-alalla, kunnes työpaikka meni viime keväänä konkurssiin. 

- Näin jälkikäteen ajateltuna se oli minulle uusi mahdollisuus, sillä hain tähän koulutukseen ja nyt olen todella löytänyt oman alani. 

Molemmat rohkaisevat hakeutumaan koulutukseen. 

- Jossain asioissa varmaan joutuu tsemppaamaan enemmän kuin nuorempana, mutta toisaalta kyllä se elämänkokemuskin tuo erilaista ja uutta näkökulmaa opiskeluun, Leiviskä lisää. 

Kuopiolaiset Tarja Kauppila ja Reijo Leiviskä opiskelevat lähihoitajatyövoimakoulutuksessa Savon ammattiopistossa. Kiinnostusta työnantajien suunnalta on ollut jo opiskeluvaiheessa ja Kauppila onkin tehnyt opintojen ohessa sijaisuuksia, joten työllistymisnäkymät ovat molemmilla erittäin hyvät.
 

Uudistus on syventänyt yhteistyötä 

Koulutuspäällikkö Päivi Pennanen kertoo, että ammatillisen koulutuksen reformi toi muutoksia muun muassa työvoimakoulutuksiin. Muutos on syventänyt yhteistyötä TE-viranomaisten kanssa. 

- Emme puhu enää työvoimakoulutuksista ns. erillisinä toteutuksina, vaan katsomme TE-viranomaisten kanssa yhdessä, mitkä koulutuksistamme edesauttavat työllistymistä niille aloille, joissa työntekijöitä tarvitaan. Meillä on tutkinnoissa ja koulutuksissa jatkuva haku päällä ja työnhakijoita ohjataan sopiviin ja heidän tilanteeseensa soveltuviin koulutuksiin.  

Pennanen korostaa vielä, että työvoimakoulutusta valitaan sellaisilta aloilta, joista on selkeästi hakijalle hyötyä ja joista työllistytään hyvin. 

- Tällä hetkellä esimerkiksi metallialalla on kova työvoimapula ja työntekijöitä etsitään jopa ympäri Eurooppaa. Myös rakentamisen ja hoiva-alan puolella on tarvetta työvoimalle. 

 

Yksilöllistä palvelua 

Asiantuntija Arto Mustonen Pohjois-Savon TE-palveluista kertoo, että uudistus on parantanut työnhakijoiden tilannetta. 

- Ennen meidän piti saada tietyn kokoinen ryhmä kasattua, jotta koulutus voitiin aloittaa. Nyt voimme valita yksittäisiä työttömiä henkilöitä, jotka hakevat mukaan koulutukseen. 

Uudistukset ovat tuoneet mukanaan myös sen, että työnhakijan tilannetta käydään läpi hyvin yksilöllisesti. 

- Asiantuntijamme käyvät asiakkaan kanssa läpi mikä veisi hänen tilannettaan työmarkkinoilla parhaiten eteenpäin ja pyrimme rohkaisemaan hakemaan opiskelemaan, sillä työvoimakoulutuksella on saatu todella hyviä tuloksia, Mustonen kertoo. 

Sama yksilöllinen palvelu jatkuu myös ammatillisen koulutuksen puolella. 

- Osaamisperusteisuus ohjaa meidän tekemistä todella paljon, eli jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelupolku. Käymme läpi aiemman koulutus- ja työtaustan, eli kaikkia asioita ei välttämättä tarvitse opiskella uudelleen, Pennanen kertoo.

 

Uusi ammatti Sinulle! Haluatko työskennellä esim. autonkuljettajana, lähihoitajana, maalarina, perhepäivähoitajana, rakennusalalla, teknologia-alalla tai siivoojana? Hae työvoimakoulutukseen! Jos olet työtön, tai olet vaarassa jäädä työttömäksi, voit päästä koulutukseen. Katso lisää https://www.sakky.fi/valokeilassa/loyda-uusi-ammatti-ja-hae-tyovoimakoulutuksiin.

Meillä on myös jatkuva haku kaikkiin koulutuksiin www.sakky.fi/koulutushaku.

 

Savon ammattiopisto

Uusi ammatti Sinulle! Haluatko työskennellä esim. autonkuljettajana, lähihoitajana, maalarina, perhepäivähoitajana, rakennusalalla, teknologia-alalla tai siivoojana? Hae työvoimakoulutukseen! Jos olet työtön, tai olet vaarassa jäädä työttömäksi, voit päästä koulutukseen. Katso lisää www.sakky.fi/valokeilassa Meillä on myös jatkuva haku kaikkiin koulutuksiin www.sakky.fi/koulutushaku

Savon ammattiopisto

Tältä alalta valmistuvat viedään käsistä -”Kuopion rakennusbuumi näkyy meilläkin"

Koulutus päätti Sannan pitkän työttömyyden