Kuopion Kaupunginteatteri

Äiti, älä pliis laula!

MAINOS| Suurenmoista! -näytelmän ensi-ilta on ohi Kuopion kaupunginteatterissa. Florence Foster Jenkinsiä esittänyttä Virpi Rautsialaa lähestyy tuntematon pariskunta. Heistä mies on liekeissä. - Mahtavaa! hän huudahtaa, näytelmässä oli koko elämä ja kaikki tunteet. Hitsi, pitäisi käydä teatterissa paljon useammin!

Virpi Rautsialan uusin rooli on herättänyt myös toisenlaisia reaktioita.  Nuotin vierestä laulaneen Florencen maailmaan sukeltaminen on ollut yksi Rautsialan uran isoimpia haasteita ja väärin laulaminen on vaatinut paljon harjoittelua - vapaa-aikanakin.

- Myös kotona ja yleisön pyynnöistä huolimatta, Rautsiala naurahtaa.

- Kesällä tyttäriltäni tuli kuitti: äiti, älä pliis laula! Elokuussa he siirtyivät kielloista diplomatiaan ja alkoivat kysellä, monenko maissa aion lopettaa.

- Jostain kumman syystä lasten kavereitakaan ei käynyt meillä kovin usein viime kesänä.

Kuvassa Virpi Rautsiala (Florence Foster Jenkins) ja taustalla Seija Pitkänen (Dorothy, Florencen ystävä).
 

 

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, väärin laulaminen on erittäin vaikeaa – ainakin sellaisille henkilöille, jotka osaavat laulaa nuotilleen oikein.  Tähän tvistiin Rautsiala on tarvinnut laulutaiteen lehtorin Mari-Anni Hilanderin apua.

 - Vuosien lauluopetus ja vaikeiden aarioiden omaksuminen tiivistettiin reiluun 10 tunnin pakettiin, Rautsiala toteaa ja kertoo, että näytelmässä esitettävät kappaleet hän opetteli ensin oikein ja vasta sitten hivenen nuotin vierestä.

 

Näyttelijän työssä sekä ääni että kroppa ovat kovilla

- Minulla on tällä hetkellä kahdeksan erilaista hahmoa, joista viisi on puhe- tai lauluroolia kolmessa eri näytelmässä. Niissä kaikissa äänenkäyttöni on erilaista. Olen tarvinnut ammattilaisen apua, että ääneni kestää.

Näyttelijä Virpi Rautsiala hoitaa kuntoaan juoksemalla Puijon rappusissa.
 

 

Äänen lisäksi näyttelijän on huolehdittava myös kropastaan.

- Liikun mahdollisimman paljon metsässä – varsinkin Puijolla. Syön terveellisesti ja lepään paljon.

- Flunssakausi tuo meidän työhömme aina lisämausteita, Rautsiala sanoo ja muistuttaa, kuinka haavoittuvainen teatteriala on. Vaihtopelaajiin ei ole varaa.

- Jo yhden keskeisen henkilön sairastuminen voi peruuttaa koko esityksen. Se on kova paikka näyttelijälle. Ja siksi yritänkin pysyä terveenä kaikin tavoin.

Rautsiala vertaa näyttelijän työtä huippu-urheiluun.

- Jokainen esitys on ainutlaatuinen ja uniikki. Et voi olla yleisölle keskinkertainen etkä puolivillainen. On annettava kaikkensa ja siksi on myös huolehdittava itsestä. Instrumentin on oltava kunnossa.

Kuvassa Tapio Nykänen (pianisti Cosmé McMoon), Virpi Rautsiala (Florence Foster Jenkins) ja Johanna Kuuva (Maria, Florencen espanjankielinen apulainen).
 

 

Maria-näyttämöllä 31.10.2018 ensi-iltansa saanut Suurenmoista! kertoo Amerikassa 1900-luvulla eläneestä Florence Foster Jenkinsistä. Florence rakasti laulamista, ja hän esiintyi loppuunmyydyille katsomoille ja jopa täpötäydelle Carnegie Hallille. Hän uskoi olevansa yhtä hyvä laulaja kuin aikansa parhaat sopraanot, mutta valitettavasti hän ei ollut. Mikään ei kuitenkaan hiljentänyt Florencea, ei edes se pilkka ja arvostelu, minkä kohteeksi hän joutui laulutaidottomuutensa vuoksi.

Rautsiala sai tietää Florencen roolistaan tämän vuoden alussa.

- Tuntui hyvältä, että näytelmän ohjaaja, teatterinjohtaja Pekka Laasonen uskoi minuun ja antoi minulle näin hienon haasteen, hän toteaa.

- Olen kiitollinen, että olen saanut tutustua Florence Foster Jenkinsin maailmaan. Tämä matka on opettanut paljon.

- Roolin myötä olen miettinyt muun muassa taiteilijuutta ja esiintymistä. Ja myös sitä, kuka meistä voi arvostella toista ja millä oikeudella.

- Florencesta on tullut tärkeä. Näyttelijän on rakastuttava rooliinsa, ja hänen on pyrittävä ymmärtämään roolihenkilönsä käytöksen syyt ja seuraukset.

- Nyt katsomo saa päättää, kuinka onnistun. Yleisö on aina oikeassa.

 

JK. Katsojapalautteen mukaan Virpi Rautsiala on onnistunut roolissaan suurenmoisesti!

Kuvassa Virpi Rautsiala (Florence Foster Jenkins).

 

 

Lue lisää näytelmästä ja osta liput täältä!

 

Tutustu syksyn ja kevään ohjelmistoon täältä.

 

Voit myös seurata meitä Instagramissa, Youtubessa tai Facebookissa!

Kuopion Kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ammattiteatteri. Se tunnetaan erityisesti korkeatasoisesta ja laadukkaasta musiikkiteatteristaan sekä vahvasta kotimaisuusasteestaan. Ohjelmistossa on musikaalien lisäksi draamaa ja komedioita sekä paljon lapsille ja nuorille suunnattuja näytelmiä.

Kuopion Kaupunginteatteri

Kaikki rakastavat miljonäärimummoa

Järjetöntä vallankäyttöä

Rakkautta ja rohkeita valintoja

Hulluutta ja hulvatonta huumoria

Äiti, älä pliis laula!

Valheita valheiden päälle - sitä ei hallitse Erkkikään!

Äidinmaa, suomalainen musikaali – EI HITSI!

Narsistisen vanhemman vallan alla