Kuopion Kaupunginteatteri

Hulluutta ja hulvatonta huumoria

Red Nose Companyn Timo Ruuskanen (Zin) ja Tuukka Vasama (Mike) ovat kiertäneet Suomea jo kuuden vuoden ajan ja hurmanneet yleisönsä upeilla klassikkotulkinnoillaan, kuten Punaisella viivalla, Juoksuhaudantiellä ja Keisarin uusilla vaatteilla. Nyt tämä punanenäinen, hulvatonta huumoria viljelevä parivaljakko on tarttunut uuteen klassikkoon, espanjalaisen Miguel de Cervantesin Don Quijoteen.

Don Quijotea pidetään eurooppalaisen kertomakirjallisuuden kantateoksena, ja sillä on ollut suuri merkitys

länsimaiselle kulttuurille.

- Don Quijote on järjettömän hieno road trip, Ruuskanen toteaa. Esityksessä nähdään maailmankirjallisuuden ensimmäinen komediaparivaljakko.

- Don Quijotea ja Sancho Panzaa voidaan pitää monen kaksikon esikuvana, kuten Pekan ja Pätkän, Ohukaisen ja Paksukaisen, Thelman & Louisen tai vaikka Hansun ja Pirren, Vasama täydentää.

Ruuskanen ja Vasama ovat toimineet klovniduona jo kuuden vuoden ajan ja heidän parivaljakkonsa on monessa suhteessa samanlainen kuin kirjan kaksikon.

- Kun on pitkään tien päällä kaksistaan, oppii tuntemaan toisen kaikki puolet, Ruuskanen naurahtaa. Ja siksi me olemme juuri oikea kaksikko esittämään tämä road trip.

 

Don Quijoten ja Sancho Panzan tarina on myös kertomus hurjapäisestä idealismista. Ritariksi ryhtynyt Don Quijote hyökkää iloisesti kaikkia maailman vääryyksiä vastaan, ja tulee kuin vahingossa paljastaneeksi eurooppalaisuuden syvimmät kipupisteet. Tarinassa mukana olevan kantaaottavan yhteiskuntakritiikin kirjailija on kuitenkin naamioinut erittäin taitavasti sekä huumorin että päähenkilön hulluuden taakse.

- Huumori on parhaimmillaan paljastaessaan todellisuudesta sellaisia asioita, joista normaalisti vaietaan, Vasama miettii. Mutta se ei saa tapahtua huumorin kustannuksella.

- Tärkeintä on, että yleisöllä on hauskaa! Myös Cervantes ymmärsi tämän aikoinaan. Don Quijotesta tuli merkkipaalu sen hulvattomuuden ja tarkkanäköisyyden vuoksi, ei siksi että se kritisoi aikansa valtaapitäviä. Miguel de Cervantesin ajaton huumori tavoittaa ihmiset vielä viisisataa vuotta teoksen ilmestymisen jälkeen.

- Naurulla on vapauttava yhteisöllinen voima, Ruuskanen toteaa.

Otso Kauton ohjaama ja aikuisyleisölle suunnattu esitys on kuitenkin ennen kaikkea kaunis kertomus ystävyydestä: Don Quijoten ja Sanchon, Zinin ja Miken ja Tuukan ja Timon.

 

Valokuvat Cata Portin.

 

 

Lue lisää näytelmästä ja osta lippusi täältä. Tutustu kevään ohjelmistoon täältä.

Voit myös seurata meitä Instagramissa, YouTubessa tai Facebookissa.

Red Nose Company

DON QUIJOTE

Kantaesitys Teatteri Avoimissa Ovissa 24.1.2019. Kuopion ensi-ilta Maria-näyttämöllä pe 12.4.2019 klo 19:15.

Kesto: 2 t 15 min, sisältäen väliajan.

Ikäsuositus: Aikuisille sekä nuorille 13-vuotiaasta ylöspäin.

Esitys on tehty yhteistyössä Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Kuopion lisäksi esitys kiertää myös Lahdessa, Turussa ja Tampereella.

Kuopion Kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ammattiteatteri. Se tunnetaan erityisesti korkeatasoisesta ja laadukkaasta musiikkiteatteristaan sekä vahvasta kotimaisuusasteestaan. Ohjelmistossa on musikaalien lisäksi draamaa ja komedioita sekä paljon lapsille ja nuorille suunnattuja näytelmiä.

Kuopion Kaupunginteatteri

Teatteripuvustus – mielikuvitusta ja intohimoa

Kaikki rakastavat miljonäärimummoa

Järjetöntä vallankäyttöä

Rakkautta ja rohkeita valintoja

Hulluutta ja hulvatonta huumoria

Äiti, älä pliis laula!

Valheita valheiden päälle - sitä ei hallitse Erkkikään!

Äidinmaa, suomalainen musikaali – EI HITSI!