Kuopion Kaupunginteatteri

Valheita valheiden päälle - sitä ei hallitse Erkkikään!

Toisten naurattaminen on rankkaa. Erästä vanhaa teatterilaista mukaillen: kuka tahansa osaa huutaa ja repiä sielunsa auki draamassa, mutta farssi vaatii terävät ja hyvät näyttelijät. Mikään ei ole niin piinallista kuin katsoa komediaa, joka ei naurata. Ohjaaja Mika Nuojua on samaa mieltä. Hän huokaa helpottuneena; Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä esitettävässä Puhtaana käteen -farssissa tätä pelkoa ei ole. Sitä katsoessa naurulihakset ovat kovilla ja riemastuttava esitys saa varmasti jokaisen katsojan hyvälle tuulelle.

- Farssissa juoni rakentuu tragedian päälle. Lähtökohta on aina hankala. Kaava näkyy myös Puhtaana käteen -esityksessä, Mika Nuojua toteaa.

Näytelmä kertoo Erkki Lehtisestä, tavallisesta suomalaisesta miehestä, joka yrittää päästä pois epämukavasta tilanteesta. Työttömäksi jäätyään Erkki on jo vuosikausia tehtaillut erilaisia sosiaalihuijauksia. Nyt hän on kuitenkin tullut tiensä päähän ja päättänyt lopettaa keinottelun, mutta sepä ei olekaan ihan helppoa. Rahan tulolle ei näy loppua. Ja kun Erkki alkaa peitellä valheitaan uusilla, isommilla valheilla, soppa on valmis.

Kuvassa Mikko Rantaniva ja Mikko Paananen. Kuva Sami Tirkkonen.

 

Näytelmän juonesta löytyvät myös ne pakolliset ihmissuhdekiemurat ja yhteiskunnallisesta aiheesta huolimatta, esitys ei ole lainkaan poliittinen.

- Puhtaana käteen on perinteinen ovifarssi, Nuojua tarkentaa. Esityksessä on paljon yllättäviä sisääntuloja ja ulosmenoja.

Ohjaaja myöntää ihailevansa kirjailija Michael Cooneyn nerokkuutta.

- Hän luomansa tilanteet ja äkkinäiset olosuhteiden muutokset ovat kutkuttavia - ja kaiken lisäksi vielä uskottavia.

- Esityksen huumori syntyy valheista, yllättävistä tilanteista ja upeasta näyttelijäntyöstä. Ja näitä valheita ei hallitse Erkkikään!

 

 

Kuvassa Mikko Rantaniva, Karri Lämpsä, Riina Björkbacka, Annukka Blomberg ja Ilkka Pentti. Kuva Sami Tirkkonen.

 

Myös roolitus ratkaisee farssissa. Nuojua hehkuttaa omaa tiimiään. Hänestä esityksen roolitus onnistui erinomaisesti.

- Jokaiseen rooliin löytyi sopiva henkilö. Kukaan ei sooloile ja kaikki osaavat nauraa itselleen.

Kyky nauraa itselleen onkin yksi farssin peruslähtökohdista. Nuojuan mukaan roolin pitää olla myös lähellä esittäjänsä ominaispersoonaa.

- Hyvä farssinäyttelijä hyväksyy itsessään kaikki noloudet ja haavoittavuudet, hän lisää. Hän myös näyttelee avoimesti ja rehellisesti sekä uskoo esittämäänsä. Molemmat pääosanesittäjät, Mikot - Rantaniva ja Paananen - pystyvät tähän. Kummankin rooli on rakentunut pitkälti heidän persooniensa kautta.

Kuvassa Jukka Väinölä, Katriina Lilienkampf ja Mikko Rantaniva. Kuva Sami Tirkkonen.

 

Nuojua vertaa farssia jopa urheiluun. Sekunnit ratkaisevat sekä kentällä että näyttämöllä.

- Farssi on erittäin fyysistä, hän toteaa. Kaikki tapahtuu kellontarkkuudella. Näyttelijöiden on osattava tauotus: syöttö, laukaus ja naurutauko. Tätä me olemme harjoitelleet erittäin paljon.

- Pieni, yksinkertainen kohtauskin on vaatinut keskittymistä ja tuntikausien työtä. Farssissa tempo on hengästyttävä ja rytmin on oltava oikea.

Näyttelijöiden lisäksi myös ohjaaja on ollut harjoitusten päätteeksi usein maitohapoilla. Ja maitohapoille tulevat menemään myös katsojat, sillä Puhtaana käteen tarjoaa katsojilleen takuuvarmat naurut.

 

 

Kuvassa Ilkka Pentti, Annukka Blomberg, Mikko Rantaniva ja Katriina Lilienkampf. Kuva Sami Tirkkonen.

 

Lisää näytelmästä

 

Osta liput tästä

 

Syksyn ohjelmisto

 

Seuraa meitä Facebookissa

 

Seuraa meitä Instagramissa

 

Seuraa meitä YouTubessa

 

Kuopion Kaupunginteatteri

Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ammattiteatteri. Se tunnetaan erityisesti korkeatasoisesta ja laadukkaasta musiikkiteatteristaan sekä vahvasta kotimaisuusasteestaan. Ohjelmistossa on musikaalien lisäksi draamaa ja komedioita sekä paljon lapsille ja nuorille suunnattuja näytelmiä.

Kuopion Kaupunginteatteri

Kaikki rakastavat miljonäärimummoa

Järjetöntä vallankäyttöä

Rakkautta ja rohkeita valintoja

Hulluutta ja hulvatonta huumoria

Äiti, älä pliis laula!

Valheita valheiden päälle - sitä ei hallitse Erkkikään!

Äidinmaa, suomalainen musikaali – EI HITSI!

Narsistisen vanhemman vallan alla