Äänestäjä ostaa talouspolitiikan säkissä

Talouspolitiikka on tulevien eduskuntavaalien selkeä ykkösaihe, mutta keskustelu siitä kaihtaa yhä konkretiaa. Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista katsoo, ettei vieläkään puhuta riittävästi siitä, mistä hyvinvointiyhteiskunnan palveluista ja tulonsiirroista joudutaan tinkimään.

- En kaipaa niinkään sitä kilpalaulantaa, että kuka eniten miljardeissa sopeuttaa, vaan miten se sopeutus tehdään. Varmasti joudutaan puuttumaan suuriin menoluokkiin, jotka löytyvät aika paljon sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta, hän sanoo.

Puolueiden säästölistat ovat huutaneet täydennystä jo aiemmin, eivätkä kiirastorstaina julkaistut uudet talousluvut ainakaan helpota tilannetta. Valtiovarainministeriön mukaan kansantalous on erittäin vaikeassa tilanteessa eikä käännettä parempaan ole odotettavissa. Uusi ennuste on, että tämän vuoden kasvu jää 0,5 prosenttiin ja ensi vuoden 1,4 prosenttiin.

Turun yliopiston erikoistutkijan Erkka Railon mukaan kaikki puolueet ovat sisäistäneet ajatuksen, että talous olisi saatava kasvuun, mutta esitetyt keinot vaihtelevat vasemmistoliiton kiivaasta elvytyksestä kokoomuksen 6 miljardin sopeutuksiin.

- On hankala arvioida, mitkä keinot toimivat ja mitkä ei, kun taloustieteilijöidenkin näkemykset menevät näissä ristiin. Se on äänestäjän kannalta hyvin vaikea tilanne, Railo sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.